| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-31 14:59:01
Temat: Re: mieso gotowane
..a moze paszteciki, albo pierogi..?
pozdrawiam
Beata
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-31 15:32:22
Temat: mieso gotowaneCzesc,
Mam gotowana wolowine (ladna, z mlodej jalowki, ze wsi.... nie ze sklepu:))))
I nie mam pomyslu, co z nia zrobic?
Chodza mi po glowie nalesniki - przemielic mieso, dodac cebulke, pieczarki,
usmazyc...
Ale moze macie jakies konkurencyjne pomysly???
Np. czy do nadziania papryki nadawaloby sie??? Np. razem z kasza....
Czekam na wasze wspaniale pomysly.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 16:23:14
Temat: Re: mieso gotowaneIn article <0...@p...pl>, Monisiatko wrote:
> Czesc,
> Mam gotowana wolowine (ladna, z mlodej jalowki, ze wsi.... nie ze sklepu:))))
> I nie mam pomyslu, co z nia zrobic?
>
> Chodza mi po glowie nalesniki - przemielic mieso, dodac cebulke, pieczarki,
> usmazyc...
> Ale moze macie jakies konkurencyjne pomysly???
> Np. czy do nadziania papryki nadawaloby sie??? Np. razem z kasza....
>
A musi być mielone???
Bo jak mięsko jest miękkie, to można do tego sosik chrzanowy zrobic
i wciąć ze smakiem w kawałkach :-))
Pozdrowienia
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 16:35:58
Temat: Re: mieso gotowane
Monisiatko wrote:
>
> Czesc,
> Mam gotowana wolowine (ladna, z mlodej jalowki, ze wsi.... nie ze sklepu:))))
> I nie mam pomyslu, co z nia zrobic?
>
A moze tzw. sztuka mies?
Jak dla mnie taka dobrze ugotowana kruchutka wolowinka z sosem
chrzanowym np. moze zastapic kazda pieczen.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 17:21:41
Temat: Re: mieso gotowanePierogo to raczej nie (mam za malo czasu), ale te paszteciki??? Brzmia
ciekawie - jakies szczegoly????
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 11:21:26
Temat: Re: mieso gotowane
podawalam niedawno przepis, ale powtorze. W przepisie jest karkowka, ale
mysle, ze spokojnie mozna wykorzystac tez gotowana wolowine:
CIASTO:
1 kg maki
3 kostki masla
1 szklanka mleka
5 zoltek
5 dkg drozdzy
sol
z podanych skladnikow wyrobic ciasto. (drozdze wczesniej najlepiej
rozprowadzic w mleku ze szczypta cukru, zeby zaczely pracowac). Odstawic w
cieple miejsce do wyrosniecia (jakies 1,5-2h). Mi najlepiej smakuje ciasto
solidnie posolone (ok. 1/2 lyzeczki soli na cale to ciasto). Inaczej
wychodzi troche bez smaku....ale to oczywiscie rzecz gustu:-))))
FARSZ:
1 kg karkowki ( w tym wypadku wolowina:-)))
peczek wloszczyzny
10 dkg pieczarek
duuuza garsc majeranku
2 cebule
sol, pieprz
karkowke ugotowac z wloszczyzna. Ugotowane miesko zmielic razem z warzywkami
z pozostalego wywaru. Pieczarki usmazyc razem z cebulka. Tez zmielic.
Wszystko razem wymieszaac i doprawic do smaku.
Ciasto dosc cienko rozwalkowac, klasc do srodka farsz. formowac paszteciki.
(ja robie dlugi prostokat, klade farsz, zawijam i dopiero powstaly rulonik
kroje na odcinki - wtedy sa przynajmniej rowne:-))))
Wierzch posmarowac rozbeltanym zoltkiem. Piec w temp. ok. 170 180-°C (nie
wiem dokladnie, bo nie mam na piekarniku temp., tylko 1-2-3-..), az zrobia
sie rumiane.
pozdrawiam
Beata:-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |