| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-07-13 10:09:19
Temat: Re: maslo orzechoweKocham maslo orzechowe, kocham... Szkoda, ze takie tuczace ;) Ale i tak
przed chwila zrobilam sobie przed chwila kotleciki z kurczaka z maslem
orzechowym.Do robota wrzucilam piers kurczacza, cebule, sol, lyche
niesolonego masla orzechowego (z orzeszkow prazonych na ogniu drewna
jakiegos, ma pyszny, wedzony posmak), jajo, zrobilam bziuuut, mase
nakladalam lyzka na mocno rozgrzany tluszcz, nie dajcie sobie wmowic, ze
jak masa bez panierki i za rzadka, to sie trzymac nie bedzie. Pozarlam
toto z gora salaty, ide teraz po jogurt grecki z odrobina miodu
rozmarynowego i z owocami swiezymi, jej, przypadl mi do gustu ten deser...
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-07-13 10:57:21
Temat: Re: maslo orzechowe"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:2mi9d1tb2g846dp2ofhcenpdv8rmli2s5f@4ax.com...
> ale amerykanskie jelly to nasz dzem...wystarczy dzem :PPPP
Amerykanskie "jelly" to polska galaretka.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-07-13 13:36:18
Temat: Re: maslo orzechowe
>> ale amerykanskie jelly to nasz dzem...wystarczy dzem :PPPP
>
>
>Amerykanskie "jelly" to polska galaretka.
Nie wierze :PPP
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-07-13 13:44:27
Temat: Re: maslo orzechoweKrysia Thompson wrote:
>>>ale amerykanskie jelly to nasz dzem...wystarczy dzem :PPPP
>>
>>
>>Amerykanskie "jelly" to polska galaretka.
>
>
>
> Nie wierze :PPP
uwierz, sam kupowałem ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-07-13 14:00:41
Temat: Re: maslo orzechoweOn Wed, 13 Jul 2005 15:44:27 +0200, Waldemar Krzok
<w...@c...de> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>>>>ale amerykanskie jelly to nasz dzem...wystarczy dzem :PPPP
>>>
>>>
>>>Amerykanskie "jelly" to polska galaretka.
>>
>>
>>
>> Nie wierze :PPP
>
>uwierz, sam kupowałem ;-)
>
>Waldek
ale amerykanska galaretka to jello
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-07-13 14:18:25
Temat: Re: maslo orzechowe"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:nj7ad19jiv2s5967lkf95q4011nego1hn9@4ax.com...
> ale amerykanska galaretka to jello
"jello" (a wlasciwei "jell-o") to nazwa firmowa firmy Kraft takiego twardawego
kisielu. Wzielo sie fonetycznie od slowa "gel[atin]"
"jelly" to galaretka, glownie owocowa ("a fruit product made by boiling sugar and the
juice of fruit.") Wzielo sie od wprost ze staroangielskiego "gelly."
Z wyrobow owocowych sa "jam", "preserves", "jelly", "fruit spread", "butter" (np.
apple), etc. ale jelly to zdecydowanie galaretka. Przed chwila jadlem na sniadanie
toast+peanut butter+guava jelly.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-07-13 15:04:06
Temat: Re: maslo orzechoweOn Wed, 13 Jul 2005 14:18:25 GMT, "eM eL"
<badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:
>"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
>news:nj7ad19jiv2s5967lkf95q4011nego1hn9@4ax.com...
>> ale amerykanska galaretka to jello
>
>
>"jello" (a wlasciwei "jell-o") to nazwa firmowa firmy Kraft takiego twardawego
>kisielu. Wzielo sie fonetycznie od slowa "gel[atin]"
>"jelly" to galaretka, glownie owocowa ("a fruit product made by boiling sugar and
the
>juice of fruit.") Wzielo sie od wprost ze staroangielskiego "gelly."
>
>Z wyrobow owocowych sa "jam", "preserves", "jelly", "fruit spread", "butter" (np.
>apple), etc. ale jelly to zdecydowanie galaretka. Przed chwila jadlem na sniadanie
>toast+peanut butter+guava jelly.
To ja sie tak nie bawie :P
ale ale, dziekuje za przypomnienie mi o butter (i za ciosem
cheese)...walaja mi sie rozne sloiki nagle odkryte w spizarni...
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-07-13 17:45:11
Temat: Re: maslo orzechoweOn Tue, 12 Jul 2005 20:52:17 -0500, "Iwon\(k\)a"
<i...@p...onet.pl> wrote:
>peanut butter to glownie zrodlo bialka.
Bialka? to to nie sa po prostu przemielone orzechy (z czyms tam)?
Orzechy maja pewnie wiecej bialka niz maslo, ale tluste tez sa, i to
bardzo... co do orzechow to dla mnie byly zawsze przede wszystkim
(jesli chodzi o wartosci) zrodlem magnezu.
--
Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-07-14 01:11:52
Temat: Re: maslo orzechowe"Sabina" <g...@t...poczta.onet.pl> wrote in message
news:1kkad1hvt9m3hevfcnt6niooi6aeloc843@4ax.com...
> Bialka? to to nie sa po prostu przemielone orzechy (z czyms tam)?
tak. bialka.
http://www.peanut-institute.org/NutritionBasics.html
> Orzechy maja pewnie wiecej bialka niz maslo, ale tluste tez sa, i to
> bardzo... co do orzechow to dla mnie byly zawsze przede wszystkim
> (jesli chodzi o wartosci) zrodlem magnezu.
to tez, ale to jest jako mikroelement.
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |