« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-11 10:16:12
Temat: marchew w śmietanie - poprawiony przepisStopień trudności: 1
Koszt: 1
Czas: 1 godzina
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: 30 minut
Składniki dla 4 osób:
1 kg marchwi
2 łyżki masła (4 dag)
1 łyżka cukru (1,5 dag)
1/4 litra wywaru z jarzyn
1/8 litra śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz
Przyrządzanie:
1. Marchew wyszorować pod bieżącą zimną wodą, obrać lub oskrobać,
opłukać, osuszyć i pokroić w słupki grubości 1,7cm.
2. W naczyniu roztopić masło, skarmelizować cukier. Pokrojoną marchew
przełożyć do naczynia, wymieszać dokładnie tak, aby karmel pokrył marchew
całkowicie. Wlać gorący wywar i dusić marchew pod przykryciem około 25-30
minut. Po 15 minutach zdjąć pokrywkę i odparować płyn.
3. Ugotowaną marchew wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku i posypać
natką pietruszki.
Rada:
Jeżeli ktoś nie lubi marchwi na słodko, może zrezygnować z cukru i
usmażyć posiekaną cebulę na maśle. Zamiast śmietany można dodać jarzyny i
1/2 łyżeczki zmielonych suszonych grzybów.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |