Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia marchewka z groszkiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

marchewka z groszkiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-22 18:47:10

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> U mnie to jest odruchowy wzdryg jesli chodzi o oblewanie jarzyn
> tluszczem. Jakas taka estetka jestem :PP
===
Czyli kalafiory, brokuły jesz suche, bez polewania?
Mizerię, sałatkę z pomidorów też zostawiasz bez oliwy lub śmietany?
Do surówki z kapusty nie dajesz oleju?

Jerzy chyba miał rację z tym twoim podniebieniem.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-22 18:59:26

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: mojra <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek wrote:
> Krysia Thompson wrote:
>
>
>>U mnie to jest odruchowy wzdryg jesli chodzi o oblewanie jarzyn
>>tluszczem. Jakas taka estetka jestem :PP
>
> ===
> Czyli kalafiory, brokuły jesz suche, bez polewania?
> Mizerię, sałatkę z pomidorów też zostawiasz bez oliwy lub śmietany?
> Do surówki z kapusty nie dajesz oleju?
>
> Jerzy chyba miał rację z tym twoim podniebieniem.
>
> waldek
> ===
>

Tsssss, moj drogi, o co tu kopie kruszyc. De gustibus non disputandum est!

--
mojra

I hit the door, all the dudes hit the floor.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 19:14:42

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: "Jerzy Nowak" <w...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Kozłowski <j...@o...org.pl> napisał(a):
> oczywiscie ze sa...
> to te ktorym na opakowaniu skonczyla sie data przydatnosci do spozycia...
> pozdrawiam Jerzy

Wybierz sie do C ale przy rondzie Babka.
Masz raptem parę kroków dalej a zmienisz zdanie.
;-)
pozdr. Jerzy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 19:58:03

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 22 Nov 2004 19:47:10 +0100, "waldek"
<A...@o...pl> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>
>> U mnie to jest odruchowy wzdryg jesli chodzi o oblewanie jarzyn
>> tluszczem. Jakas taka estetka jestem :PP
>===
>Czyli kalafiory, brokuły jesz suche, bez polewania?
>Mizerię, sałatkę z pomidorów też zostawiasz bez oliwy lub śmietany?
>Do surówki z kapusty nie dajesz oleju?
>
>Jerzy chyba miał rację z tym twoim podniebieniem.
>
>waldek
>===


a na cholere mi oliwa czy olej???? zlituj sie czlowieku, moze tam
gdzie ta cholerna witamina ma miec cos, jakis tluszcz to moze,
ale tak poza tym to po co?????? jedyne co JA toleruje w takich
wypadkach to bekon z fasolka szparagowa.
Mizeria ze smietana, ale czasem tylko z odrobina octu
kalafiory i brokuly nie sa suche! Co Ci do glowy wpadlo, ze sa
suche???? jesli polewam to sosem serowym i zapiekam, ale to nie
koniecznosc, naprawde

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 20:52:45

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 22 Nov 2004 14:30:26 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Theli*, w
wiadomości news:<news:cnspk8$be$1@sunflower.man.poznan.pl> zawarł, co
następuje:

> Mnie zawsze tlumaczono, ze marchewke i inne warzywa z wit. A nalezy jesc
> w towarzystwie tluszczu, bo sie wtedy lepiej przyswaja. Mieli racje ci
> co tak tlumaczyli, czy nie?

http://www.google.pl/groups?hl=pl&lr=&selm=ywrf6e7g8
hoe.dlg%40czarodziejka.net
Zerknij, tam i dwa posty niżej tłumaczyłam o co biega :)
Mam nadzieję, że się nie mylę ;>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 21:11:27

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> a na cholere mi oliwa czy olej???? zlituj sie czlowieku,
===
Jak sobie życzysz. Niniejszym lituję się nad tobą.
===

> moze tam
> gdzie ta cholerna witamina ma miec cos, jakis tluszcz to moze,
> ale tak poza tym to po co??????
===
Dla smaku, zapachu i konsystencji?
===

> jedyne co JA toleruje w takich
> wypadkach to bekon z fasolka szparagowa.
===
Jeszcze raz współczuję.
===

> Mizeria ze smietana,
===
Ooooo!
===

> kalafiory i brokuly nie sa suche! Co Ci do glowy wpadlo, ze sa
> suche???? jesli polewam to sosem serowym i zapiekam, ale to nie
> koniecznosc, naprawde
===
To już coś. Sery mają sporo tłuszczu w sobie.

To zostają jeszcze do omówienia: kapusta, fasolka szparagowa, szparagi,
sałaty, szpinak, buraczki, papryka....
Też wszystko z serem?


Żarty żartami. ;-)
Jesz tak, jak lubisz, co nie przeszkadza, że ludność powszechnie stosuje do
jarzyn tłuszcze nie tylko w czystej postaci, ale choćby w sosach, np.
winigret. W tym względzie jesteś raczej wyjątkiem. Tak myślę.
Czy się mylę?

waldek
===



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 21:26:07

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 22 Nov 2004 22:11:27 +0100, "waldek"
<A...@o...pl> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>
>> a na cholere mi oliwa czy olej???? zlituj sie czlowieku,
>===
>Jak sobie życzysz. Niniejszym lituję się nad tobą.

Moze byc, mnie wszystko jedno, nie dyskryminuje, kto sie nade mna
lituje ;))

>===
>
>> moze tam
>> gdzie ta cholerna witamina ma miec cos, jakis tluszcz to moze,
>> ale tak poza tym to po co??????
>===
>Dla smaku, zapachu i konsystencji?
>===
ja akurat tego nie potrzebuje przy jarzynach, one same mi tego
dostarczaja


>> jedyne co JA toleruje w takich
>> wypadkach to bekon z fasolka szparagowa.
>===
>Jeszcze raz współczuję.
>===
>
Nie ma czego...swieza fasolka prosto z ogrodku plus bekon z
dobrej farmy - cycus 7 lat nie myty!


>> Mizeria ze smietana,
>===
>Ooooo!
>===

co ooo, pisze przeciez, ze z octem BEZ smietany tez :)
>
>> kalafiory i brokuly nie sa suche! Co Ci do glowy wpadlo, ze sa
>> suche???? jesli polewam to sosem serowym i zapiekam, ale to nie
>> koniecznosc, naprawde
>===
>To już coś. Sery mają sporo tłuszczu w sobie.

ale ja tego dla tlsuzzcu nie robie, a ino dla sera ;))))
>
>To zostają jeszcze do omówienia: kapusta, fasolka szparagowa, szparagi,
>sałaty, szpinak, buraczki, papryka....
>Też wszystko z serem?

nie, luzem ;)
>
>
>Żarty żartami. ;-)
>Jesz tak, jak lubisz, co nie przeszkadza, że ludność powszechnie stosuje do
>jarzyn tłuszcze nie tylko w czystej postaci, ale choćby w sosach, np.
>winigret. W tym względzie jesteś raczej wyjątkiem. Tak myślę.
>Czy się mylę?
>
>waldek
>===
>
>
sie mylisz, winegret robie akurat bardzo dobry,, ludnosc to nie
wiem co jest, a roznie w roznych miejscach te ludnoscie jedza,
powrzechnie tluszcz do jarzyn? Powszechnie? naprawde? Ktora
ludnosc? :))

Pierz, nie-ludnosc?
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-22 21:57:42

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: "Netka" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> >> Mizeria ze smietana,
> >===
> >Ooooo!
> >===
>
> co ooo, pisze przeciez, ze z octem BEZ smietany tez :)
>
> Pierz, nie-ludnosc?
> K.T. - starannie opakowana

A myślałam , że z octem mizerię to tylko ja lubię:))

Netka octowa

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 14:00:18

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> sie mylisz, winegret robie akurat bardzo dobry,
===
Bez oliwy? Pokaż no ten przepis!
A może tylko robisz, tak dla wprawy, ale nie spożywasz?
===

, ludnosc to nie
> wiem co jest, a roznie w roznych miejscach te ludnoscie jedza,
> powrzechnie tluszcz do jarzyn? Powszechnie? naprawde? Ktora
> ludnosc? :))
===
Pewnie ta, która daje tu, na grupie przepisy na surówki i sałatki, ich
rodziny, które to jedzą, ich znajomi, od których te przepisy mają, kucharze
w barach, restauracjach i ich klienci, autorzy książek kucharskich i nabywcy
ich dzieł.
Czyli mamy tu już prawie wszystkich. :-)

Została samotna Krysia ze swoim octem... :-(

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 15:14:01

Temat: Re: marchewka z groszkiem
Od: MEva <x...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mon, 22 Nov 2004 11:16:36 +0100, na pl.rec.kuchnia, Ivan napisał(a):

> Użytkownik "Zulka" <i...@w...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:cnn5b1$oll$1@news.onet.pl...
>> jak sie robi marchewke z groszkiem, zeby byla pyszna? :)
>
> IMO najbardziej klasyczny przepis.
> Marchewkę i goszek (~0,5 kg) ugotować w takiej ilości (lekko
> osolonej i posłodzonej) wody, żeby tylko tylko przykrywała
> warzywka. Gdy są miękkie wodę odlać do szklanki/kubka. W drugim
> garnku rozgrzać łychę masła i zrobić zasmażkę z łyżeczką mąki.
> Wlać wodę (mieszać!) z gotowania warzyw - powinien wyjść taki
> "cienki" budyń. Dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą i cukrem
> do smaku.
> Równie dobrze wychodzi sama marchewka.

To jest to !
Ja to jeszcze posypuję oregano - nie za dużo- a cukru sporo, czasem można
zamiast wody po gotowaniu dodać mleko i jest jak u mamy!
--
pozdrawiam
MEva :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pierniczki z nadzieniem
jak zrobić żeby kryształ cukru uformował sie na patyczku?
Pieczarki do sałatki
Pizza - jak ułożyć?
dwie puszyste damy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »