Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: mazurek pomaranczowo- orzechowy
Date: Sun, 8 Apr 2001 09:49:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <9ap4v3$435$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 986715939 4197 213.25.246.186 (8 Apr 2001 07:45:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Apr 2001 07:45:39 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48968
Ukryj nagłówki
Ciasto kruche na spod:
50 dkg maki
25 dkg masla ( jezeli uzyjemy margaryny to dodac 2-3 lyzki
smietany)
3 zoltka
1,5 szklanki cukru pudru
lyzeczka startej skorki z cytryny lub porcja cukru waniliowego ( do
wyboru)
Skladniki szybko zagniatamy ( przypominam o schlodzeniu masla i
starkowaniu na duzych oczkach tarki - poleci piorunem) zawijamy
w folie i do lodowki ( minimum 30 min).W lodowce ( nie w zamrazarce) ciasto
moze sobie polezec okolo tygodnia) i
poczekac az bedzie potrzebne.
Wierzch:
1,5 szt pomaranczy (poltorej)
pol cytryny
2,5 szklanki cukru
2 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich(ok. 20 dkg)
bialko
Z kruchego ciasta pieczemy na blaszce placek na jasnozloty kolor i wyjmujemy
z piekarnika( przed wstawieniem do piekarnika pamietac o nakluciu je
widelcem).Gazowe- ok 200 stopni , elektryczne- mniej .
Pomarancze i cytryne szorujemy starannie, parzymy wrzatkiem, osuszamy i
przepuszczamy przez maszynke do miesa. ( ze skorka ale bez pestek).Otrzymana
mase ucieramy z cukrem i bialkiem az cukier zupelnie sie rozpusci. Dodajemy
orzechy. Na wystudzony placek nakladamy mase i wyrownujemy.
|