« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-21 15:03:39
Temat: KEKSW kilku przepisach na keks jedynym tłuszczem, który trzeba dodać jest olej
(m.in. u Asi Duszczyńskiej). Chciałabym zapytać, czy zamiast oleju można
dodać rozpuszczone masło, bo w ubiegłym roku piekłam z olejem (wg Grzesia) i
po kilku dniach jakoś ten olej się czuło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-21 17:00:37
Temat: Re: KEKSJa mam przepis na keks z masłem, piekę go od wielu lat i zawsze pięknie
wychodzi.
Składniki:
2 szklanki mąki
15 dkg masła
5 całych jaj
1 szklanka cukru
cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku
40 dkg bakalii
Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno całe jaja.
Potem dodać mąkę(trochę zostawić do bakalii), cukier waniliowy, proszek -
wymieszać.
Na końcu dodać bakalie obtoczone w mące.
Ciasto jest bardzo gęste, ale takie ma być.
Włożyć je do keksówki wysmarowanej masłem (dodatkowym) i wysypanej bułką tartą.
Upiec na złoty kolor, pod koniec badać patyczkiem.
Smacznego! Ja będę piekła już we środę, żeby mieć potem czas na inne pichcenie.
Marianka
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |