| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-30 22:51:09
Temat: Re: krewetki - 7 przepisow
gwiazDora wrote:
> Czy mozecie podratowac mnie jakimis przepisami na krewetki (w salatkach,
> albo w jakichs sosach), bo mnie ich na urodziny mej brzemiennej siostry
> trza.
Mix siedmiu pomyslow z mojego archiwum:
--GAMBIERI con prosciutto
Krewetki zawiniete w szynke parmenska jak kocyk, ulozone w zaroodpornym
naczyniu, posypane parmezanem, zapieczone az krewetki dojda.
--Z PESTO na patelni:
Usmazyc krewetki na goracej oliwie. Dodac lyzke pesto, wymieszac,
podawac na lisciach salaty lub z makaronem.
--KREWETKI Z MAKARONEM na dwie osoby I
Duza garsc krewetek
czerwona papryka
galazka rozmarynu
zabek czosnku, pokrojony w plasterki
10 kropel ostrego oleju
4 lyzki dobrej oliwy
makaron
Ugotowac makaron (al dente) na dwie osoby, najlepiej linguine.
Krewetki obrac, naciac grzbiety, wyjac srodkowa zyle, oplukac i osuszyc.
Na duzej patelni rozgrzac oliwe, dodac rozmaryn, czosnek. Gdy czosnek
zmatowieje, ale nie zbrazowieje, dodac papryke, podsmazyc, az zwiednie,
1-2 minuty. Dodac krewetki i ostry olej, smazyc mieszajac, az krewetki
zmienia kolor, wyjac rozmaryn i odrzucic. Dodac ugotowany makaron,
wymieszac az cieply, podac natychmiast.
--KREWETKI Z MAKARONEM na dwie osoby II
2 lyzki oliwy
galazka rozmarynu
1 cebula
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 lyzka oliwy
garsc krewetek
100 ml bialego wytrawnego wina
grubo mielony pieprz
ugotowany makaron na dwie osoby, koniecznie al dente
Oliwe rozgrzac na patelni z galazka rozmarynu. Wyjac rozmaryn, cebule
przyzlocic na oliwie, dodac papryke pokrojona w cienkie paski,
podsmazyc, dodac
pomidor posiekany w drobna kostke, podsmazyc 30 sekund, zdjac calosc z patelni.
Dodac do patelni lyzke oliwy, rozgrzac do maksymum, rzucic krewetki, zamieszac,
dodac biale wino, poczekac pare sekund, az alkohol wyparuje, dodac usmazone
warzywa i makaron, przerzucic pare razy na patelni i natychmiast podawac.
--POTRAWA wykwintna, ciekawie wygladajaca, zarazem ekonomiczna i szybka
w przygotowaniu
Czerwona papryka
Czerwona (modra) kapusta
Kolendra (swieza)
krewetki (lub piersi kurze, kostki filetu rybnego, mieso kraba)
Pokruszony bleu ser
Podpalone pokrojone migdaly
Marynata
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki wody
1 lyzeczka cukru
1 lyzka octu ryzowego, winnego lub z ogorkow
1 zabek czosnku
Przyprawy
pieprz
ocet winny
cytryna
Sos
1 owoc mango, posiekany w drobna kostke
1 cebula, tez posiekana
1 lyzka soku z cytryny
szczypta soli
pare kropel ostrego oleju, do smaku
Wymieszac, odstawic na conajmniej godzine.
Ugotowany goracy ryz
Danie to podaje sie na duzym, plaskim okraglym polmisku, zeby kazdy mogl sobie
nalozyc na swoj talez, z dowolna iloscia bialego ryzu.
Papryke i kapuste kroi sie w drobne paski. Kolendre szatkuje sie jak
pietruszke. Mieso marynuje sie i smazy krotko przed podaniem szybka
metoda albo
na grillu.
Na spod polmiska rowno ulozyc pokrojona czerwona papryke. Mozna promieniscie,
albo artystycznie. Papryke posypuje sie kolendra, skrapia sokiem z
cytryny ,
sola i pieprzem. Na to idzie warstwa usmazonego miesa pokrojonego w kawalki
albo w paski. Na to warstwa czerwonej kapusty przelanej wrzatkiem w sicie,
doprawionej tak samo, jak warstwa papryki, sokiem z cytryny , sola i pieprzem.
Wszystko to posypane serem i migdalami. mozna udawac, ze to taka elegancka
pizza. Ser moze byc kozi zamiast bleu.
--Crawfish ETOUFFE
1 cebula
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
--CIOPPINO - wloskie danie - gesta zupa
2 lyzki dobrej oliwy
galazka rozmarynu
2 zabki czosnku
2 cebule
4 pomidory
pol szklanki dobrego bialego wina
2 szklanki rosolu
kilka listkow bazylii
1/2 kg frutti di mare
pieprz
sol
1 lyzka sosu sojowego
Chrupki, cieply chleb, albo focaccia
Pomidory sparzyc i obrac ze skory, pokroic na grube kawalki. Cebule
pokroic w cienkie plastry. Bazylie posiekac. Czosnek pokroic w
plasterki. W glebokiej patelni albo garnku rozgrzac oliwe z galazka
rozmarynu, prawie az zacznie dymic, odrzucic rozmaryn, dodac cebule,
usmazyc na zloto. Dodac czosnek, podsmazyc, az zmatowieje. Dodac
pomidory, podsmazyc, az puszcza sok. Ciagle na duzym ogniu dodac wino,
poczekac 30 sekund, dodac rosol, owoce morza (nie rozmrazac przed
dodaniem, jesli mrozone) i bazylie. Dusic na malym ogniu, az ryby
miekkie, okolo 5-10 minut. Doprawic sola, pieprzem i sosem sojowym.
Podac z chlebem i tym samym bialym winem, z ktorym sie gotowalo.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-31 07:14:34
Temat: Re: krewetki - aj nid sambady tu help miSmaczni moi (bo czyz nie tak wypada sie zwrocic ?).
Wczoraj mnie juz zmoglo i zgasilam wypalacz oczu.
Dziekuje za wszystkie przepisy. Pewnie wybiore "camarones ala pimienta",
albo te wielkie z czosnkiem (dziekuje Herbatko), mam tez ogromnego smaka na
CIOPPINO (uklony dla Magdy) a i miss sajgon z opakowania z pewnoscia w
kulinarnych planach do zrealizowania sie znajda (Nik :), Boston Clam
Chowder - troche skomplikowane skladniki, ale brzmi mniam mniam (w ogole
zupy to ja pasjami- Stempi :).
Pozdrawiam w imieniu swoim i jeszcze nieswiadomej przysmakow siostry.
A przepis na buraki - jak tylko wroce z Buchnik Uroczysko od Pani Matki.
gwiazDora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 07:51:16
Temat: Re: krewetki - aj nid sambady tu help miSat, 31 Aug 2002 00:05:18 +0200, Nikodem Kuznik
<n...@a...gliwice.pl> napisal/a:
>Oj, chentie bym to zrobil, ale przepis byl na opakowaniu ryzowego papieru
>TaoTao. O ile dobrze pamietam, to byly tam grzyby mun, makaron sojowy,
>sos sojowy, marchewka pokrajana w slupki, i jajko + mieso (ja uzylem
>krewetek) - to jest farsz, no a samo wykonanie tam bylo dostatecznie
>jasno opisane, zebym sobie z tym poradzil, wiec na pewno bardziej
>dosiwadczony kucharz bedzie mial jeszcze lepsze efekty. ;-)
a oto i on - przepis z paczki papieru Tao-Tao:
(nadzienie na 8-10 placków)
10 sztuk grzybków Mun i 10g makaronu sojowego (oddzielnie! - przypis
hmmm) namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 10 minut.
Pokroić drobno średnią marchew, 2 cebule oraz grzyby.
Makaron sojowy pokroić na paski o długości ok. 5cm.
Tak przygotowane składniki wymieszać razem dodając 200g mielonego
mięsa, jajko, 10 kiełków sojowych oraz 2 łyżki sosu sojowego lub sosu
sojowo-grzybowego.
Do smaku przyprawić 1/4 łyżeczki pieprzu oraz szczyptą soli.
Pojedyncze placki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie w celu
ich zmiękczenia.
Na środek placka nałożyć nadzienie, zagiąć 1/3 placka nad nadzieniem,
następnie jego boki.
Zawinąć placek tak, aby nadzienie znalazło się w jego środku (sic!).
Tak przygotowane placki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do
osiągnięcia złotawo-brązowego koloru.
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 09:53:12
Temat: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
Użytkownik "hmmm" <k...@i...com> napisał w wiadomości
news:4rs0nu45l48fd3bi0gkkjdcl1b02mlfmjj@4ax.com...
> 10 sztuk grzybków Mun i 10g makaronu sojowego (oddzielnie! - przypis
> hmmm) namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 10 minut.
> Pokroić drobno średnią marchew, 2 cebule oraz grzyby.
> Makaron sojowy pokroić na paski o długości ok. 5cm.
> Tak przygotowane składniki wymieszać razem dodając 200g mielonego
> mięsa, jajko, 10 kiełków sojowych oraz 2 łyżki sosu sojowego lub sosu
> sojowo-grzybowego.
> Do smaku przyprawić 1/4 łyżeczki pieprzu oraz szczyptą soli.
>
> Pojedyncze placki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie w celu
> ich zmiękczenia.
> Na środek placka nałożyć nadzienie, zagiąć 1/3 placka nad nadzieniem,
> następnie jego boki.
> Zawinąć placek tak, aby nadzienie znalazło się w jego środku (sic!).
> Tak przygotowane placki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do
> osiągnięcia złotawo-brązowego koloru.
>
>
> hmmm
>
serdeczne dzieki
gwiazDora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 15:43:21
Temat: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
Użytkownik "gwiazDora" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:Z4Qb9.122307$y71.3559666@news.chello.at...
> Czy mozecie podratowac mnie jakimis przepisami na krewetki (w salatkach,
> albo w jakichs sosach),
Krewetki po grecku
2-4 zabki czsosnku podsmazyc na patelni na oleju razem z peczkeim dymki
(szczypior tez)
Dodac krewetki - im wieksze tym lepsze, moga byc mrozone, podsmazyc az nei
bede przezroczyste.
Dolac szkalnke soku warzywnego - dusic kilka minut
Przelozyc do zaroodpornego naczynia - posypac serem feta i zapiec - ser
powinien sie rozpuscic, ja ostatnio jadlam z nierozpuszczonym ale tez bylo
dobre.
Podawac jak przystawke razem z grzankami rowneiz z serem feta.
Smaczengo
--
Catalina
icq #54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |