Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia łopatka z jelenia

Grupy

Szukaj w grupach

 

łopatka z jelenia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-16 20:06:04

Temat: łopatka z jelenia
Od: "Agata Mryczko" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

hej hej:))

Dostałam kawał łopatki z jelenia.. z haslem noo poradzisz sobie;)
wiem ze trzeba do zalewy jakiejs na kilka dni.. ale jak? z czym? nie
mam pojecia.. macie jakies propozycje?

pozdrawiam cieplutko
Agata"agatonek"Mryczko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-16 20:25:31

Temat: Re: łopatka z jelenia
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zajrzyj do tematu: "czy znacie takie urządzenie do gotowania" tam
zamieściłam w dyskusji przepis na bardzo fajną marynatę

Pozdrawiam

Monika



Dostałam kawał łopatki z jelenia.. z haslem noo poradzisz sobie;)
wiem ze trzeba do zalewy jakiejs na kilka dni.. ale jak? z czym? nie
mam pojecia.. macie jakies propozycje?

pozdrawiam cieplutko
Agata"agatonek"Mryczko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-17 07:42:23

Temat: Re: łopatka z jelenia
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:45845615@news.home.net.pl...
> Zajrzyj do tematu: "czy znacie takie urządzenie do gotowania" tam
> zamieściłam w dyskusji przepis na bardzo fajną marynatę
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
>
>
>
> Dostałam kawał łopatki z jelenia.. z haslem noo poradzisz sobie;)
> wiem ze trzeba do zalewy jakiejs na kilka dni.. ale jak? z czym? nie
> mam pojecia.. macie jakies propozycje?
>
> pozdrawiam cieplutko
> Agata"agatonek"Mryczko
>
Masz przykładowe czasy peklowania
Peklosól kupisz w sklepie spożywczym na przyprawach.
Mięso wkładasz do zimnej piwnicy lub do lodówki, dobrze jest czasem
przewrócić


Czas peklowania 1 dzień - 24 godz.
Stężenie solanki ok 16- 17% , tj. ok. 1,90 - 2,00 kg peklosoli na 10 L wody.
- nastrzyk 4 - 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 -35%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.
Peklowanie 2 dni
Stężenie solanki ok. 15 - 16 % , tj. ok.1,75 -1,85kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 -30%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 3 dni
Stężenie solanki ok.14-15% , tj.ok.1,60 - 1,70kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 18-22 %
dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 4 dni
Stężenie solanki ok. 13,20 -14 % ok. 1.50 - 1,55kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi
mięsa


Andrzej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kupiłem szynkowar
BLOG
Jak ugotowac delikatne pierogi?
Zapiekanka
Kwas chlebowy - wątpliwości

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »