Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dogma <d...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kulebiak
Date: Sat, 02 Jul 2005 13:08:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <da5sso$3h7$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <da4rf8$fm3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dqm42.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1120302809 3623 83.24.172.42 (2 Jul 2005 11:13:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Jul 2005 11:13:29 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <6...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242605
Ukryj nagłówki
m...@p...onet.pl napisał(a):
>
> Witaj!
> Bardzo prosze o przepis, już dawno miałam ochotę, uwielbiam wszystko co łączy
> sie z kapustą.
> Wanda
>
a prosze bardzo:
ciasto:
1,5 do 2 szkl. maki
drozdze (ja daje na oko jakies cwierc kostki, albo mniej)
cieple mleko
odrobina cukru
sol, pieprz
farsz:
kapusta kiszona ( ilosc zalezy od wlasnych upodoban i ilosci gab)
pieczarki (jak wyzej)
cebula
jajko na twardo (choc jak kto woli moze byc bez jaja)
Drozdze rozrobic z odrobina maki, cukru (okolo szczypty), pozostawic do
wyrosniecia...
W czasie kiedy drozdze wyrastaja odcisnac kapuste, posiekac (jesli jest
bardzo kwasna przeplukac, ja nie plukam, kapusta musi byc kwasna) i
zalac ja odrobina wody z polowa kostki rosolowej i dusic do miekkosci...
Na patelni podsmazyc pieczarki razem z cebulka, gdy woda z grzybow juz
odparuje dodac do kapusty, doprawic sola i pieprzem do smaku...dodac
posiekane jajko...
Gdy drozdze wyrosna, pomieszac z maka, dodac cieple mleko, sol i pieprz
i wyrobic do konsystencji plasteliny...uformowac kule, posmarowac oliwa
i odlozyc do wyrosniecia...
Gdy ciasto juz podwoi objetosc rozwalkowac na placek o dlugosci blaszki
(ja pieke w keksowce) wzdluz ulozyc farsz, zalozyc boki na siebie i
zlepic...boki zawinac tak zeby farsz nie wylecial i wlozyc do
wysmarowanej tluszczem blaszki laczeniem do dolu...posmarowac gore
rozbeltanym jajkiem...
Piec okolo 40 minut w piekarniku w temp. 180 C...podawac z barszczem
czerwonym...
W przepisach w dostpnych w internecie zamiast kiszonej kapusty zalecaja
kapuste biala ale jeszcze nie probwalam...jeszcze do zrobienia i
zjedzenia...
pozdrawiam
dogma
|