« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-18 16:15:13
Temat: ligawaPare tyg temu robilem w Makro zaopatrzenie mojej lodowki i zamrazarki w
roznego rodzaju miesa. Wszystko juz wymiecione a zostalo....no wlasnie -2 kg
ligawy- z zew. piekny kawalek wolowiny a w srodku duzo blonek ,co z tym
zrobic /,na razie sie nie spieszy bo jak po przekrojeniu zobaczylem te
blonki to szybko wrzucilem to do zamrazarki. Czekam na pomysly. Dzieki.
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-18 17:21:37
Temat: Re: ligawaC...@a...net.pl
ligawa jest doskonała na sztukę mięsa z sosikiem chrzanowym,ale też jest
dobra na tatar!! i pieczeń ( w całości) po uprzednim obsmażeniu lub
zanurzeniu we wrzątku (5 min) a o błonki się nie martw będzie bardziej
delikatna. MarCel.
----- Original Message -----
From: "Darek" <p...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 18, 2000 6:15 PM
Subject: ligawa
> Pare tyg temu robilem w Makro zaopatrzenie mojej lodowki i zamrazarki w
> roznego rodzaju miesa. Wszystko juz wymiecione a zostalo....no wlasnie -2
kg
> ligawy- z zew. piekny kawalek wolowiny a w srodku duzo blonek ,co z tym
> zrobic /,na razie sie nie spieszy bo jak po przekrojeniu zobaczylem te
> blonki to szybko wrzucilem to do zamrazarki. Czekam na pomysly. Dzieki.
> Darek
>
>
>
> --
> ----
> Serwery WWW, konta e-mail
> LETNIA PROMOCJA, dodatkowe konto e-mail 25 MB, GRATIS
> Zapraszamy - AlphaNet http://alpha.pl
> ----
>
>
>
--
----
Serwery WWW, konta e-mail
LETNIA PROMOCJA, dodatkowe konto e-mail 25 MB, GRATIS
Zapraszamy - AlphaNet http://alpha.pl
----
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 07:49:54
Temat: Odp: ligawa
Użytkownik Darek <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Pare tyg temu robilem w Makro zaopatrzenie mojej lodowki i zamrazarki w
> roznego rodzaju miesa. Wszystko juz wymiecione a zostalo....no wlasnie -2
kg
> ligawy- z zew. piekny kawalek wolowiny a w srodku duzo blonek ,co z tym
> zrobic /,na razie sie nie spieszy bo jak po przekrojeniu zobaczylem te
> blonki to szybko wrzucilem to do zamrazarki. Czekam na pomysly. Dzieki.
> Darek
>
Juz chyba podawalam ten przepis, ale chetnie powtorze, bo u mnie na
swiatecznym stole robi furore (nie przepis tylko jego efekt) - jako mieso
zimne, ale mozna tez jesc na cieplo najlepiej z kluskami kladzionymi i
buraczkami. Ale ad rem
1. Ligawe oblewamy octem nastepnie wkladamy do miski obkladajac plastrami
cebuli, 2-3 liscie laurowe , kilka ziaren pieprzu. Przyciskamy talerzykiem,
na wierzchu ciezarek. Ma tak lezec przez dni kilka, az pusci sok i zmieni
kolor. Codziennie ze 2 razy przekladamy miesko na inny bok.
2. Szykujemy nacierke: zmiazdzony czosnek + sol + pieprz czarny i tym
nacieramy paseczki sloninki, ktora szpikujemy pieczen.
3. Osmazamy na patelce, przekladamy do rondla, podlewamy woda, dodajemy nowa
cebule, troche grzybkow suszonych i solimy tak, aby sos byl mocno slony.
4. Dusimy ok. godziny. Trzeba uwazac, aby nie za dlugo, bo sie nie bedzie
dalo pokroic w ladne plastry.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |