« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-06 20:23:06
Temat: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Bardzo jestem ciekaw opracowan na temat historii kultury kulinarnej -
zwlaszcza naszych okolic. Rozmaite ksiazki kucharskie czasem daja tego
rodzaju wstepy, ale nie jestem przekonany, na ile sa one rzetelne,
oparte na badaniach; czy to aby nie jakies fantazjowanie o mitycznych
Sarmatach...
Znowoz tytuly tak generalne jak "Historia smaku" osobiscie mnie
cokolwiek odpychaja, bo to troche tak jak "Historia sluchu" -- coz to
moze byc...
Pod reka mam m.in. "Encyklopedie staropolska" Glogera, ale tam pod
haslem "Kuchnia polska" - zreszta swietnym! - niewiele ponad 3 strony.
Podobnie u Brucknera.
Czy moglibyscie, jesli znacie, podrzucic tytuly obszerniejszych opracowan?
Pozdr.,
Zbig.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-06 21:06:35
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Dnia 2003-08-06 22:23, osoba przedstawiająca się jako 'Zbigniew Pieciul'
zechciała zauważyć:
> Bardzo jestem ciekaw opracowan na temat historii kultury kulinarnej -
> zwlaszcza naszych okolic. Rozmaite ksiazki kucharskie czasem daja tego
> rodzaju wstepy, ale nie jestem przekonany, na ile sa one rzetelne,
> oparte na badaniach; czy to aby nie jakies fantazjowanie o mitycznych
> Sarmatach...
>
> Znowoz tytuly tak generalne jak "Historia smaku" osobiscie mnie
> cokolwiek odpychaja, bo to troche tak jak "Historia sluchu" -- coz to
> moze byc...
>
> Pod reka mam m.in. "Encyklopedie staropolska" Glogera, ale tam pod
> haslem "Kuchnia polska" - zreszta swietnym! - niewiele ponad 3 strony.
> Podobnie u Brucknera.
>
> Czy moglibyscie, jesli znacie, podrzucic tytuly obszerniejszych opracowan?
>
Interesuje Cię historia kuchni polskiej? Trudno chyba znaleźć jednolite
opracowania. Raczej trzeba szukać opracowań odwołujących się do
regionów. Gdzie, jak gdzie, ale w kuchni wciąż wyraźna jest spuścizna
związana z zaborami.
Z ciekawostek polecam reprint (1990) III wydania "Współczesnej kuchni
domowej" Aliny Gniewkowskiej z 1927 (I wydanie z 1917). Wstęp zawiera
wskazówki dla gospodyń zatrudniających służbę i tych samodzielnie
prowadzących gospodarstwo. Przykładowe zestawy codzienne i świąteczne.
Mnóstwo przepisów. Ciekawy język.
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 21:13:33
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Użytkownik "maruda - Ryszard" <maruda_smurf@#gdynia.mm.pl> napisał w
wiadomości
> Z ciekawostek polecam reprint (1990) III wydania "Współczesnej kuchni
> domowej" Aliny Gniewkowskiej z 1927 (I wydanie z 1917). Wstęp zawiera
> wskazówki dla gospodyń zatrudniających służbę i tych samodzielnie
> prowadzących gospodarstwo. Przykładowe zestawy codzienne i świąteczne.
> Mnóstwo przepisów. Ciekawy język.
A ja Nakwaską "Dwór polski" tom 2.
acinwożdżd
PS Kasuj marudo stringi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 22:02:41
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Zbigniew Pieciul <m...@z...com> wrote:
>
> Czy moglibyscie, jesli znacie, podrzucic tytuly obszerniejszych opracowan?
zob. np.<http://shorterlink.com/?4T5GCU>
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 22:09:01
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości> > Czy
moglibyscie, jesli znacie, podrzucic tytuly obszerniejszych opracowan?
>
> zob. np.<http://shorterlink.com/?4T5GCU>
>
Cytowanie samego siebie to chyba ekshibicjonizm!
acinwożdżd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 22:19:24
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Dnia 2003-08-07 00:09, osoba przedstawiająca się jako 'acinwożdżd'
zechciała zauważyć:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości> > Czy
> moglibyscie, jesli znacie, podrzucic tytuly obszerniejszych opracowan?
>>
>> zob. np.<http://shorterlink.com/?4T5GCU>
>>
> Cytowanie samego siebie to chyba ekshibicjonizm!
> acinwożdżd
>
Zawsze można:
http://ag.bocznica.org/
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 22:21:30
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?
Użytkownik "maruda - Ryszard" <maruda_smurf@#gdynia.mm.pl
> Zawsze można:
> http://ag.bocznica.org/
Nie bądź Ryszardzie zbyt mało subtelny.
acinwożdżd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 22:47:13
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Dnia 2003-08-07 00:21, osoba przedstawiająca się jako 'acinwożdżd'
zechciała zauważyć:
> Użytkownik "maruda - Ryszard" <maruda_smurf@#gdynia.mm.pl
>> Zawsze można:
>> http://ag.bocznica.org/
> Nie bądź Ryszardzie zbyt mało subtelny.
> acinwożdżd
>
Znam linki do jeszcze mniej subtelnych zakątków sieci. :))
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 22:48:46
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Dnia 2003-08-07 00:21, osoba przedstawiająca się jako 'acinwożdżd'
zechciała zauważyć:
> Nie bądź Ryszardzie zbyt mało subtelny.
Znam jeszcze mniej subtelne linki:
http://www.mf.gov.pl/aktualnosci/index.php
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 09:14:33
Temat: Re: ksiazki o historii kultury kulinarnej?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1fzao1c.19g6ajd14gsyucN%wlos@tele.com.pl...
> Zbigniew Pieciul <m...@z...com> wrote:
>
>
> >
> > Czy moglibyscie, jesli znacie, podrzucic tytuly obszerniejszych
opracowan?
>
> zob. np.<http://shorterlink.com/?4T5GCU>
>
>
I jak, po upływie czasu, Twoje dzieło o historii kuchni :) ?
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |