Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: łopatka z jelenia
Date: Sun, 17 Dec 2006 08:42:23 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 45
Message-ID: <em2sd0$f1r$1@news.onet.pl>
References: <1...@1...googlegroups.com>
<4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: r7.ists.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1166341344 15419 87.239.216.17 (17 Dec 2006 07:42:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Dec 2006 07:42:24 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: 3OeRT6o6uDaHBYaBfGQsd/JZDVjEvX/P
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286012
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:45845615@news.home.net.pl...
> Zajrzyj do tematu: "czy znacie takie urządzenie do gotowania" tam
> zamieściłam w dyskusji przepis na bardzo fajną marynatę
>
> Pozdrawiam
>
> Monika
>
>
>
> Dostałam kawał łopatki z jelenia.. z haslem noo poradzisz sobie;)
> wiem ze trzeba do zalewy jakiejs na kilka dni.. ale jak? z czym? nie
> mam pojecia.. macie jakies propozycje?
>
> pozdrawiam cieplutko
> Agata"agatonek"Mryczko
>
Masz przykładowe czasy peklowania
Peklosól kupisz w sklepie spożywczym na przyprawach.
Mięso wkładasz do zimnej piwnicy lub do lodówki, dobrze jest czasem
przewrócić
Czas peklowania 1 dzień - 24 godz.
Stężenie solanki ok 16- 17% , tj. ok. 1,90 - 2,00 kg peklosoli na 10 L wody.
- nastrzyk 4 - 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 -35%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.
Peklowanie 2 dni
Stężenie solanki ok. 15 - 16 % , tj. ok.1,75 -1,85kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 -30%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 3 dni
Stężenie solanki ok.14-15% , tj.ok.1,60 - 1,70kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 18-22 %
dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 4 dni
Stężenie solanki ok. 13,20 -14 % ok. 1.50 - 1,55kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi
mięsa
Andrzej
|