« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-18 08:29:54
Temat: mintaj w kostkachWitam.
Czytam grupę od dłuższego czasu, teraz chciałam Was poprosić o pomoc.
Otóż mam zrobić dziś na obiad mintaja w kostkach. Problem polega na tym, że
mam już go w postaci "podstawowej" (w panierce z mąki i jajka, z ryżem i
jarzynami na parze) serdecznie dosyć. Przeglądałam google ale tam pojawia
się albo mintaj zapiekany (nie mam naczynia żaroodpornego - dopiero się
urządzamy) albo "pod płaszczykiem z cebulki" (zestawienie ryba-cebula budzi
u mnie pewną nieufność).
Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł na tą rybkę (nie czasochłonny i raczej
nie gotówkochłonny) bo mi się "druga połowa" buntować zaczyna...
--
Pozdrawiam, Elske
GG 5141425
**widziałam już kota bez uśmiechu, ale uśmiech
bez kota zobaczyłam po raz pierwszy w życiu**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-18 12:28:58
Temat: Re: mintaj w kostkachZupełnie niepotrzebnie obawiasz się cebulki na rybce. Takie połączenie
smakuje rewelacyjnie.
Użytkownik "Elske" <e...@p...pl> napisał w wiadomości
news:c0v7u1$k6d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam.
>
> Czytam grupę od dłuższego czasu, teraz chciałam Was poprosić o pomoc.
> Otóż mam zrobić dziś na obiad mintaja w kostkach. Problem polega na tym,
że
> mam już go w postaci "podstawowej" (w panierce z mąki i jajka, z ryżem i
> jarzynami na parze) serdecznie dosyć. Przeglądałam google ale tam pojawia
> się albo mintaj zapiekany (nie mam naczynia żaroodpornego - dopiero się
> urządzamy) albo "pod płaszczykiem z cebulki" (zestawienie ryba-cebula
budzi
> u mnie pewną nieufność).
>
> Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł na tą rybkę (nie czasochłonny i raczej
> nie gotówkochłonny) bo mi się "druga połowa" buntować zaczyna...
>
> --
> Pozdrawiam, Elske
> GG 5141425
> **widziałam już kota bez uśmiechu, ale uśmiech
> bez kota zobaczyłam po raz pierwszy w życiu**
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-18 13:41:28
Temat: Re: mintaj w kostkach
Użytkownik "Elske" <e...@p...pl> napisał w wiadomości
news:c0v7u1$k6d$1@atlantis.news.tpi.pl...
<ciach>
> Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł na tą rybkę (nie czasochłonny i raczej
> nie gotówkochłonny) bo mi się "druga połowa" buntować zaczyna...
>
> --
> Pozdrawiam, Elske
Znasz moze taka potrawe, ktora nazywa sie ryba po grecku, o ktorej w Grecji
podobno nic nie wiedza ;o) ?
Tak klasycznie to jest z karpia, ale u mnie w domu ma powodzenie tez na
bazie ryby morskiej, wiec z mintaja tez wyjdzie cos dobrego. Nie jest to
danie drogie, wiec cos dla Ciebie:
Rybe skropic sokiem z cytryny, oproszyc maka i usmazyc na umiarkowanie
rozgrzanej mieszaninie oliwy i masla.
Sos "grecki":
cztery marchewki, pol selera, dwie pietruszki, spora cebula, winne jablko,
sproszkowana papryka slodka, troche soku pomidorowego, wlasnej produkcji
albo z puszki z calymi pomidorami - moze byc taki z kartonika, najlepiej
wloskiej produkcji (to jest ten troche drogi skladnik, ale mozna zastapic
lyzeczka przecieru pomidorowego - ostroznie bo kwasny!), sol, cukier,
lyzeczka lagodnej musztardy.
W wydaniu dla leniuszkow zamiast warzyw gotowa mrozonka wloszczyzna w
slupkach.
Cebule posiekac, udusic na oliwie, dodac pokrojone w slupki warzywa, dodac
kilka lyzek wody, sporo papryki i udusic tak zeby pozostaly jedrne. Pod
koniec duszenia dodac utarte w wiorka jablko, doprawic musztarda i sokiem
pomidorowym, dosolic i doslodzic do smaku. Mozna zrobic na lekko pikantnie
przy pomocy papryki ostrej. Ukladac warstwami warzywa i rybe, poczekac az
"przejdzie", na cieplo z ryzem, na zimno z pieczywem.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-18 14:06:30
Temat: Re: mintaj w kostkachWed, 18 Feb 2004 13:28:58 +0100, na pl.rec.kuchnia, shakira napisał(a):
> Zupełnie niepotrzebnie obawiasz się cebulki na rybce. Takie połączenie
> smakuje rewelacyjnie.
Dokładnie, nie masz się czego bać, ja np bardzo lubię śledzika z cebulką ;)
Pozdrawiam
Koko-sanka
--
Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-18 23:39:38
Temat: Re: mintaj w kostkachCzy ktoś z Was ma może jakiś pomysł na tą rybkę (nie czasochłonny i raczej
> nie gotówkochłonny) bo mi się "druga połowa" buntować zaczyna...
>
A może kotleciki rybne? Pół na pół zmielonej ryby i zmielonego surowego
boczku, a reszta w zasadzie jak na mielone: siekana cebulka, bułka
namoczona w wodzie. Ważne, żeby nie żałować czosnku i natki pietruszki.
Drugi pomysł, to usmaż je normalnie a na koniec polej "sosem" z
roztopionego masła, odrobiny soku z cytryny, natki pietruszki i czosnku.
Jedno i drugie - rewelacja.
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Use your Google, Luke"(podpatrzone)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 08:14:45
Temat: Re: mintaj w kostkach
Użytkownik "Elske" <e...@p...pl> napisał w wiadomości
news:c0v7u1$k6d$1@atlantis.news.tpi.pl...
Dziękuję bardzo za wszystkie rady - zrobiłam na początek "pod cebulką" - pan
wtryniał aż mu się uszy trzęsły ;-). Biedactwo - teraz będzie miał przez 3
dni mintaja, bo chcę wypróbować pozostałe przepisy ;-)
--
Pozdrawiam, Elske
GG 5141425
**widziałam już kota bez uśmiechu, ale uśmiech
bez kota zobaczyłam po raz pierwszy w życiu**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 08:40:33
Temat: Re: mintaj w kostkachElske <e...@p...pl> napisał(a):
> Biedactwo - teraz będzie miał przez 3
> dni mintaja, bo chcę wypróbować pozostałe przepisy ;-)
:) Moja rada - szarpnijcie sie na naczynie zaroodporne. To otworzy przed Wami
przebogaty swiat prostych, tanich i pysznych zapiekanek (nie tylko z ryba ale
równiez ziemniaczanych, ryzowych, warzywnych i wszelkiej masci innych)
Jacek
(zdeklarowany wielbiciel zapiekanek, wlasnie w srodku dwutygodniowej
zapiekankowej rozpusty, obecnie przerabiamy zapiekanki ryzowe, w zeszlym
tygodniu smakowalismy 3 rózne zapiekanki ziemniaczane :))
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 08:46:32
Temat: Re: mintaj w kostkach
Użytkownik "Jacek Nowak" <j...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:c11sq1$l47$1@inews.gazeta.pl...
> Elske <e...@p...pl> napisał(a):
> > Biedactwo - teraz będzie miał przez 3
> > dni mintaja, bo chcę wypróbować pozostałe przepisy ;-)
>
> :) Moja rada - szarpnijcie sie na naczynie zaroodporne. To otworzy przed
Wami
> przebogaty swiat prostych, tanich i pysznych zapiekanek (nie tylko z ryba
ale
> równiez ziemniaczanych, ryzowych, warzywnych i wszelkiej masci innych)
No właśnie próbuję naciągnąć rodzinę na prezent, bo "szarpnąć się" to
narazie musimy na pralkę ;-)
--
Pozdrawiam, Elske
GG 5141425
**widziałam już kota bez uśmiechu, ale uśmiech
bez kota zobaczyłam po raz pierwszy w życiu**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |