| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-02 01:37:50
Temat: kulebiakno to czas sie pochwalic...
zrobilam swojego pierwszego kulebiaka drozdzowego i wyszedl wspanialy...
co prawda zamiast zalecanej w wiekszosci przepisow kapusty bialej dalam
lekko podduszona w wywarze kapuste kiszona pomieszana nastepnie z
pieczarkami i pocietym drobno jajkiem na twardo...
wyszlo cos jak wielki pierog ale z barszczem czerwonym rewelacja...
jak ktos ma chec podam przepis wg. ktorego robilam...
pozdrawiam :)
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-02 07:50:24
Temat: Re: kulebiak> no to czas sie pochwalic...
> zrobilam swojego pierwszego kulebiaka drozdzowego i wyszedl wspanialy...
> co prawda zamiast zalecanej w wiekszosci przepisow kapusty bialej dalam
> lekko podduszona w wywarze kapuste kiszona pomieszana nastepnie z
> pieczarkami i pocietym drobno jajkiem na twardo...
> wyszlo cos jak wielki pierog ale z barszczem czerwonym rewelacja...
> jak ktos ma chec podam przepis wg. ktorego robilam...
>
> pozdrawiam :)
> dogma
Witaj!
Bardzo prosze o przepis, już dawno miałam ochotę, uwielbiam wszystko co łączy
sie z kapustą.
Wanda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-02 11:08:14
Temat: Re: kulebiakm...@p...onet.pl napisał(a):
>
> Witaj!
> Bardzo prosze o przepis, już dawno miałam ochotę, uwielbiam wszystko co łączy
> sie z kapustą.
> Wanda
>
a prosze bardzo:
ciasto:
1,5 do 2 szkl. maki
drozdze (ja daje na oko jakies cwierc kostki, albo mniej)
cieple mleko
odrobina cukru
sol, pieprz
farsz:
kapusta kiszona ( ilosc zalezy od wlasnych upodoban i ilosci gab)
pieczarki (jak wyzej)
cebula
jajko na twardo (choc jak kto woli moze byc bez jaja)
Drozdze rozrobic z odrobina maki, cukru (okolo szczypty), pozostawic do
wyrosniecia...
W czasie kiedy drozdze wyrastaja odcisnac kapuste, posiekac (jesli jest
bardzo kwasna przeplukac, ja nie plukam, kapusta musi byc kwasna) i
zalac ja odrobina wody z polowa kostki rosolowej i dusic do miekkosci...
Na patelni podsmazyc pieczarki razem z cebulka, gdy woda z grzybow juz
odparuje dodac do kapusty, doprawic sola i pieprzem do smaku...dodac
posiekane jajko...
Gdy drozdze wyrosna, pomieszac z maka, dodac cieple mleko, sol i pieprz
i wyrobic do konsystencji plasteliny...uformowac kule, posmarowac oliwa
i odlozyc do wyrosniecia...
Gdy ciasto juz podwoi objetosc rozwalkowac na placek o dlugosci blaszki
(ja pieke w keksowce) wzdluz ulozyc farsz, zalozyc boki na siebie i
zlepic...boki zawinac tak zeby farsz nie wylecial i wlozyc do
wysmarowanej tluszczem blaszki laczeniem do dolu...posmarowac gore
rozbeltanym jajkiem...
Piec okolo 40 minut w piekarniku w temp. 180 C...podawac z barszczem
czerwonym...
W przepisach w dostpnych w internecie zamiast kiszonej kapusty zalecaja
kapuste biala ale jeszcze nie probwalam...jeszcze do zrobienia i
zjedzenia...
pozdrawiam
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |