Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-01!sn-post-02!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.superne
ws.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mam 6 zoltek - szukam przepisu
Date: Sat, 20 May 2006 17:21:55 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <e4ml0p$m0o$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <e4ml0p$m0o$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 35
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269206
Ukryj nagłówki
Goha wrote:
> Witam!
> zostalo mi od jednego ciasta 6 surowych zoltek i chcialabym je jakos
> wykorzystac - tzn upiec jeszcze jedno ciasto.
> Czy mozecie cos polecic z samymi zoltkami? Z bialkami to nie ma problemu
> - mozna kokosanki zrobic albo inne bezy, a zoltka jak zostaja to
> klapa... :)
> Pozdrawiam
>
Polecam mus cytrynowy:
Mus cytrynowy
1 lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
220 gr cukru
150 ml swiezego soku cytrynowego
5 zoltek
300 ml smietanki kremowki
3 lyzki cukru
1 lyzka startej skorki cytrynowej
W malym garnuszku umiescic wode, wysypac zelatyne na wode, zostawic na
5 minut. Dodac polowe cukru i sok z cytryny i dokladnie wymieszac.
Dodac zoltka, wymieszac i umiescic na malutkim ogniu mieszajac bez
przerwy przez 5 minut, az zgestnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia.
Dodac skorke cytrynowa i przelac do miseczki, schlodzic az zacznie
gestniec do konsystencji nie ubitego bialka.
W innej misce ubic smietanke z cukrem Delikatnie wymieszac z
gestniejaca mieszanka cytrynowo-zoltkowa. Przelozyc do indywidualnych
miseczek lub jednej duzej i schlodzic godzine lub wiecej przed
podaniem. Mozna podac z ciasteczkami, posypane posiekana kandyzowana
skorka cytrynowa, malinami, lub jak jest.
Magdalena Bassett
|