| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-21 07:42:16
Temat: młoda kapusta na rzadko- jak?Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam tak
dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się robi taką
kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis to bardzo
proszę.
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-21 08:14:19
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
"Księżniczka Telimena" <n...@m...pl> wrote in message
news:e4p5ok$o58$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam
> tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się robi
> taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis to
> bardzo proszę.
>
> Pozdrawiam
> Teli.
Kiepska kucharka, rozgotowała.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-21 09:20:08
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Księżniczka Telimena napisał(a):
> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam tak
> dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się robi taką
> kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis to bardzo
> proszę.
A była kiszona czy nie?
Młoda czy stara?
Jakie dodatki zawierała?
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-21 10:49:29
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?Księżniczka Telimena napisał(a):
> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam tak
> dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się robi taką
> kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis to bardzo
> proszę.
imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub pogotowac
10min dłużej
ponadto:
http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
hint:
dla lepszego smaku 'młodości' tejże - mniej kminku i cały skrojony
pęczek koperku /na główkę kapuchy /pod koniec gotowania
pzdr, scoo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-21 16:06:19
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:e4pgj5$ia$1@inews.gazeta.pl...
> Księżniczka Telimena napisał(a):
>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam
>> tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się robi
>> taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis to
>> bardzo proszę.
>
> imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub pogotowac
> 10min dłużej
>
> ponadto:
> http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
>
Dziękuję tam na pewno coś znajdę.
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-21 16:08:08
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Użytkownik "JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1148203208.367416.118990@u72g2000cwu.googlegrou
ps.com...
Księżniczka Telimena napisał(a):
>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam
>> tak
>> dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się robi
>> taką
>> kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis to bardzo
>>proszę.
>A była kiszona czy nie?
nie
>Młoda czy stara?
młoda
>Jakie dodatki zawierała?
sól, wodę, reszty nie rozpoznałam chociaż podejrzewam masło i mąkę :-)
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-21 16:56:51
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
"Księżniczka Telimena" <n...@m...pl> wrote in message
news:e4q36k$qi3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:e4pgj5$ia$1@inews.gazeta.pl...
>> Księżniczka Telimena napisał(a):
>>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz jadłam
>>> tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak się
>>> robi taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna przepis
>>> to bardzo proszę.
>>
>> imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub pogotowac
>> 10min dłużej
>>
>> ponadto:
>> http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
>>
>
> Dziękuję tam na pewno coś znajdę.
>
> Pozdrawiam
> Teli.
Słodka czy zakwaszona?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-21 17:05:27
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e4q68g$69j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Księżniczka Telimena" <n...@m...pl> wrote in message
> news:e4q36k$qi3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>> news:e4pgj5$ia$1@inews.gazeta.pl...
>>> Księżniczka Telimena napisał(a):
>>>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz
>>>> jadłam tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam. Jak
>>>> się robi taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś zna
>>>> przepis to bardzo proszę.
>>>
>>> imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub pogotowac
>>> 10min dłużej
>>>
>>> ponadto:
>>> http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
>>>
>>
>> Dziękuję tam na pewno coś znajdę.
>>
>> Pozdrawiam
>> Teli.
>
> Słodka czy zakwaszona?
1) Siekasz młodą kapustę, zalewasz wodą, solisz odrobinę, gotujesz do
miękkości. Robisz zasmażkę z mąki i tłuszczu (masło, boczek wędzony, olej,
smalec, margaryna), rozprowadzasz ją wodą i wlewasz do kapusty,
zagotowujesz.
opcja) zakwaszasz po podbiciu odrobiną octu.
2) Robisz podbitkę z mąki i śmietany, można dodac zielonego koperku.
3) Gotujesz kapustę w małej ilości wody, ale tak, by jej nie zabraklo. Do
ugotowanej wlewasz gorące mleko, zagotowujesz (można lekko zagęścić),
doprawiasz solą - do ziemniaków, także młodych.
opcja) zamiast mleka dodajesz śmietany - zagotowujesz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-21 17:43:34
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Księżniczka Telimena napisał(a):
> [...]
> >A była kiszona czy nie?
> nie
> >Młoda czy stara?
> młoda
> >Jakie dodatki zawierała?
> sól, wodę, reszty nie rozpoznałam chociaż podejrzewam masło i mąkę :-)
Sorry:)
Nie wiem czemu do mnie nie dotarło z topiku, że o młodą pytasz:)
Echhh... te oczy...
Wiesz, czasami tak jest, że rozkochamy się w potrawie, która do nas
trafiła w odpowiednim czasie i miejscu;)
Ciebie dopadła młoda kapusta, a miejscem był szpital.
Należy więc domniemywać, że jej "czar" polegał na odpowiedniej
obróbce temperaturowej, a nie dodatkowych składników w niej
zawartej.
Moja siostra uwielbia taką młodziutką, lekko sparzoną, podaną z
masełkiem i tylko z solą i z pieprzem.
Ale kapustka musi być przygotowywana na patelni.
Okazuje się, że nie jest tak łatwo ją sobie przyrządzić, bo sama
nie potrafi powtórzyć tego smaku, który umiała wydobyć z tej
kapustki nasza mama.
Dlatego radzę - ekserymentuj;) Za którymś razem uda Ci się
napewno:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-21 20:07:16
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e4q6lh$94t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:e4q68g$69j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Księżniczka Telimena" <n...@m...pl> wrote in message
>> news:e4q36k$qi3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w
>>> wiadomości news:e4pgj5$ia$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Księżniczka Telimena napisał(a):
>>>>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz
>>>>> jadłam tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam.
>>>>> Jak się robi taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś
>>>>> zna przepis to bardzo proszę.
>>>>
>>>> imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub
>>>> pogotowac 10min dłużej
>>>>
>>>> ponadto:
>>>> http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
>>>>
>>>
>>> Dziękuję tam na pewno coś znajdę.
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Teli.
>>
>> Słodka czy zakwaszona?
>
> 1) Siekasz młodą kapustę, zalewasz wodą, solisz odrobinę, gotujesz do
> miękkości. Robisz zasmażkę z mąki i tłuszczu (masło, boczek wędzony, olej,
> smalec, margaryna), rozprowadzasz ją wodą i wlewasz do kapusty,
> zagotowujesz.
> opcja) zakwaszasz po podbiciu odrobiną octu.
> 2) Robisz podbitkę z mąki i śmietany, można dodac zielonego koperku.
> 3) Gotujesz kapustę w małej ilości wody, ale tak, by jej nie zabraklo. Do
> ugotowanej wlewasz gorące mleko, zagotowujesz (można lekko zagęścić),
> doprawiasz solą - do ziemniaków, także młodych.
> opcja) zamiast mleka dodajesz śmietany - zagotowujesz.
Dziękuję, jutro sprawdzę, czy o to mi chodziło.
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |