| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-11 18:19:48
Temat: lody z maszynkiCzy ktoś mógłby podać kilka przepisów na lody , proszę. Mam maszynkę,
odziedziczoną, ale ani jednego przepisu. Pomóżcie.
pozdr
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-12 23:10:03
Temat: Re: lody z maszynki
Użytkownik Ania Onet <a...@n...spam.poczta.onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abjmph$4qf$...@n...tpi.pl...
> Czy ktoś mógłby podać kilka przepisów na lody , proszę. Mam maszynkę,
> odziedziczoną, ale ani jednego przepisu. Pomóżcie.
>
> pozdr
> Ania
>
Erotyczne lody waniliowe (a dlaczego erotyczne?zrob, zjedz, poczuj te
rozkosz;o)))
3 zoltka
1 cale jajko
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwej wanilii) albo laska wanilii
300ml swiezutkiego mleka
150g cukru
250ml smietanki tortowej 36% (kartonik, wygral ze swieza smietanka po
eksperymentach i porownywaniu)
100ml advocata, mozna pominac w wersji dla dzieci
2 plaskie lyzki skrobii kukurydzianej "maizeny"
Zoltka, jajko, cukry i skrobie ubijamy mikserem na puszyscie, dodajemy
powolutku wrzace mleko. Jezeli uzywamy laski wanilii to trzeba ja uprzednio
wygotowac w mleku, rozkroic i wyskrobane nasionka dodac z powrotem do mleka.
Mase mleczno-jajeczna przelewamy do stalowego rondla i podgrzewamy powoli
ciagle mieszajac. Gdy zgestnieje odstawiamy do wystudzenia. Jezeli zdarzy
sie, ze masa sie zwarzyla po wystudzeniu mozna ja ujednolicic przy pomocy
malaksera albo takim recznym blenderem ( pionowy, koncowka z nozykami). Do
wystudzonej masy dajemy smietanke, mieszamy. Lu do maszyny, pod koniec
zamrazania dolewamy advocata.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 14:39:55
Temat: Lody waniliowe
Osoba znana jako "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> zapodała:
: Czy ktoś mógłby podać kilka przepisów na lody , proszę. Mam maszynkę,
: odziedziczoną, ale ani jednego przepisu. Pomóżcie.
Lody waniliowe
2 jajka
100 g cukru
250 ml mleka
cukier waniliowy
500 ml kremowki (36%- tlusta najlepsza!)
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym az sie rozpusci i wlewamy powoli
cieple mleko. Potem do rondelka i delikatnie podgrzewamy az troche
zgestnieje, nie moze sie gotowac, bo masa sie "rozdzieli", ale do chwili az
zrobi sie taki rzadki budyn. Potem chlodzimy i dodajemy kremowke
Mozna dodac posiekana czekolade. :-)
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 14:44:33
Temat: Aksamitne lody czekoladowe
Osoba znana jako "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> zapodała:
: Czy ktoś mógłby podać kilka przepisów na lody , proszę. Mam maszynkę,
: odziedziczoną, ale ani jednego przepisu. Pomóżcie.
Przepis jest szybki i latwy, ale zawiera surowe zoltko.
100 g cukru
2 zoltka
25 g naturalnego kakao
1/2 litra smietanki (30-36%)
50 g posiekanej czekolady
W misce miksujemy cukier i kakao. Dodajemy zoltka. Dalej miksujemy Dodajemy
po trochu smietanke i dobrze miksujemy. Pod koniec zamrazania wsypujemy
czekolade. I juz :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 22:10:49
Temat: Lody bezmleczneW oryginalnym przepisie nazywa się to sorbet, nie wiem czy w języku polskim
funkcjonuje ta nazwa.
Kiwi sorbet
400 g kiwi
łyżeczka soku z cytryny
100 ml wody
100 g cukru
Zagotować wodę z cukrem i gotować jeszcze przez 2 minuty. Odstawić do
ostygnięcia do temp.pokojowej.
Obrać kiwi i pognieść je. Można przetrzeć przez sitko, aby nie było pestek.
Połączyć kiwi, sok z cytryny z syropem, wymieszać. Przełożyć do maszynki i
zamrażać ok. 30-40 minut.
Sorbet truskawkowy
300 g truskawek, łyżeczka soku z cytryny, 100 g cukru, 125 ml wody
W książeczce mam jeszcze inne sorbety, jedynie te wypróbowałam. Smakują
wybornie (zwłaszcza kiwi).
Pozdrawiam, K.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-16 17:28:20
Temat: Re: lody z maszynki
Osoba znana jako "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> zapodała:
: Erotyczne lody waniliowe (a dlaczego erotyczne?zrob, zjedz, poczuj te
: rozkosz;o)))
Potwierdzam osobiscie, lody sa pyszne, zrobilismy i pozarlismy, delikatne,
jedwabiste... mniam. Jesli ktos ma maszynke, musi koniecznie sprobowac lodow
Agaty. Dzisiaj zrobilam lody jogurtowe tez wg przepisu Agaty. Agato, sa
fantastyczne, zrobilam z jogurtu domowego i jeszcze sie domrazaja w
zamrazarce, ale niedlugo bedzie uczta lodowa. Dzieki za przepis :-))
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 21:50:44
Temat: Re: Lody waniliowe
Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:aboj7u$6k$1@news.tpi.pl...
> Lody waniliowe
>(ciach...)
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
wyszły przepyszne :)) tylko malizną bardzo pachną.
Następne będą z wg przepisu Agaty Solon. Nie mam advocata, muszę kupić. Czy
może być Baileys?
pozdr
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 21:51:41
Temat: Re: Lody waniliowe
Użytkownik Ania Onet <a...@n...spam.poczta.onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aceemr$46n$...@n...tpi.pl...
> Następne będą z wg przepisu Agaty Solon. Nie mam advocata, muszę kupić.
Czy
> może być Baileys?
>
> pozdr
> Ania
>
Hmmm.., efekt moze byc ciekawy, na pewno nie popsujesz. Chyba sama sprobuje
bo pomysl mi sie spodoba, tylko dla odmiany ja musze sobie kupic Baileys!
;o)
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |