Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zapiekanka

Grupy

Szukaj w grupach

 

zapiekanka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-14 11:27:03

Temat: Re: zapiekanka
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Karolina S <k...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:ajdegn$oe4$...@s...man.poznan.pl...
> moi drodzy, podajcie mi jakiś ciekawy przepis na zapiekanke, taką z
> ziemniaków albo ryżu i ser żółty i nie wiem co tam sie jeszcze daje :(
> i jeśli trzeba zapiekać w piekarniku, to czy musi być do tego żaroodporne
> naczynie? (nie mam takiego w domu, może można w garnku zapiekać??)
> Z góry dziękuję za przepisy :)
>
> Pozdrawiam
>
> Karolka
>
>

nie musisz mieć zaroodpornego naczynia, zależy czy zapiekanka musi być
przykryta, jeśli tak, to wystarczy Ci metalowe naczynie do zapiekania- taka
brytfanka - ja w niej robię mięsa i ziemniaki albo, jesli nie wymaga
przykrycia - może to być zwykła blacha do pieczenia ciast, powinny Ci z niej
wyjść niezłe zapiekanki chlebowe, makaronowe i ziemniaczane. Z braku laku,
możesz tę blachę przecież przykryć sreberkiem do pieczenia :)

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-14 11:28:58

Temat: zapiekanka
Od: "Karolina S" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

moi drodzy, podajcie mi jakiś ciekawy przepis na zapiekanke, taką z
ziemniaków albo ryżu i ser żółty i nie wiem co tam sie jeszcze daje :(
i jeśli trzeba zapiekać w piekarniku, to czy musi być do tego żaroodporne
naczynie? (nie mam takiego w domu, może można w garnku zapiekać??)
Z góry dziękuję za przepisy :)

Pozdrawiam

Karolka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 11:51:25

Temat: Re: zapiekanka
Od: "Karolina S" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


" nie musisz mieć zaroodpornego naczynia, zależy czy zapiekanka musi być
> przykryta, jeśli tak, to wystarczy Ci metalowe naczynie do zapiekania-
taka
> brytfanka - ja w niej robię mięsa i ziemniaki albo, jesli nie wymaga
> przykrycia - może to być zwykła blacha do pieczenia ciast, powinny Ci z
niej
> wyjść niezłe zapiekanki chlebowe, makaronowe i ziemniaczane. Z braku laku,
> możesz tę blachę przecież przykryć sreberkiem do pieczenia :)"
>



>a teraz tylko poprosze o jakiś przepis na zapiekanke najlepiej ziemniaczaną
(chyba tam sie daje ser żółty - bo ja go uwielbiam)
Prosze o przepisy, bo ja czekam i czekam i jak sie tylko doczekam na jakiś
to od razu zabieram się do roboty, a potem się podziele z wami wrażeniami z
tego co mi wyszło i jak smakowało :)

Pozdr

Karolka
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 12:37:32

Temat: Re: zapiekanka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 14 Aug 2002 13:51:25 +0200, "Karolina S"
<k...@p...onet.pl> wrote:

>
>" nie musisz mieć zaroodpornego naczynia, zależy czy zapiekanka musi być
>> przykryta, jeśli tak, to wystarczy Ci metalowe naczynie do zapiekania-
>taka
>> brytfanka - ja w niej robię mięsa i ziemniaki albo, jesli nie wymaga
>> przykrycia - może to być zwykła blacha do pieczenia ciast, powinny Ci z
>niej
>> wyjść niezłe zapiekanki chlebowe, makaronowe i ziemniaczane. Z braku laku,
>> możesz tę blachę przecież przykryć sreberkiem do pieczenia :)"
>>
>
>
>
>>a teraz tylko poprosze o jakiś przepis na zapiekanke najlepiej ziemniaczaną
>(chyba tam sie daje ser żółty - bo ja go uwielbiam)
>Prosze o przepisy, bo ja czekam i czekam i jak sie tylko doczekam na jakiś
>to od razu zabieram się do roboty, a potem się podziele z wami wrażeniami z
>tego co mi wyszło i jak smakowało :)
>
>Pozdr
>
>Karolka
>>
>>
>


ja to lubie taka prosta - plasterki ziemniakow, plasterki boczku,
chudego bardziej, cebuli plasterki, albo pora. zalaz to mieszanka
smietany z odrobina maki i mleka. popieprzyc, troche posolic,
piec [pod przykryciem, po jakichs 45 minutach odkryc, sprawdzic
widelcem czy ziemniaki na wskros miekkawe. jak tak, zasypac grubo
zoltym serem, nie przykrywac i dopiec to az ser zloty bedzie..
czasem dorzucam pieczarki saute, ale odparowane.

inna zapiekanka kartoflana to z kartofli ugotowanych. zrobic
puree, dodac duzo zoltego sera i posiekanej cebuli. mozna
usmazonego booczku ale niekoniecznie, wylozyc na jakas blache czy
cos dosc plaskiego, zrobic lyzka dolki w puree, do kazdego dolka
wbic jajo, posypac sola/pieprzem, serem zoltym/zielenina, zapiec
az jajo bedzie sciete

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-14 19:53:49

Temat: (P) Ziemniaczana zapiekanke czosnkowa
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proponuje ziemniaczana zapiekanke czosnkowa. Jest pyyyszna.:-) a zapach....

Wszystko, co potrzebujesz, to:
ziemniaki
czosnek (duzo)
troche mleka

Obrane ziemniaki trzeba pokroic w plasterki tak ok. 1cm. Czosnek tez w
plasterki. Naczynie posmarowac maslem lub olejem, posypac czosnkiem (czesc)
i ukladac ziemniaki, tak aby ladnie zachodzily na siebie (zazwyczj robie
jedna warstwe - ladnie sie zapiekaja, ale mozna i wiecej). Posypac resztkami
czosnku, sola i przyprawami. Zalac mlekiem, wlewam tyle, aby ziemniaki lekko
wystawaly. I do piekarnika - 200 C na ok. godzine. Zapach cudowny, a smak
jeszcze lepszy. Mniammm....

Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-24 17:53:52

Temat: Re: (P) Ziemniaczana zapiekanke czosnkowa
Od: "Talka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Bozena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ajecg5$8e2$...@s...icm.edu.pl...
> Proponuje ziemniaczana zapiekanke czosnkowa. Jest pyyyszna.:-) a
zapach....
>
> Wszystko, co potrzebujesz, to:
> ziemniaki
> czosnek (duzo)
> troche mleka
>

.....

. Zapach cudowny, a smak
> jeszcze lepszy. Mniammm....
>

Potwierdzam, potwietrdzam pysznosci ;-)

Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy golabki bez ryzu to golabki?
Dobra kuchnia
papryka w sloikach
kurczak po wietnamsku
Kraków - polecam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »