| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-14 09:00:15
Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:u...@4...com..
.
> do smazenia - zeby byl i kolor i smak i nie spalenie uzywac
> dobrze mieszanki oleju i masla - i wilk syty...moze sos wyjdzie
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo na
patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie bedzie
sie tak szybko przypalac)
no i wtedy to wilk syty...moze sos wyjdzie :))) ( a to cytata Krysiowa)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-14 11:31:36
Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)From: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>
> Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo
na
> patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
> wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie
bedzie
> sie tak szybko przypalac)
Cza by dluuugo szumowac.... Ale jest szybszy spob, malo ekonomiczny, ale
skuteczny - bierzemy duzy kawal masla, kladziemy go z boczku rowniez duzej
patelni i stawiamy na malenki gaz. Obserwujemy uwaznie. Jak nam sie maselko
wolno topi, bez wrzenia, to klarowny tluszcz splywa dosc szybko w bok, a
osad
bialka zostaje w okolicach kostki masla. Ostroznie zbieramy tluszcz lyzka w
miare wytapiania. Trzeba uwazac, zeby maslo nawet nie myslalo o zagotowaniu,
bo sie osad wymiesza z tluszczem.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 12:33:54
Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)On 14 May 2002 13:31:36 +0200, i...@r...com.pl
(Agnieszka Nowak) wrote:
>From: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl>
>
>> Maklwicz w niedziele tlumaczyl przy okazji szparagow, aby roztopic maslo
>na
>> patelni, zdjac lyzka szumowine (czyli sklarowac maslo) to co zostanie - to
>> wlasnie czyste maslo - i moze miec wyzsza temperature smazenia ( nie
>bedzie
>> sie tak szybko przypalac)
>
>Cza by dluuugo szumowac.... Ale jest szybszy spob, malo ekonomiczny, ale
>skuteczny - bierzemy duzy kawal masla, kladziemy go z boczku rowniez duzej
>patelni i stawiamy na malenki gaz. Obserwujemy uwaznie. Jak nam sie maselko
>wolno topi, bez wrzenia, to klarowny tluszcz splywa dosc szybko w bok, a
>osad
>bialka zostaje w okolicach kostki masla. Ostroznie zbieramy tluszcz lyzka w
>miare wytapiania. Trzeba uwazac, zeby maslo nawet nie myslalo o zagotowaniu,
>bo sie osad wymiesza z tluszczem.
>
>Macabra
albo zrobic to hurtem - duzo malsa na raz, odszumowac etc i ma
sie prawdziwe ghee
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:05:52
Temat: Re: Zupka cytrynowaA mojej zupki cytrynowej nie widze, choc rano wyslalam. Wy widzicie?
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:06:54
Temat: Re: Zupka cytrynowaUżytkownik "Agata Solon" <
> A mojej zupki cytrynowej nie widze, choc rano wyslalam. Wy widzicie?
"Zupa cytrynowa to smak mojego rodzinnego domu!
Najlepsza jest na wywarze z kurczaka ..ciach"
Widzimy:-)
--
Pozdrawiam
Asia Słocka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:15:20
Temat: Re: Zupka cytrynowa - kurczak (P)
> albo zrobic to hurtem - duzo malsa na raz, odszumowac etc i ma
> sie prawdziwe ghee
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
mi tłumaczył hindus, że ghee to z bawolego mleka. Ja kupuję toto gotowe
w sklepie. Nazywa się Butterschmalz i jest sklarowanym masłem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 16:56:00
Temat: Re: Zupka cytrynowaZUPA CYTRYNOWA (Argolemono soupa)
dodaj wlasny komentarz
komentarze do przepisu [0]
"Swietna zupa rodem z Grecji podawana na goraco."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: ovo-vege
Kategoria: zupy
Skala trudnosci: *
Czas przygotowania: ?
Skladniki:
1,5 l bulionu lub wywaru z warzyw
80g ryzu
2 jajka
sok z cytryny
Przepis:
1. Dobrze wyplukany ryz ugotowac w bulionie do miekkosci.
2. Odzielic zóltka od bialek.
3. Z bialek ubic sztywna piane, dodawac zóltka i ubijac w dalszym ciagu;
wlac sok z cytryny i ubijajac wlewac powoli pól szklanki wystudzonego
bulionu.
4. Wlac wszystko do naczynia z zupa i mieszajac podgrzac (nie gotowac)
Podawac na goraco
Nadeslal(a): patrycja , dnia: 2000-05-24
Zródlo / autor: przepis z ARCHIWUM KULINARNEGO ERYKA przerobiony na wege
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 16:56:21
Temat: Re: Zupka cytrynowazupa cytrynowo-brokulowa
dodaj wlasny komentarz
komentarze do przepisu [0]
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-vege
Kategoria: zupy
Skala trudnosci: *
Skladniki:
1 szkl. wody
1/2 cytryny
lyzeczka oliwy
150 g brokulow
30 g cebuli
lyzka maki
2 lyzki jogurtu naturalnego bez cukru
sol i pieprz
Przepis:
wode wlac do garnka, wrzucic cytryne i gotowac 15 min. od momentu wrzenia.
cebule posiekac i udusic na oliwie, dodac brokuly podzielone na rozyczki,
przykryc i dusic jeszcze ok. 10 min. do warzyw dodac make i dusic jeszcze
przez 2 min.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2002-03-18
Zródlo / autor: "Super Linia" - miesiecznik promujacy zdrowy styl zycia, nr
11/2001
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-18 07:36:15
Temat: Re: Zupka cytrynowaznienawidzona zupka z mojego dziecinstwa...razem z cholerna
bawarka, ktora mnie poili do upojenia ;))))))
Krysia, brrr
K.T. - starannie opakowana
Biedne dziecko, ale musialas przechodzic katusze :-)))
Marychna
----------------------------------------------------
------------------
Nagrody do wziecia. Bez losowania! >>> http://link.interia.pl/f15ce
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |