Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kupiłem Ryż kleisty - jak go ugotować???

Grupy

Szukaj w grupach

 

kupiłem Ryż kleisty - jak go ugotować???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-04 15:38:32

Temat: kupiłem Ryż kleisty - jak go ugotować???
Od: "Igor" <i...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam i o radę pytam.
Kupiłem kilogram ryżu kleistego "Glutinous rice"
Jak go ugotować. Z tego co wiem na parze, ale może ktoś wie więcej.
Z góry dziękuję za pomoc.

--
Pozdrawiam
Igor GG 1923569



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-05 11:13:24

Temat: Re: kupiłem Ryż kleisty - jak go ugotować???
Od: "Agata Solon" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Igor" <i...@1...pl> napisał w wiadomości
news:bqnkbj$76q$1@news.onet.pl...
> Witam i o radę pytam.
> Kupiłem kilogram ryżu kleistego "Glutinous rice"
> Jak go ugotować. Z tego co wiem na parze, ale może ktoś wie więcej.
> Z góry dziękuję za pomoc.
>
> --
> Pozdrawiam
> Igor GG 1923569
>
>
Do czego chcesz uzyc tego ryzu? Do chinszczyzny, zapiekania czy do deserow
słodkich? Ja bym podeszla do sprawy konserwatywnie.

W pierwszym przypadku nalezy gotowac w wodzie z sola w takich proporcjach,
by woda calkiem odparowala a w garnku zostal dogotowany w sam raz ryz. Ja
zalewam woda "na oko", ale mysle ze jest to ryz/woda jak 1/1.5.
Do slodkich deserow w podobnych proporcjach, tylko z mlekiem, reszta
dodatkow zalezy od rodzaju deseru.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-06 09:34:31

Temat: Re: kupiłem Ryż kleisty - jak go ugotować???
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

Agata Solon napisal(a):

>W pierwszym przypadku nalezy gotowac w wodzie z sola w takich proporcjach,
>by woda calkiem odparowala a w garnku zostal dogotowany w sam raz ryz. Ja
>zalewam woda "na oko", ale mysle ze jest to ryz/woda jak 1/1.5.

Ja tez tak robie: na szklanke ryzu poltora szklanki wody. Czasem ciu
wiecej ;--). Najpierw nastawiam mocny gaz aby zaczelo bulgotac, a
potem skrecam go do minimum. Powinno sie to gotowac okolo 15 minut.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Robotowy dylemat
Ile kosztuje sokowirowka
Przechowywanie bigosu
Wino
Uprzejmie donoszę .. :))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »