Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lody z maszynki
Date: Mon, 13 May 2002 01:10:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <abmsd0$4ll$1@news.tpi.pl>
References: <abjmph$4qf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa53.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1021244641 4789 213.76.96.53 (12 May 2002 23:04:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 May 2002 23:04:01 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: lody z maszynki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107945
Ukryj nagłówki
Użytkownik Ania Onet <a...@n...spam.poczta.onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abjmph$4qf$...@n...tpi.pl...
> Czy ktoś mógłby podać kilka przepisów na lody , proszę. Mam maszynkę,
> odziedziczoną, ale ani jednego przepisu. Pomóżcie.
>
> pozdr
> Ania
>
Erotyczne lody waniliowe (a dlaczego erotyczne?zrob, zjedz, poczuj te
rozkosz;o)))
3 zoltka
1 cale jajko
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwej wanilii) albo laska wanilii
300ml swiezutkiego mleka
150g cukru
250ml smietanki tortowej 36% (kartonik, wygral ze swieza smietanka po
eksperymentach i porownywaniu)
100ml advocata, mozna pominac w wersji dla dzieci
2 plaskie lyzki skrobii kukurydzianej "maizeny"
Zoltka, jajko, cukry i skrobie ubijamy mikserem na puszyscie, dodajemy
powolutku wrzace mleko. Jezeli uzywamy laski wanilii to trzeba ja uprzednio
wygotowac w mleku, rozkroic i wyskrobane nasionka dodac z powrotem do mleka.
Mase mleczno-jajeczna przelewamy do stalowego rondla i podgrzewamy powoli
ciagle mieszajac. Gdy zgestnieje odstawiamy do wystudzenia. Jezeli zdarzy
sie, ze masa sie zwarzyla po wystudzeniu mozna ja ujednolicic przy pomocy
malaksera albo takim recznym blenderem ( pionowy, koncowka z nozykami). Do
wystudzonej masy dajemy smietanke, mieszamy. Lu do maszyny, pod koniec
zamrazania dolewamy advocata.
Agata Solon, naturalna
|