« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-14 10:47:38
Temat: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym... czyli coś co udaje macepan i jest otoczone w kakao. W czasie wojny moja
babcia wyrabiając takie cukierki utrzymywała rodzine. Niestety zapomniała
jak to robiła .W latach 70-tych moja ciotka przywiozła takie coś z NRD-ówka,
jest to chyba niemiecki przysmak /było drogie/. Czy ktoś zna przepis??
Pozdrawiam Małgorzata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-14 12:44:25
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym
Użytkownik "Ema" <n...@s...pl> napisał w wiadomości
news:abqrni$dd6$1@h1.uw.edu.pl...
> ... czyli coś co udaje macepan i jest otoczone w kakao. W czasie wojny
moja
> babcia wyrabiając takie cukierki utrzymywała rodzine. Niestety zapomniała
> jak to robiła .W latach 70-tych moja ciotka przywiozła takie coś z
NRD-ówka,
> jest to chyba niemiecki przysmak /było drogie/. Czy ktoś zna przepis??
> Pozdrawiam Małgorzata
Nie będzie to przepis dokładnie na to podejrzewam:((
ale pamiętam jak w stanie wojennym moja mama wyrabiała w podobny sposób
imitację marcepanu na mazurki.
Trzeba ugotować na bardzo miękko jednego sporego ziemniaka i dodawać
rozcierając (najlepiej w makutrze) duże ilości (bodajże pół kilo) cukru
pudru. a potem z tej masy możesz zrobić kuleczki:))
swoją drogą te cukierki udało mi się kupić jakieś półroku temu w sklepie na
warszawskich bielanach, tylko że mam wrażenie, że były z prawdziwego
marcepanu, a jedynie nazywały się marzipankartofeln, czy jakoś tak.
pozdrawiam
Quef
--
Q...@i...bezkupy.pl
Gad: srisriłan fortunajn
Nie znam języka brazylijskiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 12:51:50
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym
Użytkownik Quefear <q...@i...bezkupy.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abr150$lq1$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "Ema" <n...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:abqrni$dd6$1@h1.uw.edu.pl...
> > ... czyli coś co udaje macepan i jest otoczone w kakao. W czasie wojny
> moja
> > babcia wyrabiając takie cukierki utrzymywała rodzine. Niestety
zapomniała
> > jak to robiła .W latach 70-tych moja ciotka przywiozła takie coś z
> NRD-ówka,
> > jest to chyba niemiecki przysmak /było drogie/. Czy ktoś zna przepis??
> > Pozdrawiam Małgorzata
>
>
> Nie będzie to przepis dokładnie na to podejrzewam:((
> ale pamiętam jak w stanie wojennym moja mama wyrabiała w podobny sposób
> imitację marcepanu na mazurki.
> Trzeba ugotować na bardzo miękko jednego sporego ziemniaka i dodawać
> rozcierając (najlepiej w makutrze) duże ilości (bodajże pół kilo) cukru
> pudru. a potem z tej masy możesz zrobić kuleczki:))
> swoją drogą te cukierki udało mi się kupić jakieś półroku temu w sklepie
na
> warszawskich bielanach, tylko że mam wrażenie, że były z prawdziwego
> marcepanu, a jedynie nazywały się marzipankartofeln, czy jakoś tak.
>
> pozdrawiam
>
> Quef
> --Dziekuję bardzo!!
> Q...@i...bezkupy.pl
> Gad: srisriłan fortunajn
> Nie znam języka brazylijskiego
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 12:56:21
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym
"Ema" <n...@s...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:abqrni$dd6$1@h1.uw.edu.pl...
> ... czyli coś co udaje macepan i jest otoczone w kakao. W czasie wojny
moja
> babcia wyrabiając takie cukierki utrzymywała rodzine. Niestety zapomniała
> jak to robiła .W latach 70-tych moja ciotka przywiozła takie coś z
NRD-ówka,
> jest to chyba niemiecki przysmak /było drogie/. Czy ktoś zna przepis??
> Pozdrawiam Małgorzata
>
To typowy niemiecki Ersatz, to z NRD, tyle ze w wersji nie nazistowskiej a
komunistycznej. Rzeczywiscie bylo cos takiego. I chyba nawet mialo
kartoflana nazwe. Moze Waldek bedzie tak mily i rozejrzy sie po Berlinie? A
moze i przepis gdzies znajdzie? Ja w kazdym badz razie popytam wszystkie
znajome enerdowskie babki.
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:07:33
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowymEma wrote:
> ... czyli coś co udaje macepan i jest otoczone w kakao. W czasie
> wojny moja
> babcia wyrabiając takie cukierki utrzymywała rodzine. Niestety
> zapomniała
> jak to robiła .W latach 70-tych moja ciotka przywiozła takie coś z
> NRD-ówka,
> jest to chyba niemiecki przysmak /było drogie/. Czy ktoś zna przepis??
> Pozdrawiam Małgorzata
W naszych sklepach tez to bywalo :-)
a robi sie tak:
baza nie sa kartofle a nasza kaszka manna + maslo
stad pomylka z ziemniakami, ze wyrob nazywa sie 'kartofelki'
surowa kaszke zagniata sie z maslem a do tego dodaje sie olejek migdalowy.
Z powstalej masy robi sie kuleczki i otacza w kakao.
W zimie moga stac na wierzchu, w lecie, kiedy sa upaly, obowiazkowo w
lodowce, bo inaczej szybko jelczeje maslo.
Ale w praktyce, to te kulki nigdy dlugo nie ustoja - szybko znikaja w
buziach :-)
Nie podaje proporcji, bo nie pamietam, dawno nie robilam.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:11:37
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowymA gdzie smak marcepana ? I co z tymi kulkami robić dalej?
ania
Użytkownik "Quefear" <q...@i...bezkupy.pl> napisał w wiadomości
news:abr150$lq1$1@news.onet.pl...
:
: Nie będzie to przepis dokładnie na to podejrzewam:((
: ale pamiętam jak w stanie wojennym moja mama wyrabiała w podobny sposób
: imitację marcepanu na mazurki.
: Trzeba ugotować na bardzo miękko jednego sporego ziemniaka i dodawać
: rozcierając (najlepiej w makutrze) duże ilości (bodajże pół kilo) cukru
: pudru. a potem z tej masy możesz zrobić kuleczki:))
: swoją drogą te cukierki udało mi się kupić jakieś półroku temu w sklepie
na
: warszawskich bielanach, tylko że mam wrażenie, że były z prawdziwego
: marcepanu, a jedynie nazywały się marzipankartofeln, czy jakoś tak.
:
: pozdrawiam
:
: Quef
: --
: Q...@i...bezkupy.pl
: Gad: srisriłan fortunajn
: Nie znam języka brazylijskiego
:
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:25:53
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowymBarbara Czaplicka wrote:
zapomnialam o cukrze!
barbara
> surowa kaszke zagniata sie z maslem a do tego dodaje sie olejek
> migdalowy.
> Z powstalej masy robi sie kuleczki i otacza w kakao.
> W zimie moga stac na wierzchu, w lecie, kiedy sa upaly, obowiazkowo w
> lodowce, bo inaczej szybko jelczeje maslo.
> Ale w praktyce, to te kulki nigdy dlugo nie ustoja - szybko znikaja w
> buziach :-)
>
> Nie podaje proporcji, bo nie pamietam, dawno nie robilam.
> barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:27:08
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym
> Nie będzie to przepis dokładnie na to podejrzewam:((
> ale pamiętam jak w stanie wojennym moja mama wyrabiała w podobny sposób
> imitację marcepanu na mazurki.
> Trzeba ugotować na bardzo miękko jednego sporego ziemniaka i dodawać
> rozcierając (najlepiej w makutrze) duże ilości (bodajże pół kilo) cukru
> pudru. a potem z tej masy możesz zrobić kuleczki:))
> swoją drogą te cukierki udało mi się kupić jakieś półroku temu w sklepie na
> warszawskich bielanach, tylko że mam wrażenie, że były z prawdziwego
> marcepanu, a jedynie nazywały się marzipankartofeln, czy jakoś tak.
Marzipankartoffeln są robione z migdałów/prawdziwego marcepanu. Proste
jak sznurek: masa marcepanowa + cukier puder -> kulki. Kulki do miski z
proszkiem kakao, na to pokrywka i poturlać.
To NRDowskie, to percepan, robione chyba z kartofli i aromatu
migdałowego.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:30:08
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowym> surowa kaszke zagniata sie z maslem a do tego dodaje sie olejek migdalowy
surowa? toc ona twarda i niesmaczna, jak to smakuje?
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:36:10
Temat: Re: kulki z ziemniakow o smaku migdalowymslonko wrote:
>> surowa kaszke zagniata sie z maslem a do tego dodaje sie olejek
>> migdalowy
>
> surowa? toc ona twarda i niesmaczna, jak to smakuje?
>
> Magda
Jak juz pisalam, nalezy tez dodac do tego zagniatania cukier - sorki,
zapomnialam, bo naprawde dawno nie robilam.
A smakuje znakomicie. Sprobuj zrobic niewielka ilosc i sprobuj - oczywiscie
kulki po zrobieniu musza 'dojrzec' - tak ze 2-3 godziny w chlodzie.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |