« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-27 04:47:18
Temat: malosolneHej drodzy Grupowicze,
Czy malosolne zalewa sie letnia czy goraca woda?
Naszla mnie ogromna ochota na te frykasy i po dlugich poszukiwaniach udalo
mi sie zebrac wszystkie skladniki, lacznie z pieknym szklanym slojem
(niestety nigdzie nie bylo zwyczajnego, glinianego garnca w przystepnej
cenie, a o takim za $120 moglam tylko pomarzyc). Do tej pory malosolne
ogorki przygotowywal moj luby, niewatpliwy talent kulinarny (ja im robilam
zdjecia :-)), teraz niestety musze sobie radzic sama.
Serdecznie dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam Dorota
ps gdy kupowalam chrzan w korzeniu musialam odpowiedziec 4 osobom na pytanie
co zamierzam z nim robic :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-27 06:26:31
Temat: Re: malosolne
Użytkownik "Dorota Basista" <d...@q...net> napisał w wiadomości
news:%gki7.1536$h84.823158@news.uswest.net...
> Hej drodzy Grupowicze,
>
> Czy malosolne zalewa sie letnia czy goraca woda?
> ps gdy kupowalam chrzan w korzeniu musialam odpowiedziec 4 osobom na
pytanie
> co zamierzam z nim robic :-)
>
Ogorki na malosolne zalane goraca woda beda dobre do jedzenia juz po 6-8
godzinach, natomiast letnia czy zimna - po 24. Do takich ogorkow nie trzeba
dodawac chrzanu, wystarczy czosnek, koper i sol (1 lyzka na 1 litr wody).
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 08:11:52
Temat: RE: malosolneFrom: Dorota Basista
> Hej drodzy Grupowicze,
>
> Czy malosolne zalewa sie letnia czy goraca woda?
Ja zalewam letnią, mój wuj ;-)) gorącą. Obie wersje dopuszczalne, bo
ogóry znikają o wka mgnieniu.
> Naszla mnie ogromna ochota na te frykasy i po dlugich
> poszukiwaniach udalo
> mi sie zebrac wszystkie skladniki, lacznie z pieknym szklanym slojem
> (niestety nigdzie nie bylo zwyczajnego, glinianego garnca w
> przystepnej
> cenie, a o takim za $120 moglam tylko pomarzyc).
Kamionkowe w każdym supermarkecie ostatnio widuję w cenie 20-30 zł w
zależności od gabarytów.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 10:49:11
Temat: Re: malosolne
cezary gmyz wrote:
> Najwazniejsza rzecz o ktorej musiz pamietac to, zeby uzywac soli
> niejodowanej. Jodowana zabija bowiem kultury bakterii odpowiedzialnych za
> proces kiszenia
> Czarek
Hm..a gdzie taka mozna kupic? bo trafiam wylacznie na jodowana, wydawalo
mi sie nawet, ze od paru lat tylko taka jest dopuszczona do sprzedazy w
Polsce.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 11:16:07
Temat: Re: malosolne
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3B8A25A7.70FE2F6E@poczta.onet.pl...
>
>
> cezary gmyz wrote:
>
>
> > Najwazniejsza rzecz o ktorej musiz pamietac to, zeby uzywac soli
> > niejodowanej. Jodowana zabija bowiem kultury bakterii odpowiedzialnych
za
> > proces kiszenia
> > Czarek
>
> Hm..a gdzie taka mozna kupic? bo trafiam wylacznie na jodowana, wydawalo
> mi sie nawet, ze od paru lat tylko taka jest dopuszczona do sprzedazy w
To z niejodowana sola to taki przesad kuchenny... Zawsze uzywam jodowanej i
wychodza zarowno kiszone jak i malosolne...
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 11:41:12
Temat: Re: malosolnein article 3...@p...onet.pl, fghfgh at a...@p...onet.pl
wrote on 8/27/01 12:49 PM:
>
>
> cezary gmyz wrote:
>
>
>> Najwazniejsza rzecz o ktorej musiz pamietac to, zeby uzywac soli
>> niejodowanej. Jodowana zabija bowiem kultury bakterii odpowiedzialnych za
>> proces kiszenia
>> Czarek
>
> Hm..a gdzie taka mozna kupic? bo trafiam wylacznie na jodowana, wydawalo
> mi sie nawet, ze od paru lat tylko taka jest dopuszczona do sprzedazy w
> Polsce.
> pzdr
> agi
mozna na nia trafic czasem w sklepach a na pewno jest na targowiskach.
Dobrym dodatkiem do ogorkow jest tez wsadzenie do niego lisci winogron lub
czarnej porzeczki. Ogorki beda wtedy jedrnejsze
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 11:43:19
Temat: Re: malosolne
Użytkownik "Dorota Basista" <d...@q...net> napisał w wiadomości
news:%gki7.1536$h84.823158@news.uswest.net...
> Hej drodzy Grupowicze,
>
> Czy malosolne zalewa sie letnia czy goraca woda?
gorącą, ale bez przesady! Ja zalałem kiedyś prawie wrzątkiem i mi
potem oblazły ze skóry!
> ps gdy kupowalam chrzan w korzeniu musialam odpowiedziec 4 osobom na
pytanie
> co zamierzam z nim robic :-)
>
zgadzam się ze zdaniem, że do malosolnych daje się tylko czosnek,
baldachy kopru i sól. Wszelkie inne dodatki takie jak chrzan, liście dębu,
wiśni, czy czarnej porzeczki dajemy do ogórów kiszonych na zimę. Swoją drogą
już czas, żeby zacząć je kisić.
--
pozdrawiam:-))
Sławomir J. Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 11:44:19
Temat: Re: malosolne
----------
In article <%gki7.1536$h84.823158@news.uswest.net>, "Dorota Basista"
<d...@q...net> wrote:
> Hej drodzy Grupowicze,
>
> Czy malosolne zalewa sie letnia czy goraca woda?
> Naszla mnie ogromna ochota na te frykasy i po dlugich poszukiwaniach udalo
> mi sie zebrac wszystkie skladniki, lacznie z pieknym szklanym slojem
> (niestety nigdzie nie bylo zwyczajnego, glinianego garnca w przystepnej
> cenie, a o takim za $120 moglam tylko pomarzyc). Do tej pory malosolne
> ogorki przygotowywal moj luby, niewatpliwy talent kulinarny (ja im robilam
> zdjecia :-)), teraz niestety musze sobie radzic sama.
>
> Serdecznie dziekuje za odpowiedz
> Pozdrawiam Dorota
> ps gdy kupowalam chrzan w korzeniu musialam odpowiedziec 4 osobom na pytanie
> co zamierzam z nim robic :-)
>
>
Najwazniejsza rzecz o ktorej musiz pamietac to, zeby uzywac soli
niejodowanej. Jodowana zabija bowiem kultury bakterii odpowiedzialnych za
proces kiszenia
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 12:34:57
Temat: Re: malosolne
Kamas wrote:
>
> >
> zgadzam się ze zdaniem, że do malosolnych daje się tylko czosnek,
> baldachy kopru i sól.
czy mozna jakos zastapic koper bo ja nie zawsze mam szanse jechac do polskiej
dzielnicy?
> pozdrawiam:-))
> Sławomir J. Marusiński
pozdrawiam Arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-27 12:35:39
Temat: Re: malosolneUżytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEHCEDAA.info@rzeczoznaw
cyap.com.pl...
> Kamionkowe w każdym supermarkecie ostatnio widuję w cenie 20-30 zł w
> zależności od gabarytów.
np. minimal Market cena 26zl za 7 litrowa kamionke.. sam mam na nia ochote;]
Pozdrawiam
Jacek- obrazony-obnazony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |