Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-ma
il
From: hmmm <k...@i...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
Date: Sat, 31 Aug 2002 09:51:16 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: h...@p...onet.pl@pr34.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <4...@4...com>
References: <Z4Qb9.122307$y71.3559666@news.chello.at>
<009601c25060$4b7904e0$0200a8c0@tea>
<p...@a...gliwice.pl>
<w6Rb9.122672$y71.3578824@news.chello.at>
<p...@a...gliwice.pl>
Reply-To: k...@i...com
NNTP-Posting-Host: pr34.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1030780257 17242 80.50.49.34 (31 Aug 2002 07:50:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Aug 2002 07:50:57 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123039
Ukryj nagłówki
Sat, 31 Aug 2002 00:05:18 +0200, Nikodem Kuznik
<n...@a...gliwice.pl> napisal/a:
>Oj, chentie bym to zrobil, ale przepis byl na opakowaniu ryzowego papieru
>TaoTao. O ile dobrze pamietam, to byly tam grzyby mun, makaron sojowy,
>sos sojowy, marchewka pokrajana w slupki, i jajko + mieso (ja uzylem
>krewetek) - to jest farsz, no a samo wykonanie tam bylo dostatecznie
>jasno opisane, zebym sobie z tym poradzil, wiec na pewno bardziej
>dosiwadczony kucharz bedzie mial jeszcze lepsze efekty. ;-)
a oto i on - przepis z paczki papieru Tao-Tao:
(nadzienie na 8-10 placków)
10 sztuk grzybków Mun i 10g makaronu sojowego (oddzielnie! - przypis
hmmm) namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 10 minut.
Pokroić drobno średnią marchew, 2 cebule oraz grzyby.
Makaron sojowy pokroić na paski o długości ok. 5cm.
Tak przygotowane składniki wymieszać razem dodając 200g mielonego
mięsa, jajko, 10 kiełków sojowych oraz 2 łyżki sosu sojowego lub sosu
sojowo-grzybowego.
Do smaku przyprawić 1/4 łyżeczki pieprzu oraz szczyptą soli.
Pojedyncze placki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie w celu
ich zmiękczenia.
Na środek placka nałożyć nadzienie, zagiąć 1/3 placka nad nadzieniem,
następnie jego boki.
Zawinąć placek tak, aby nadzienie znalazło się w jego środku (sic!).
Tak przygotowane placki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do
osiągnięcia złotawo-brązowego koloru.
hmmm
|