« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-14 16:19:16
Temat: muffinki z przepisu od monisiatkawyszly mi wlasnie przecudne!
co prawda najpierw dostalam szalu jak zaczely szalec w prodizu i myslalam
juz ze bede je wywalac, ale potem zastopowaly i mam 10 pieknie upieczonych
muffinek (???) i to bez blachy muffinkowej a w samych papierkach. co prawda
odksztalcily sie troszke, ale wuygladaja cudnie a jedna z uskubanych
ukradkiem smakowala bardzo dobrze
czesc jest z jagodami a czesc z orzechami wloskimi
bede robic tak czesto az mi zaczna wychodzic takie ladne jak monisi:)
Mechcia
w dobrym humorze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-14 16:26:32
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatkaLinka do przepisu bardzo prosze....
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:ajdvu8$9vj$1@news.tpi.pl...
> wyszly mi wlasnie przecudne!
>
> co prawda najpierw dostalam szalu jak zaczely szalec w prodizu i myslalam
> juz ze bede je wywalac, ale potem zastopowaly i mam 10 pieknie upieczonych
> muffinek (???) i to bez blachy muffinkowej a w samych papierkach. co
prawda
> odksztalcily sie troszke, ale wuygladaja cudnie a jedna z uskubanych
> ukradkiem smakowala bardzo dobrze
>
> czesc jest z jagodami a czesc z orzechami wloskimi
>
>
>
> bede robic tak czesto az mi zaczna wychodzic takie ladne jak monisi:)
> Mechcia
> w dobrym humorze
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 16:31:33
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatka
Użytkownik "megi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aje0bl$90e$1@news.onet.pl...
> Linka do przepisu bardzo prosze....
linka brak ale wklejam:)
Muffins z borowkami ( u mnie to czarne jagody nic innego)
100 g masla
2 dl cukru
2 jajka
1 lyzeczka cukru waniljowego
1 dl mleka
3 dl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g borowek (2 dl)
25 g wiorek z migdalow
Cukier i maslo utrzec bardzo dokladnie. Dodac po jednym
jajku ucierajac dalej. Dodac cukier waniljowy i mleko.
Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac do
foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
pozdrawiam
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 16:43:10
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatkaJuż się nie mogę doczekać jak zrobię... mniam :))
Dzięki ogromne i pzdr,
megi
> Muffins z borowkami ( u mnie to czarne jagody nic innego)
> 100 g masla
> 2 dl cukru
> 2 jajka
> 1 lyzeczka cukru waniljowego
> 1 dl mleka
> 3 dl maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 100 g borowek (2 dl)
> 25 g wiorek z migdalow
> Cukier i maslo utrzec bardzo dokladnie. Dodac po jednym
> jajku ucierajac dalej. Dodac cukier waniljowy i mleko.
> Zmieszc z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac do
> foremek.Wcisnac borowki przy pomocy lyzeczki. Posypac
> wiorkami. Piec 15 minut w 200 stopni.
>
> pozdrawiam
>
> Mechcia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 16:54:50
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatka>hmm mozna wiedziec co to sa te muffinki>????? jelsi sa tak pyszne to moze
zorbie???:))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 17:09:22
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatkaTakie małe przepyszne babeczki, ciasto jest delikatne i nie wiem jak je
bardziej opisać. Są okropnie dobre :) O ile się nie mylę to kiedyś
sprzedawali je w Polsce pod nazwą Magdalenki(gotowe w opakowaniu).
Użytkownik "Atimka :)" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aje20d$ij8$1@news.tpi.pl...
> >hmm mozna wiedziec co to sa te muffinki>????? jelsi sa tak pyszne to moze
> zorbie???:))))
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 17:31:41
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatkaUżytkownik <m...@p...onet.pl> napisał (a):
> Takie małe przepyszne babeczki, ciasto jest delikatne i nie wiem jak
> je bardziej opisać. Są okropnie dobre :) O ile się nie mylę to kiedyś
> sprzedawali je w Polsce pod nazwą Magdalenki(gotowe w opakowaniu).
Magdalenki to hiszpańskie ciastka tradycyjnie robione z użyciem
oliwy w różnych kształtach - podłużne, okrągłe (jak małe muffinki)
i kwadratowe. Można je nadal kupić paczkowane (dobre są rumowe).
Muffiniki zaś to ciastka zawsze w kształcie raczej płaskiej babeczki.
Tradycyjne angielskie z ciasta drożdżowego, obecnie raczej na proszku.
W Polsce obecnie w dużym wyborze w Dunkin' Donuts, ale widziałem też
w innych miejsach. Polecam jednak zakup blaszki i produkcję samemu.
Najlepsze są na ciepło, rozłupane delikatnie i do środka kawałeczek
masła. Na grupie ktoś (wybaczcie, nie pamiętam) podawał kiedyś całą
listę przepisów. Najchętniej robię z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Na pewno da się wygooglać.
--
Konrad J. Brywczyński Bus station is the place where bus stops.
k...@b...tk Trainstation is the place where train stops.
www.brywczynski.tk I have a workstation on my desk...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 18:01:56
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatka
>
>Muffiniki za? to ciastka zawsze w kszta?cie raczej p?askiej babeczki.
>Tradycyjne angielskie z ciasta dro?d?owego, obecnie raczej na proszku.
>W Polsce obecnie w du?ym wyborze w Dunkin' Donuts, ale widzia?em te?
>w innych miejsach. Polecam jednak zakup blaszki i produkcj? samemu.
>Najlepsze s? na ciep?o, roz?upane delikatnie i do ?rodka kawa?eczek
>mas?a. Na grupie kto? (wybaczcie, nie pami?tam) podawa? kiedy? ca??
>list? przepisów. Najch?tniej robi? z orzechami w?oskimi i rodzynkami.
>Na pewno da si? wygoogla?.
Errata, ale nie calkiem.
English muffins to dosc plaskie, miekkie bulki drozdzowe, bardzo
dobre przpeolowione, opieczone pod grillem, z roznymi rzeczami
na wierzchu, np jajko w koszulce, plastyer pomidora, albo
traktowac jako grzanke z czyms.
American muffins to wlasnie babeczki, bardzo pulchniutkie, z
dodatkiem roznych rzeczy do srodka, otreby, rodzynki, skorka
pomar, suszone owoce (jagody, wisnie), swieze jagody, no i
chocolate muffins, a jeszcze lepiej double choc muffins -
czekoladowe oraz czekoladowe z kawaleczkami czekolady. powinny w
zasadzie wyrosnac poza papierek/foremke lub foremke z dolkami na
tyle samo, co jest w dolku. mozna robic nie slodkie, ale tu nie
mam w ogole doswiadczenia.
wiec gwoli scislosci - angielskie i te amerykanskie to dwie
kompletnie rozne rzeczy, to na wypadek, gdzyby ktos chial dodawac
drozdzy do tych z czekolada ;)))
Kr
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 18:09:10
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatkaUżytkownik <K...@h...fsnet.co.uk> napisał (a):
> wiec gwoli scislosci - angielskie i te amerykanskie to dwie
> kompletnie rozne rzeczy, to na wypadek, gdzyby ktos chial dodawac
> drozdzy do tych z czekolada ;)))
Dzięki. Faktycznie niejasno to napisałem. Pozostaje jednak
faktem, że magdalenki to coś jeszcze innego. :-)
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-14 18:49:43
Temat: Re: muffinki z przepisu od monisiatkaOn Wed, 14 Aug 2002 20:09:10 +0200, Konrad Brywczyński
<k...@b...tk> wrote:
>>Magdalenki to hiszpańskie ciastka tradycyjnie robione z użyciem
>>oliwy w różnych kształtach
>Użytkownik <K...@h...fsnet.co.uk> napisał (a):
>
>> wiec gwoli scislosci - angielskie i te amerykanskie to dwie
>> kompletnie rozne rzeczy, to na wypadek, gdzyby ktos chial dodawac
>> drozdzy do tych z czekolada ;)))
>
>Dzięki. Faktycznie niejasno to napisałem. Pozostaje jednak
>faktem, że magdalenki to coś jeszcze innego. :-)
No i ta oliwa roznych ksztaltow...
;->>>>>>>>>>>>
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |