Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupka cytrynowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupka cytrynowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-14 05:11:07

Temat: Zupka cytrynowa
Od: c...@i...pl (Marychna) szukaj wiadomości tego autora

Moze ktos zna przepis na ww. I moze na jakis smaczny sosik tyz
cytrynowy.

Dzieki z gory Marychna

----------------------------------------------------
------------------
Ustawa przeciwko spamowi? >>> http://link.interia.pl/f15ca
----------------------------------------------------
------------------
INTERIA.PL: Portal pelen informacji


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-14 07:22:33

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3CE0B950.10511.21900@localhost...
> Moze ktos zna przepis na ww. I moze na jakis smaczny sosik tyz
> cytrynowy.
>
> Dzieki z gory Marychna
>

Zupa cytrynowa to smak mojego rodzinnego domu!

Najlepsza jest na wywarze z kurczaka albo z kosci z cielecego schabu (plus
wloszczyzna). Wywar musi byc delikatny w smaku, wiec klasyczny rosol jako
baza odpada. Do gotowego wywaru wduszamy sok z cytryny i dodajemy po trochu
obtarta skorke cytrynowa, probujac aby zupa nie byla za gorzka. Na 2 litry
wywaru potrzebna jest skorka z calej malej cytryny. Przyprawiamy sola,
pieprzem (troszeczke) i cukrem. Smak musi byc slono-slodko-kwasny. Na koniec
slodka smietanka. W wersji egzotycznej zamiast smietanki jest mleko kokosowe
i szczypta imbiru, ale ja nie bardzo tak lubie. Podajemy z ryzem na sypko.
Ja dodaje jeszcze kawaleczki miesa na ktorym gotowal sie wywar.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 07:22:37

Temat: Re: Zupka cytrynowa (linki)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

c...@i...pl (Marychna) wrote:

>Moze ktos zna przepis na ww. I moze na jakis smaczny sosik tyz
>cytrynowy.
>
>Dzieki z gory Marychna

http://www.mniammniam.pl/p.php?p=7

http://www.kulinaria.pl/przepis.php?nr=655&p=6

http://www.restaurants.pl/stary/przepisy/zupa_cytr.h
tm

http://www.proszynski.pl/czasopisma/kuchnia/2002/03/
01.html

http://www.republika.pl/pkwm/zupa_a16.html

"A zupa cytrynowa to przeciez sam prostota. Lekki rosol z
cieleciny lub kury, ewentualnie warzywny zaprawiamy do smaku solkiem
z cytryny i do aromatu tarta korka cytrynowa. Podrzewamy nie
gotujac juz, zabielamy smietana, podajemy z ryzem lub groszkiem
ptysiowym. Pyszne."Wladyslaw Los



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 07:49:56

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Moze ktos zna przepis na ww. I moze na jakis smaczny sosik tyz
> cytrynowy.
>
>

Hej,

nie jest to stricte przepis na sosik, ale sosik tez z tego wychodzi :)

Kurczak w cytrynach (4 osoby)

8 podudzi kurczaka
1 cytryna
margaryna so smazenia
przyprawa Delikat zielona

Podudzia natrzec przyprawa, odstawic na 20 - 30 min, w tym czasie mozna
zrobic zielona salate z jogurtem naturalnym :)) jak dla mnie najlepszy
dodatek do tego dania.
Podsmazyc je na zloty kolor na mocno rozgrzanej margarynie, najlepiej robic
to w naczyniu w którym sie pózniej bedzie dusic. Cytryne porzadnie
wyszorowac, podzielic na cwiartki i lekko je wyciskajac wrzucic do mieska.
Dusic na malym ogniu pod przykryciem do momentu kiedy miesko nie zacznie
samo odchodzic od kosci (20 - 30 min.).
Najlepsze z mlodymi ziemniaczkami i salata, dobre na upaly bo ma lekko
orzezwiajacy smak.
Smacznego :)

Aga



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 07:53:03

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agusiek" <
> margaryna so smazenia
> przyprawa Delikat zielona
Radziłabym zastąpić masłem lub oliwą ex-vir, a Delikat
ulubionymi przyprawami, nie mozemy narzekać na ich brak.
Majeranek, rozmaryn, bazylia, cząber, oregano, czosnek, sól i pieprz,
co kto lubi. Te gotowe mieszanki każdej potrawie nadają ten sam
charakterystyczny smak, nie lepiej żeby każde danie smakowało inaczej?
--
Pozdrawiam
Asia Słocka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 08:07:28

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agusiek" <
> Hmm... masłem nie próbowałam bo za szybko się pali, a oliwą nie zastepować
> bo nie wyjdzie sos !!
Dlaczego z oliwą nie wyjdzie? Buu..margaryna tak śmierdzi i niedobrze
smakuje:(

> To popieram, jak mam czas modyfikuję, jeśli nie to leci Delikat, sęk w tym
> że kurczak nei moze "złapać" zbyt intensywnego aromatu przypraw tylko
> przesiąknąć cytrnką, to nadaje mu bardzo delikatny i orzeźwiający smak.
Jeszcze lepiej przesiąka limonkami, tylko one droższe są.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 08:08:38

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Agusiek" <
> > margaryna so smazenia
> > przyprawa Delikat zielona
> Radziłabym zastąpić masłem lub oliwą ex-vir,

Hmm... masłem nie próbowałam bo za szybko się pali, a oliwą nie zastepować
bo nie wyjdzie sos !!

a Delikat
> ulubionymi przyprawami, nie mozemy narzekać na ich brak.
> Majeranek, rozmaryn, bazylia, cząber, oregano, czosnek, sól i pieprz,
> co kto lubi. Te gotowe mieszanki każdej potrawie nadają ten sam
> charakterystyczny smak, nie lepiej żeby każde danie smakowało inaczej?

To popieram, jak mam czas modyfikuję, jeśli nie to leci Delikat, sęk w tym
że kurczak nei moze "złapać" zbyt intensywnego aromatu przypraw tylko
przesiąknąć cytrnką, to nadaje mu bardzo delikatny i orzeźwiający smak.

Aga



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 08:18:27

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Hmm... masłem nie próbowałam bo za szybko się pali, a oliwą nie
zastepować
> > bo nie wyjdzie sos !!
> Dlaczego z oliwą nie wyjdzie?

Nie wiem, rozdziela się i zamiast ładnego zawiesistego sosu robi się nie
powiem co.....

Buu..margaryna tak śmierdzi i niedobrze
> smakuje:(

Hmm.... ja zawsze używam Kasi, nie jest tak źle..... może to ta cytryna?
>
> > To popieram, jak mam czas modyfikuję, jeśli nie to leci Delikat, sęk w
tym
> > że kurczak nei moze "złapać" zbyt intensywnego aromatu przypraw tylko
> > przesiąknąć cytrnką, to nadaje mu bardzo delikatny i orzeźwiający smak.
> Jeszcze lepiej przesiąka limonkami, tylko one droższe są.

O! Nie próbowałam, fajny pomysł, a na jedna limonkę mogę się zruinować :))
Dzięki :))

Aga



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 08:26:08

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 14 May 2002 07:11:07 +0200, c...@i...pl (Marychna)
wrote:

>Moze ktos zna przepis na ww. I moze na jakis smaczny sosik tyz
>cytrynowy.
>
>Dzieki z gory Marychna
>
>---------------------------------------------------
-------------------

znienawidzona zupka z mojego dziecinstwa...razem z cholerna
bawarka, ktora mnie poili do upojenia ;))))))

Krysia, brrr
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 08:31:19

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 14 May 2002 10:08:38 +0200, "Agusiek"
<A...@i...pl> wrote:

>> Użytkownik "Agusiek" <
>> > margaryna so smazenia
>> > przyprawa Delikat zielona
>> Radziłabym zastąpić masłem lub oliwą ex-vir,
>
>Hmm... masłem nie próbowałam bo za szybko się pali, a oliwą nie zastepować
>bo nie wyjdzie sos !!
>
>
do smazenia - zeby byl i kolor i smak i nie spalenie uzywac
dobrze mieszanki oleju i masla - i wilk syty...moze sos wyjdzie
;)

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fondue ?
powazna sprawa - nowa kuchnia
po urlopie - Chorwacja kulinarnie i nie tylko (OT chyba jednak:))
Dżez
PROPOZYCJA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »