| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-22 08:31:03
Temat: lody parfaitWitam
Zrobialm parfait z przepisu, który podał Władysław Los
Wklejam przepis na wszelki wypadek
Parfait
200 g cukru rozpuszczamy w 80 ml wody i gotujemy "do nitki".
Bierzemy 8 żółtek i kręcimy kogel-mogel dodając po trochę gorący syrop,
bez przerywania kręcenia. Kręcimy aż mieszanina wystygnie.
Dodajemy do wyboru:
60 - 80 ml jakiegoś aromatycznego alkoholu
70 - 100 ml bardzo mocnej kawy
200 g gorzkiej czekolady roztopionej na łaźni wodnej
wanilii
200 ml schłodzonej śmietanki 36% ubijamy ze 100 ml schłodzonego tłustego
mleka, aż będzie bardzo sztywna. Mieszamy z koglem-moglem i wlewamy do
odpowiedniej formy (istnieją też specjalne formy na parfait). Wstawiamy
na 6 godzin do zamrażarki.
Władysław
Moje uwagi:
Są pyszne, treściwe i mają wspaniałą konsystencje bez kręcenia. Mi to odpowiada,
bo nie mam maszynki do lodów. Są o wiele lepsze od lodów Kuronia i lodów
optymalnych, ktore miałam okazje już robić.
Jednak są za słodkie. Ja dałam tego cukru 150g no i tak wyszły stanowczo za
słodkie. Na drugi raz jek będę robić wezmę 100g i zobaczymy. W każdym razie
waniliowe parfait zjemy bo wyjęłam z zamrażarki owoce: maliny, jagody,
truskawki, jeżyny no i w połączeniu z nimi da się te słodkości zjeść.
Dzisiaj zrobie czekoladowe. Wkrótce podziele sie wrażeniami
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |