« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-04 10:42:11
Temat: low Gi dietprzeczytalam książke pani Jenny Miller i spółki, jestem w połowie
Montignaca.
większych różnic nie ma, może niektóre IG się różnia i dzienna dawka
błonnika.
ogólnie pani Miller jest mniej restrykcyjna niż Montignac (moim zdaniem)
krótkie streszczenie dla zainteresoanych:
"Low GI diet"
mniej tluszczów, wiecej dobrych weglowodanow o niskim IG.
nie trzeba liczyc kalorii
dzienna energia
50-55% z węglowodabow
30% z tluszczow
przynajmniej 18g błonnika dziennie
(średnie zapotrzebowanie na węglowodany = 250 g dziennie, umężczyźn 350g)
(tłuszcz: 30- 40g dziennie dla osób, które chcą sie pozbyć zbędnych kg,
50-60g - pozostali. dzieci i młodzież więcej)
minimalnie codzienne ilośći niektórych produktów (czyli absolutne minimum?)
5 porcji pieczywa i innych produktow zbożowych
(1 porcja = 30g płatków śniadaniowych, 1 czubata łyżka ugotwanego
ryżu/makaronu, kaszy)
1 kromka chleba, 1/2 bułki lub 1 mała babeczka)
4 porcje warzyw (1 porcja = 1 średni ziemniak, 60g ugotowanych warzyw /np
brokuły/, 2-3 liśćie warzyw liściastych
3 porcje owoców (1 porcja = 1 średnia jabłko, 100g truskawek)
2 porcje nabiału (1 porcja = 200 ml odtłuszconego mleka lub jogurtu, 40g
sera)
1 porcja mięsa i zamienników (1 porcja = 60-80g chudej upieczonej wołowiny,
cielęciny, baraniny, wieprzowiny, 120g chudego drobiu, 150g ryby, 2 jaja, 2
czubate łyżki ugotowane soczewicy, fasoli, soi, grochu)
rozklad posiłłków bardzo podobny (niemal identyczny do MM - czyli owoce
przed śniadaniem itp, do każdego posiłku węglowodany o niskim IG - żeby
obniżyć wypadkową)
produkt o niskim IG plus produkt o wysokim IG = posiłek o średnim IG.
posiłek o niskim IG wpływa na posiłek następny (i odwrotnie)
ale
dopuszcza samodzielnie przygotowany popcorn
łączenie chudego mięsa z chlebem lub makaronem (np kanapka z chleba
pełnoziarnistego z chudą szynką, spaghetti bolognesse)
można przekąszać między posiłkami byle jadać o ustalonych porach (czyli np
śniadanie o zawsze o 7 i przekąska zawsze ok 11)
sey o jak najniższej zawartości tłuszczu (MM też tak zaleca chyba)
przy wypiekach:
częśc mąki można zastąpić otrębami
cukier - owocami lub sokiem z owoców
masło margaryną
dopuszcza cukier - czyli np batoniki czy sernik z miodem (znaczy w przepisie
jest miód)
można też minimalnie słodzić jeśli ktoś lubi
(ale nie więcej niż 10%-12% dziennej dawki kalorii może pochodzić z cukru
rafinowanego)
--
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |