Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupka cytrynowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupka cytrynowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-14 09:00:15

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:u...@4...com..
.
> do smazenia - zeby byl i kolor i smak i nie spalenie uzywac
> dobrze mieszanki oleju i masla - i wilk syty...moze sos wyjdzie
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo na
patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie bedzie
sie tak szybko przypalac)
no i wtedy to wilk syty...moze sos wyjdzie :))) ( a to cytata Krysiowa)

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-14 11:31:36

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

From: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>

> Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo
na
> patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
> wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie
bedzie
> sie tak szybko przypalac)

Cza by dluuugo szumowac.... Ale jest szybszy spob, malo ekonomiczny, ale
skuteczny - bierzemy duzy kawal masla, kladziemy go z boczku rowniez duzej
patelni i stawiamy na malenki gaz. Obserwujemy uwaznie. Jak nam sie maselko
wolno topi, bez wrzenia, to klarowny tluszcz splywa dosc szybko w bok, a
osad
bialka zostaje w okolicach kostki masla. Ostroznie zbieramy tluszcz lyzka w
miare wytapiania. Trzeba uwazac, zeby maslo nawet nie myslalo o zagotowaniu,
bo sie osad wymiesza z tluszczem.

Macabra


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 12:33:54

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 14 May 2002 13:31:36 +0200, i...@r...com.pl
(Agnieszka Nowak) wrote:

>From: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>
>
>> Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo
>na
>> patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
>> wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie
>bedzie
>> sie tak szybko przypalac)
>
>Cza by dluuugo szumowac.... Ale jest szybszy spob, malo ekonomiczny, ale
>skuteczny - bierzemy duzy kawal masla, kladziemy go z boczku rowniez duzej
>patelni i stawiamy na malenki gaz. Obserwujemy uwaznie. Jak nam sie maselko
>wolno topi, bez wrzenia, to klarowny tluszcz splywa dosc szybko w bok, a
>osad
>bialka zostaje w okolicach kostki masla. Ostroznie zbieramy tluszcz lyzka w
>miare wytapiania. Trzeba uwazac, zeby maslo nawet nie myslalo o zagotowaniu,
>bo sie osad wymiesza z tluszczem.
>
>Macabra

albo zrobic to hurtem - duzo malsa na raz, odszumowac etc i ma
sie prawdziwe ghee

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 13:05:52

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A mojej zupki cytrynowej nie widze, choc rano wyslalam. Wy widzicie?

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 13:06:54

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agata Solon" <
> A mojej zupki cytrynowej nie widze, choc rano wyslalam. Wy widzicie?

"Zupa cytrynowa to smak mojego rodzinnego domu!
Najlepsza jest na wywarze z kurczaka ..ciach"
Widzimy:-)
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 13:15:20

Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> albo zrobic to hurtem - duzo malsa na raz, odszumowac etc i ma
> sie prawdziwe ghee
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

mi tłumaczył hindus, że ghee to z bawolego mleka. Ja kupuję toto gotowe
w sklepie. Nazywa się Butterschmalz i jest sklarowanym masłem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 16:56:00

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

ZUPA CYTRYNOWA (Argolemono soupa)
dodaj wlasny komentarz
komentarze do przepisu [0]
"Swietna zupa rodem z Grecji podawana na goraco."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: ovo-vege
Kategoria: zupy
Skala trudnosci: *
Czas przygotowania: ?

Skladniki:

1,5 l bulionu lub wywaru z warzyw
80g ryzu
2 jajka
sok z cytryny
Przepis:
1. Dobrze wyplukany ryz ugotowac w bulionie do miekkosci.
2. Odzielic zóltka od bialek.
3. Z bialek ubic sztywna piane, dodawac zóltka i ubijac w dalszym ciagu;
wlac sok z cytryny i ubijajac wlewac powoli pól szklanki wystudzonego
bulionu.
4. Wlac wszystko do naczynia z zupa i mieszajac podgrzac (nie gotowac)

Podawac na goraco
Nadeslal(a): patrycja , dnia: 2000-05-24
Zródlo / autor: przepis z ARCHIWUM KULINARNEGO ERYKA przerobiony na wege




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 16:56:21

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

zupa cytrynowo-brokulowa
dodaj wlasny komentarz
komentarze do przepisu [0]
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-vege
Kategoria: zupy
Skala trudnosci: *

Skladniki:

1 szkl. wody
1/2 cytryny
lyzeczka oliwy
150 g brokulow
30 g cebuli
lyzka maki
2 lyzki jogurtu naturalnego bez cukru
sol i pieprz
Przepis:
wode wlac do garnka, wrzucic cytryne i gotowac 15 min. od momentu wrzenia.
cebule posiekac i udusic na oliwie, dodac brokuly podzielone na rozyczki,
przykryc i dusic jeszcze ok. 10 min. do warzyw dodac make i dusic jeszcze
przez 2 min.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2002-03-18
Zródlo / autor: "Super Linia" - miesiecznik promujacy zdrowy styl zycia, nr
11/2001




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-18 07:36:15

Temat: Re: Zupka cytrynowa
Od: c...@i...pl (Marychna) szukaj wiadomości tego autora

znienawidzona zupka z mojego dziecinstwa...razem z cholerna
bawarka, ktora mnie poili do upojenia ;))))))

Krysia, brrr
K.T. - starannie opakowana


Biedne dziecko, ale musialas przechodzic katusze :-)))
Marychna


----------------------------------------------------
------------------
Nagrody do wziecia. Bez losowania! >>> http://link.interia.pl/f15ce


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fondue ?
powazna sprawa - nowa kuchnia
po urlopie - Chorwacja kulinarnie i nie tylko (OT chyba jednak:))
Dżez
PROPOZYCJA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »