« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-08 07:49:35
Temat: mazurek pomaranczowo- orzechowy Ciasto kruche na spod:
50 dkg maki
25 dkg masla ( jezeli uzyjemy margaryny to dodac 2-3 lyzki
smietany)
3 zoltka
1,5 szklanki cukru pudru
lyzeczka startej skorki z cytryny lub porcja cukru waniliowego ( do
wyboru)
Skladniki szybko zagniatamy ( przypominam o schlodzeniu masla i
starkowaniu na duzych oczkach tarki - poleci piorunem) zawijamy
w folie i do lodowki ( minimum 30 min).W lodowce ( nie w zamrazarce) ciasto
moze sobie polezec okolo tygodnia) i
poczekac az bedzie potrzebne.
Wierzch:
1,5 szt pomaranczy (poltorej)
pol cytryny
2,5 szklanki cukru
2 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich(ok. 20 dkg)
bialko
Z kruchego ciasta pieczemy na blaszce placek na jasnozloty kolor i wyjmujemy
z piekarnika( przed wstawieniem do piekarnika pamietac o nakluciu je
widelcem).Gazowe- ok 200 stopni , elektryczne- mniej .
Pomarancze i cytryne szorujemy starannie, parzymy wrzatkiem, osuszamy i
przepuszczamy przez maszynke do miesa. ( ze skorka ale bez pestek).Otrzymana
mase ucieramy z cukrem i bialkiem az cukier zupelnie sie rozpusci. Dodajemy
orzechy. Na wystudzony placek nakladamy mase i wyrownujemy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-08 14:36:36
Temat: Re: mazurek pomaranczowo- orzechowy
"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in message
news:9ap4v3$435$1@news.tpi.pl...
> Ciasto kruche na spod:
>
> 50 dkg maki
> 25 dkg masla ( jezeli uzyjemy margaryny to dodac 2-3 lyzki
> smietany)
> 3 zoltka
> 1,5 szklanki cukru pudru
> lyzeczka startej skorki z cytryny lub porcja cukru waniliowego (
do
> wyboru)
>
> Skladniki szybko zagniatamy ( przypominam o schlodzeniu masla i
> starkowaniu na duzych oczkach tarki - poleci piorunem)
zawijamy
> w folie i do lodowki ( minimum 30 min).W lodowce ( nie w zamrazarce)
ciasto
> moze sobie polezec okolo tygodnia) i
> poczekac az bedzie potrzebne.
>
> Wierzch:
>
> 1,5 szt pomaranczy (poltorej)
> pol cytryny
> 2,5 szklanki cukru
> 2 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich(ok. 20 dkg)
> bialko
>
> Z kruchego ciasta pieczemy na blaszce placek na jasnozloty kolor i
wyjmujemy
> z piekarnika( przed wstawieniem do piekarnika pamietac o nakluciu je
> widelcem).Gazowe- ok 200 stopni , elektryczne- mniej .
> Pomarancze i cytryne szorujemy starannie, parzymy wrzatkiem, osuszamy
i
> przepuszczamy przez maszynke do miesa. ( ze skorka ale bez
pestek).Otrzymana
> mase ucieramy z cukrem i bialkiem az cukier zupelnie sie rozpusci.
Dodajemy
> orzechy. Na wystudzony placek nakladamy mase i wyrownujemy.
>
>
>
Podobaja mi sie Twoje przepisy na mazurki.
Swieta beda tylko mazurkowe u mnie.
Dzieki wielkie!!
Czy po nalozeniu tej masy juz siego nie nie zapieka ???
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-08 22:30:47
Temat: Re: mazurek pomaranczowo- orzechowyUżytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ap4v3$435$...@n...tpi.pl...
> Ciasto kruche na spod:
>
> 50 dkg maki
> 25 dkg masla ( jezeli uzyjemy margaryny to dodac 2-3 lyzki
> smietany)
> 3 zoltka
> 1,5 szklanki cukru pudru
> lyzeczka startej skorki z cytryny lub porcja cukru waniliowego
do
> wyboru)
...
> Z kruchego ciasta pieczemy na blaszce placek na jasnozloty kolor i
wyjmujemy
> z piekarnika( przed wstawieniem do piekarnika pamietac o nakluciu je
> widelcem).Gazowe- ok 200 stopni , elektryczne- mniej .
> Pomarancze i cytryne szorujemy starannie, parzymy wrzatkiem, osuszamy
i
> przepuszczamy przez maszynke do miesa. ( ze skorka ale bez
pestek).Otrzymana
> mase ucieramy z cukrem i bialkiem az cukier zupelnie sie rozpusci.
Dodajemy
> orzechy. Na wystudzony placek nakladamy mase i wyrownujemy.
...
Przepis sprawdzony? I jak smakuje? Moze sie skusze w tym roku na jakas
nowosc... Pieklem kiedys ciasto drozdzowe z pomaranczami smazonymi w cukrze,
ale w smaku nie bylo to nic ciekawego... stad to pytanie... I jeszcze te
orzechy... Brzmi dosc oryginalnie!
Pozdrawiam,
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |