| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-02 08:58:08
Temat: kuchnia koszerna (KASHER)czesc !
witam wszystkich w kuchni.
jestem wielbicielem, smakoszem i znawca kuchni koszernej
jek ktos chce cos wiedzec na ten temat to chetnie odpisze
a tak wogole kuchnia zydowska (nie koniecznie koszerna) jest wspaniala !
shalom do zobaczenia
Piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-02 10:57:23
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)
Użytkownik Emil <
> czesc !
> witam wszystkich w kuchni.
> jestem wielbicielem, smakoszem i znawca kuchni koszernej
> jek ktos chce cos wiedzec na ten temat to chetnie odpisze
> a tak wogole kuchnia zydowska (nie koniecznie koszerna) jest wspaniala !
> shalom do zobaczenia
> Piotrek
>
Nie do końca. A gdzie krwiste befsztyki ???????????? Schab z kapustą
???????????
Ale co prawda, to prawda, ma wiele rzeczy OK.
Pozdrowienia - Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 11:45:27
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)czlowieku !!!
kwriste danai w kuchi koszernej to starszny grzech !!!!!!
schab - wieprzowina : zabonione kazdy rabun cie wyklnie
pozdrawiam piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 12:46:34
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)Krzysztof <k...@p...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> czesc !
>> witam wszystkich w kuchni.
>> jestem wielbicielem, smakoszem i znawca kuchni koszernej
>> jek ktos chce cos wiedzec na ten temat to chetnie odpisze
>> a tak wogole kuchnia zydowska (nie koniecznie koszerna) jest wspaniala !
>> shalom do zobaczenia
>> Piotrek
> Nie do końca. A gdzie krwiste befsztyki ????????????
Tenteges, jeśli "krwisty" znaczy "mało wysmażony", a nie "krwawy", to chyba
jest koszerne... O ile wiem, kuchnia koszerna zabrania spożywania krwi, a
nie niedosmażonego.
--
Antek Goldstein
(goldi _at_ students.mimuw.edu.pl)
,---------------------------------------------------
--. ___/___
| 'I SPIT ON STINKING ROMAN DOGS! | ======< 102 >
| PTOEE!!!' | /o-o-o-d-o-o-b-o-\
`---------------------------------------------------
--' \8oooooooooooo8/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 13:34:24
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)
Emil napisał(a):
> czlowieku !!!
>
> kwriste danai w kuchi koszernej to starszny grzech !!!!!!
>
> schab - wieprzowina : zabonione kazdy rabun cie wyklnie
>
> pozdrawiam piotr
Człowieku!!!
Przecież Krzysztofowi wcale nie chodziło o to, że w kuchni koszernej
można napotkać krwiste befsztyki i schaboszczaki, ale właśnie o to, że
ich tam brak... :))))))))
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 23:34:56
Temat: Odp: kuchnia koszerna (KASHER)A ja poprosze Emila o przepis na danie, ktore lubi najbardziej.
Maciek-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-03 13:11:42
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)
Użytkownik Joanna Sereinig
> Emil napisał(a):
>
> > czlowieku !!!
> >
> > kwriste danai w kuchi koszernej to starszny grzech !!!!!!
> >
> > schab - wieprzowina : zabonione kazdy rabun cie wyklnie
> >
> > pozdrawiam piotr
>
> Człowieku!!!
>
> Przecież Krzysztofowi wcale nie chodziło o to, że w kuchni koszernej
> można napotkać krwiste befsztyki i schaboszczaki, ale właśnie o to, że
> ich tam brak... :))))))))
>
> Joanna
Otóż to. Dziękuję ci Joanno. Właśnie "wykrwawianie mięsa" jest chyba
największym mankamentem kuchni żydowskiej. Co nie zmienia faktu, że mnóstwo
dobrych rzeczy. Ale inne kuchnie też mają dobre rzeczy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-04 05:50:56
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)Emil <e...@w...com.pl> wrote:
> czesc !
> witam wszystkich w kuchni.
> jestem wielbicielem, smakoszem i znawca kuchni koszernej
> jek ktos chce cos wiedzec na ten temat to chetnie odpisze
> a tak wogole kuchnia zydowska (nie koniecznie koszerna)
A co to ya kuchnia: zydowska a nie koszerna?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 01:49:10
Temat: Re: kuchnia koszerna (KASHER)
Emil wrote:
> czesc !
> witam wszystkich w kuchni.
> jestem wielbicielem, smakoszem i znawca kuchni koszernej
> jek ktos chce cos wiedzec na ten temat to chetnie odpisze
> a tak wogole kuchnia zydowska (nie koniecznie koszerna) jest wspaniala !
> shalom do zobaczenia
> Piotrek
Mam wydana w Polsce, ale w jezyku angielskim, ksiazke Eugeniusza
Wirkowskiego " Cooking The Polish-Jewish Way ".. ( Interpress Publisher
Warszawa 1988 )... Jest tam sporo przepisow na dania ktore, dalbym sobie
uciac nie tylko glowe, uchodza za typowo polskie. Kuchnia zydowska, biorac
pod uwage, ze diaspora zydowska rozproszona byla po calym swiecie, nie jest
sila rzeczy kuchnia jednorodna. Inna jest kuchnia np. Zydow marokanskich, a
inna Zydow polskich, czy rosyjskich. Generalnie koszernosc to nie tylko
mieso z rytualnego uboju. Ortodoksyjni Zydzi nie moga mieszac potraw
miesnych z produktami mleczarskimi, ba, nie moga uzywac do tego tych samych
naczyn, a nawet myc tych naczyn w tym samym zlewie, dlatego kuchnia
ortodoksyjnych Zydow ma 2 zlewy..jeden do mycia garow po potrawach z uzyciem
miesa, drugi po potrawach z uzyciem mleka, czy smietany... W Nowym Jorku,
gdzie mieszka wiecej Zydow niz w calym Izraelu, sa restauracje
typu...Koszerne Chinskie Jedzenie, czy serwujace koszerna pizze... Dla super
ortodoksyjnych izraelitow ( a wlasciwie dla ich ulubiencow ) sa nawet
koszerne konserwy dla psow i kotow....
F.
Ps. Ale najlepszy wynalazek amerykanskich Zydow, to bagels whit cream chesee
and lox..Czyli bagielka ( nie bagietka !! ), kluchowata bulka z dziurka w
srodku z serem typu Philadelphia i wedzonym lososiem ( ale lox to
specjalnie marynowane i wedzone platy lososia )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |