| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-09 22:59:29
Temat: meble kuchenne - z jakiego materialuwitam!
Chcialabym sie dowiedziec jakie sa wasze doswiadczenia dot. materialow, z
ktorych sa wykonywane meble kuchenne. Co polecanie, co odradzacie. Jakie sa
Waszym zdaniem zalety i wady
1/ drewna
2/ mdf
3/ forniru
4/ laminatu.
Bede wdzieczna za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-10 10:38:21
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuOn 10 Kwi, 00:59, "MP" <m...@w...pl> wrote:
> 1/ drewna
Ponoć wygina się od wilgoci po jakimś czasie.
Raczej nie polecają.
> 2/ mdf
Ja mam MDF.
Jeszcze nie wiem, jak się sprawdzą, bo dopiero od miesiąca.
> 3/ forniru
> 4/ laminatu.
O tych nic nie wiem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-10 15:10:38
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuOn Apr 10, 12:59 am, "MP" <m...@w...pl> wrote:
> witam!
> Chcialabym sie dowiedziec jakie sa wasze doswiadczenia dot. materialow, z
> ktorych sa wykonywane meble kuchenne. Co polecanie, co odradzacie. Jakie sa
> Waszym zdaniem zalety i wady
> 1/ drewna
> 2/ mdf
> 3/ forniru
> 4/ laminatu.
>
Jeśli Cię stać to drewno, jego wadą jest cena i wymagania na
staranność wykonania.
Jeśli drewno nie zmieści się w budżecie to MDF. Wadą jest to niewiele
tańsze niż drewno, ale podobnie jak następne to okładziny, więc
podatne na uszkodzenia.
Laminat to najtańsze rozwiązanie (froniru raczej w kochniach się nie
stosuje, dosyć podatne na uszkodzenia pod wpływem wilgoci) i najmniej
trwałe, a co do estetyki ... o gustach się nie dyskutuje, jak ktoś
lubi plastik to ma.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-10 17:01:48
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuUżytkownik "ZbyszekZ" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:1176217838.447644.202300@o5g2000hsb.googlegroup
s.com...
On Apr 10, 12:59 am, "MP" <m...@w...pl> wrote:
> [...]Laminat to najtańsze rozwiązanie (froniru raczej
> w kochniach się nie stosuje, dosyć podatne na uszkodzenia
> pod wpływem wilgoci)
Stosuje się, coraz częściej (w sensie producenci oferują, jak ze zbytem, nie
wiem :) Z tym, że raczej w aranżacjach z wyższej półki cenowej i gdybym
miała wywalić taką kasę na kuchnię, to już raczej faktycznie wybrałabym
prawdziwe drewno.
> i najmniej trwałe, a co do estetyki ... o gustach się nie
> dyskutuje, jak ktoś lubi plastik to ma.
Co do degustibusa - zgoda, natomiast w kwestiach trwałości i uszkodzeń muszę
zgłosić votum separatum. Nie te czasy, teraz mało kto wymaga od szafek
trzydziestoletniej gwarancji. Kuchni z najzwyklejszego laminatu nie udało
nam się uszkodzić w najmniejszym stopniu mimo mało nabożnego stosunku do
mebli (czajnik permanentnie ziejący parą prosto w oklejoną krawędź szafki,
szorowanie dziwnymi rzeczami - po zachlapaniu tłuszczem nie chciało mi się
cackać i przeleciałam ostrą gąbką z benzyną ekstrakcyjną :) - ustawianie na
blatach gorących blach i, o zgrozo, czasem nawet krojenie czegoś
bezpośrednio na szafce). I jestem absolutnie pewna, że ostrzenia czterech
kompletów kocich pazurów żaden inny materiał by nie zniósł :) Stwiedzam
natomiast na podstawie własnych doświadczeń, że przynajmniej niektóre
rodzaje laminatów sa upiornie niewygodne w czyszczeniu - trzeba by na
bieżąco wycierać do sucha papierowym ręcznikiem albo, jeszcze lepiej,
irchową ściereczką ;-/, inaczej zostaja mazy po szmatce.
Pozdrawiam
--
Hanka Skwarczyńska
i kotek Behemotek
KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
http://truecolors.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-10 18:43:03
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuOn Apr 10, 7:01 pm, Hanka Skwarczyńska
<hanka@[asiowykrzyknik]truecolors.pyly> wrote:
> Użytkownik "ZbyszekZ" <z...@g...com> napisał w
wiadomościnews:1176217838.447644.202300@o5g2000hsb.g
ooglegroups.com...
> On Apr 10, 12:59 am, "MP" <m...@w...pl> wrote:
>
> > [...]Laminat to najtańsze rozwiązanie (froniru raczej
> > w kochniach się nie stosuje, dosyć podatne na uszkodzenia
> > pod wpływem wilgoci)
>
> Stosuje się, coraz częściej (w sensie producenci oferują, jak ze zbytem, nie
> wiem :) Z tym, że raczej w aranżacjach z wyższej półki cenowej i gdybym
Pewnie tez mają założenie że w "takiej" kuchni to nikt gotował nie
będzie :-)
>
> Co do degustibusa - zgoda, natomiast w kwestiach trwałości i uszkodzeń muszę
> zgłosić votum separatum. Nie te czasy, teraz mało kto wymaga od szafek
> trzydziestoletniej gwarancji. Kuchni z najzwyklejszego laminatu nie udało
> nam się uszkodzić w najmniejszym stopniu mimo mało nabożnego stosunku do
Może to jednak MDF był, a?
Blaty drewniane są mało trwałe. Faktycznie oklejny blatowe są trwalsze
(no chyba że porównywać do kamienia :-)
--
ZZ@priavte
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-12 15:59:42
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuPo dwóch latach uzytkowania mebli drewnianych nic się nie powyginało,
meble sa lakierowane a to zabezpiecza przed wilgocią.
Pdr.Mariusz
monisien wrote:
>>1/ drewna
>
> Ponoć wygina się od wilgoci po jakimś czasie.
> Raczej nie polecają.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-15 00:15:35
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuOn 12 Kwi, 17:59, mk <d...@t...pl> wrote:
> Po dwóch latach uzytkowania mebli drewnianych nic się nie powyginało,
> meble sa lakierowane a to zabezpiecza przed wilgocią.
> Pdr.Mariusz
>
> monisien wrote:
> >>1/ drewna
>
> > Ponoć wygina się od wilgoci po jakimś czasie.
> > Raczej nie polecają.
U mnie po 5 latach na meblach drewnianych nie bylo sladu uzytkowania.
Moim zdaniem opowiadania o wyginaniu sie mebli drewnianych to przesad,
ktory pozostal prawdopodobnie po zamierzchlych czasach... Zaleta mebli
drewnianych jest to, ze nie tworzy sie na nich tlusty osad od
gotowania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-04-15 07:17:42
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialua...@i...pl napisał(a):
> Zaleta mebli
> drewnianych jest to, ze nie tworzy sie na nich tlusty osad od
> gotowania.
a czy to nie dlatego ze wszystko wsiaka do srodka?
(z ciekawosci pytam jak to jest.. bo gdzies opary musza osiadac)
--
Pozdrawiam - T0SIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-04-17 14:54:32
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuOn 14 Apr 2007 17:15:35 -0700, a...@i...pl wrote:
>Zaleta mebli
>drewnianych jest to, ze nie tworzy sie na nich tlusty osad od
>gotowania.
???? Jakaś nowa teoria naukowa?
--
- Maciej Kulawik ----------------
- m...@p...pl --------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-04-17 16:51:39
Temat: Re: meble kuchenne - z jakiego materialuOn 17 Kwi, 16:54, m...@p...pl (McMac) wrote:
> On 14 Apr 2007 17:15:35 -0700, a...@i...pl wrote:
>
> >Zaleta mebli
> >drewnianych jest to, ze nie tworzy sie na nich tlusty osad od
> >gotowania.
>
> ???? Jakaś nowa teoria naukowa?
Nie teoria naukowa tylko praktyka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |