Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kulebiak

Grupy

Szukaj w grupach

 

kulebiak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-02 01:37:50

Temat: kulebiak
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

no to czas sie pochwalic...
zrobilam swojego pierwszego kulebiaka drozdzowego i wyszedl wspanialy...
co prawda zamiast zalecanej w wiekszosci przepisow kapusty bialej dalam
lekko podduszona w wywarze kapuste kiszona pomieszana nastepnie z
pieczarkami i pocietym drobno jajkiem na twardo...
wyszlo cos jak wielki pierog ale z barszczem czerwonym rewelacja...
jak ktos ma chec podam przepis wg. ktorego robilam...

pozdrawiam :)
dogma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-07-02 07:50:24

Temat: Re: kulebiak
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> no to czas sie pochwalic...
> zrobilam swojego pierwszego kulebiaka drozdzowego i wyszedl wspanialy...
> co prawda zamiast zalecanej w wiekszosci przepisow kapusty bialej dalam
> lekko podduszona w wywarze kapuste kiszona pomieszana nastepnie z
> pieczarkami i pocietym drobno jajkiem na twardo...
> wyszlo cos jak wielki pierog ale z barszczem czerwonym rewelacja...
> jak ktos ma chec podam przepis wg. ktorego robilam...
>
> pozdrawiam :)
> dogma
Witaj!
Bardzo prosze o przepis, już dawno miałam ochotę, uwielbiam wszystko co łączy
sie z kapustą.
Wanda

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-07-02 11:08:14

Temat: Re: kulebiak
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@p...onet.pl napisał(a):
>
> Witaj!
> Bardzo prosze o przepis, już dawno miałam ochotę, uwielbiam wszystko co łączy
> sie z kapustą.
> Wanda
>

a prosze bardzo:

ciasto:
1,5 do 2 szkl. maki
drozdze (ja daje na oko jakies cwierc kostki, albo mniej)
cieple mleko
odrobina cukru
sol, pieprz

farsz:
kapusta kiszona ( ilosc zalezy od wlasnych upodoban i ilosci gab)
pieczarki (jak wyzej)
cebula
jajko na twardo (choc jak kto woli moze byc bez jaja)

Drozdze rozrobic z odrobina maki, cukru (okolo szczypty), pozostawic do
wyrosniecia...
W czasie kiedy drozdze wyrastaja odcisnac kapuste, posiekac (jesli jest
bardzo kwasna przeplukac, ja nie plukam, kapusta musi byc kwasna) i
zalac ja odrobina wody z polowa kostki rosolowej i dusic do miekkosci...
Na patelni podsmazyc pieczarki razem z cebulka, gdy woda z grzybow juz
odparuje dodac do kapusty, doprawic sola i pieprzem do smaku...dodac
posiekane jajko...

Gdy drozdze wyrosna, pomieszac z maka, dodac cieple mleko, sol i pieprz
i wyrobic do konsystencji plasteliny...uformowac kule, posmarowac oliwa
i odlozyc do wyrosniecia...

Gdy ciasto juz podwoi objetosc rozwalkowac na placek o dlugosci blaszki
(ja pieke w keksowce) wzdluz ulozyc farsz, zalozyc boki na siebie i
zlepic...boki zawinac tak zeby farsz nie wylecial i wlozyc do
wysmarowanej tluszczem blaszki laczeniem do dolu...posmarowac gore
rozbeltanym jajkiem...

Piec okolo 40 minut w piekarniku w temp. 180 C...podawac z barszczem
czerwonym...
W przepisach w dostpnych w internecie zamiast kiszonej kapusty zalecaja
kapuste biala ale jeszcze nie probwalam...jeszcze do zrobienia i
zjedzenia...

pozdrawiam
dogma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W-Z
Potrawa z kwaśnego mleka
Arabska marynata - pomocy
Placek "NIEBO"
kopytka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »