Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kwaszone śliwki Bajarki

Grupy

Szukaj w grupach

 

kwaszone śliwki Bajarki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-09-12 13:48:27

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik JerzyN napisał:

> Węgierki wczesne nie nadają sie zbytnio na przetwory. Ot co.

Akurat do kiszenia wyjątkowo używa się niezbyt dojrzałych.
Zerknij tu, by się upewnić:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/marynakisz.html

lub poszukaj na własną rękę przepisów w sieci lub książkach, jeśli
nadal chcesz zgłębiac ten temat.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-09-12 14:28:08

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisał(a):
[...]
> lub poszukaj na własną rękę przepisów w sieci lub książkach, jeśli
> nadal chcesz zgłębiac ten temat.

Węgierka wczesna jest odmiana deserową i niezbyt nadaje sie na przetwory.
To ty poczytaj, która [niedojrzała] sie nadaje. Juz o tym pisałem ale
dla niektórych to jak rzucanie grochem o sciane.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-09-12 14:39:10

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik JerzyN napisał:

> Węgierka wczesna jest odmiana deserową i niezbyt nadaje sie na przetwory.
> To ty poczytaj, która [niedojrzała] sie nadaje. Juz o tym pisałem ale
> dla niektórych to jak rzucanie grochem o sciane.

1. Mówisz obok tematu, co pozwala przypuszczać, że kolejny raz nie
bardzo wiesz, o czym mowa, a mimo to rączo zabierasz głos.
2. niekoniecznie śledzę, co i kiedy pisałes.
--
pa, BBjk.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-09-12 14:48:12

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisał(a):
> 1. Mówisz obok tematu, co pozwala przypuszczać, że kolejny raz nie
> bardzo wiesz, o czym mowa, a mimo to rączo zabierasz głos.

Basiu, śliwki kiszono od zarania dziejów, najczęściej to były odpady
przy robieniu śliwowicy i te były najlepsze. Metod są setki.
Fakt Bajarka robi jedyne i niepowtarzalne i w tym tkwi mój błąd.

> 2. niekoniecznie śledzę, co i kiedy pisałes.

Może to i lepiej. Rób dalej po swojemu.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-09-12 14:57:49

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik JerzyN napisał:

> Basiu, śliwki kiszono od zarania dziejów, najczęściej to były odpady
> przy robieniu śliwowicy i te były najlepsze. Metod są setki.

Nie wykluczam, że to prawda.

> Fakt Bajarka robi jedyne i niepowtarzalne i w tym tkwi mój błąd.

Spróbuję się wsłuchac w sens tego zdania i przełknąć jego dość osobliwą
budowę ;)
1. Robię po swojemu, wg rodzinnych tradycji, to prawda.
2. Może są i inne doskonalsze, ale te nam smakują.
3. Dżdżownica spytala o *właśnie te* śliwki, więc odpowiedziałam.
4. Nie wiem, co Cię w tym tak ubodło.

> Może to i lepiej. Rób dalej po swojemu.

Dzięki za pozwolenie :)
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-09-12 15:01:29

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk napisał(a):
[...]
> 4. Nie wiem, co Cię w tym tak ubodło.

Odmiana - niezbyt odpowiednia na przetwory.

>> Może to i lepiej. Rób dalej po swojemu.
>
>
> Dzięki za pozwolenie :)

I tak bys nie posłuchała.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-09-12 15:09:01

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik JerzyN napisał:

> Odmiana - niezbyt odpowiednia na przetwory.

Ale pleciesz :)
W ogóle nie bylo w tym wątku mowy o odmianach.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-09-12 17:15:13

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: "dżdzownica" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:dg4526$aah$1@inews.gazeta.pl...

> 3. Dżdżownica spytala o *właśnie te* śliwki, więc odpowiedziałam.
>
Otóż w samo sedno!
Mnie interesowały kiszone śliwki według Bajarki, bo na takie miałam oskomę.
A nie jakieś inne

d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2005-09-12 17:26:36

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dg4042$k9n$3@atlantis.news.tpi.pl>,
JerzyN <0...@m...pl> wrote:

> dżdzownica napisał(a):
> > Wyjęłam.
> > No, ale całość podejrzanie zajeżdża malizną.
> > No właśnie Bajarko... A czy można z obecnych węgierek nastawić kwaszankę?
>
> Węgierki wczesne nie nadają sie zbytnio na przetwory. Ot co.
> pozdr. Jerzy

Jerzy, nie dawaj się nabierać. Żaden śliwki u dżudżu nie zajeżdżają
malizną, bo dżudżu żadnych śliwek nie zrobiło, podobnie jak niczego w
życiu nie ugotowało. Wypisuje tylko wymyślone banialuki, by narobić
szumu. I tyle.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2005-09-12 17:35:47

Temat: Re: kwaszone śliwki Bajarki
Od: "dżdzownica" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-137D2A.19263112092005@news.gazeta.pl...
>
> Jerzy, nie dawaj się nabierać. Żaden śliwki u dżudżu nie zajeżdżają
> malizną, bo dżudżu żadnych śliwek nie zrobiło, podobnie jak niczego w
> życiu nie ugotowało. Wypisuje tylko wymyślone banialuki, by narobić
> szumu. I tyle.
>

A to dobre, dobre...

Ja tu sobie z Bajarką smacznie pogwarzam o Bajarkowych kwaszonych śliwkach.

[długo nic... i nic... i nic...]

A tu jakieś towary wzajemnej adoracji (pewnie koledzy z tego samego "wojska"
;p) usiłują kwadratowymi paluchami od molestowania pały trafiać w klawisze.

dzudzu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkowe
placki ziemniaczane przywieraja!!!
Papryka konserwowa
sos pomidorowy (nieudany:(((
PILNE: jak długo gotuje sie kukurydzę???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »