Data: 2002-08-31 07:51:16
Temat: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
Od: hmmm <k...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sat, 31 Aug 2002 00:05:18 +0200, Nikodem Kuznik
<n...@a...gliwice.pl> napisal/a:
>Oj, chentie bym to zrobil, ale przepis byl na opakowaniu ryzowego papieru
>TaoTao. O ile dobrze pamietam, to byly tam grzyby mun, makaron sojowy,
>sos sojowy, marchewka pokrajana w slupki, i jajko + mieso (ja uzylem
>krewetek) - to jest farsz, no a samo wykonanie tam bylo dostatecznie
>jasno opisane, zebym sobie z tym poradzil, wiec na pewno bardziej
>dosiwadczony kucharz bedzie mial jeszcze lepsze efekty. ;-)
a oto i on - przepis z paczki papieru Tao-Tao:
(nadzienie na 8-10 placków)
10 sztuk grzybków Mun i 10g makaronu sojowego (oddzielnie! - przypis
hmmm) namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 10 minut.
Pokroić drobno średnią marchew, 2 cebule oraz grzyby.
Makaron sojowy pokroić na paski o długości ok. 5cm.
Tak przygotowane składniki wymieszać razem dodając 200g mielonego
mięsa, jajko, 10 kiełków sojowych oraz 2 łyżki sosu sojowego lub sosu
sojowo-grzybowego.
Do smaku przyprawić 1/4 łyżeczki pieprzu oraz szczyptą soli.
Pojedyncze placki papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie w celu
ich zmiękczenia.
Na środek placka nałożyć nadzienie, zagiąć 1/3 placka nad nadzieniem,
następnie jego boki.
Zawinąć placek tak, aby nadzienie znalazło się w jego środku (sic!).
Tak przygotowane placki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do
osiągnięcia złotawo-brązowego koloru.
hmmm
|