| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-20 08:43:34
Temat: mam 6 zoltek - szukam przepisuWitam!
zostalo mi od jednego ciasta 6 surowych zoltek i chcialabym je jakos
wykorzystac - tzn upiec jeszcze jedno ciasto.
Czy mozecie cos polecic z samymi zoltkami? Z bialkami to nie ma problemu
- mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to klapa... :)
Pozdrawiam
--
Myszka + Bartek (14.09.04) + Nynek (~11.08.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-20 08:49:06
Temat: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisuUżytkownik "Goha" napisał:
> - mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to
klapa... :)
Etam klapa. Kruche zrób. U mnie w domu na odwrót - zawsze białka
zostają.
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 62.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-20 09:30:38
Temat: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisu
Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:e4ml6q$l5m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Etam klapa. Kruche zrób.
To samo pomyślałam - kruche na samych żółtkach to rewelacja. Wsyp mąkę,
puder, daj masło, trochę proszku do pieczenia i masz świetną bazę pod
szarlotkę na przykład. Albo faworki zrób.
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-20 09:32:21
Temat: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisuDnia Sat, 20 May 2006 10:43:34 +0200, Waćpanna lub waćpan Goha, w wiadomości
<news:e4ml0p$m0o$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Witam!
> zostalo mi od jednego ciasta 6 surowych zoltek i chcialabym je jakos
> wykorzystac - tzn upiec jeszcze jedno ciasto.
> Czy mozecie cos polecic z samymi zoltkami? Z bialkami to nie ma problemu
> - mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to klapa... :)
> Pozdrawiam
drożdżowe :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-20 09:36:34
Temat: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisu
"Goha" <W...@o...pl> wrote in message
news:e4ml0p$m0o$1@news.onet.pl...
> Witam!
> zostalo mi od jednego ciasta 6 surowych zoltek i chcialabym je jakos
> wykorzystac - tzn upiec jeszcze jedno ciasto.
> Czy mozecie cos polecic z samymi zoltkami? Z bialkami to nie ma problemu -
> mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to klapa... :)
> Pozdrawiam
Zrób kogel-mogel mężowi, na 20min przed pójściem do łóżka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-20 22:09:44
Temat: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisu
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1v3kypxgi7zu2.dlg@czarodziejka.net...
> > Czy mozecie cos polecic z samymi zoltkami? Z bialkami to nie ma problemu
> > - mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to
klapa... :)
> > Pozdrawiam
>
> drożdżowe :)
O taaaak, pączki z samych zółtek, róża i lukier cytrynowy. Pyszne!
- -
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-21 00:21:55
Temat: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisuGoha wrote:
> Witam!
> zostalo mi od jednego ciasta 6 surowych zoltek i chcialabym je jakos
> wykorzystac - tzn upiec jeszcze jedno ciasto.
> Czy mozecie cos polecic z samymi zoltkami? Z bialkami to nie ma problemu
> - mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to
> klapa... :)
> Pozdrawiam
>
Polecam mus cytrynowy:
Mus cytrynowy
1 lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
220 gr cukru
150 ml swiezego soku cytrynowego
5 zoltek
300 ml smietanki kremowki
3 lyzki cukru
1 lyzka startej skorki cytrynowej
W malym garnuszku umiescic wode, wysypac zelatyne na wode, zostawic na
5 minut. Dodac polowe cukru i sok z cytryny i dokladnie wymieszac.
Dodac zoltka, wymieszac i umiescic na malutkim ogniu mieszajac bez
przerwy przez 5 minut, az zgestnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia.
Dodac skorke cytrynowa i przelac do miseczki, schlodzic az zacznie
gestniec do konsystencji nie ubitego bialka.
W innej misce ubic smietanke z cukrem Delikatnie wymieszac z
gestniejaca mieszanka cytrynowo-zoltkowa. Przelozyc do indywidualnych
miseczek lub jednej duzej i schlodzic godzine lub wiecej przed
podaniem. Mozna podac z ciasteczkami, posypane posiekana kandyzowana
skorka cytrynowa, malinami, lub jak jest.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |