Data: 2001-04-08 22:30:47
Temat: Re: mazurek pomaranczowo- orzechowy
Od: "Michal Szulc" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ap4v3$435$...@n...tpi.pl...
> Ciasto kruche na spod:
>
> 50 dkg maki
> 25 dkg masla ( jezeli uzyjemy margaryny to dodac 2-3 lyzki
> smietany)
> 3 zoltka
> 1,5 szklanki cukru pudru
> lyzeczka startej skorki z cytryny lub porcja cukru waniliowego
do
> wyboru)
...
> Z kruchego ciasta pieczemy na blaszce placek na jasnozloty kolor i
wyjmujemy
> z piekarnika( przed wstawieniem do piekarnika pamietac o nakluciu je
> widelcem).Gazowe- ok 200 stopni , elektryczne- mniej .
> Pomarancze i cytryne szorujemy starannie, parzymy wrzatkiem, osuszamy
i
> przepuszczamy przez maszynke do miesa. ( ze skorka ale bez
pestek).Otrzymana
> mase ucieramy z cukrem i bialkiem az cukier zupelnie sie rozpusci.
Dodajemy
> orzechy. Na wystudzony placek nakladamy mase i wyrownujemy.
...
Przepis sprawdzony? I jak smakuje? Moze sie skusze w tym roku na jakas
nowosc... Pieklem kiedys ciasto drozdzowe z pomaranczami smazonymi w cukrze,
ale w smaku nie bylo to nic ciekawego... stad to pytanie... I jeszcze te
orzechy... Brzmi dosc oryginalnie!
Pozdrawiam,
Michal
|