From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zapiekanka
Date: Wed, 14 Aug 2002 13:37:32 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <h...@4...com>
References: <ajdegn$oe4$1@sunflower.man.poznan.pl> <ajderb$6st$1@news.tpi.pl>
<ajdfqr$pca$1@sunflower.man.poznan.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 52
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!news.maxwell.
syr.edu!news-out.nuthinbutnews.com!propagator-sterling!news-in.nuthinbutnews.co
m!corp-goliath.newsgroups.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:120148
Ukryj nagłówki
On Wed, 14 Aug 2002 13:51:25 +0200, "Karolina S"
<k...@p...onet.pl> wrote:
>
>" nie musisz mieć zaroodpornego naczynia, zależy czy zapiekanka musi być
>> przykryta, jeśli tak, to wystarczy Ci metalowe naczynie do zapiekania-
>taka
>> brytfanka - ja w niej robię mięsa i ziemniaki albo, jesli nie wymaga
>> przykrycia - może to być zwykła blacha do pieczenia ciast, powinny Ci z
>niej
>> wyjść niezłe zapiekanki chlebowe, makaronowe i ziemniaczane. Z braku laku,
>> możesz tę blachę przecież przykryć sreberkiem do pieczenia :)"
>>
>
>
>
>>a teraz tylko poprosze o jakiś przepis na zapiekanke najlepiej ziemniaczaną
>(chyba tam sie daje ser żółty - bo ja go uwielbiam)
>Prosze o przepisy, bo ja czekam i czekam i jak sie tylko doczekam na jakiś
>to od razu zabieram się do roboty, a potem się podziele z wami wrażeniami z
>tego co mi wyszło i jak smakowało :)
>
>Pozdr
>
>Karolka
>>
>>
>
ja to lubie taka prosta - plasterki ziemniakow, plasterki boczku,
chudego bardziej, cebuli plasterki, albo pora. zalaz to mieszanka
smietany z odrobina maki i mleka. popieprzyc, troche posolic,
piec [pod przykryciem, po jakichs 45 minutach odkryc, sprawdzic
widelcem czy ziemniaki na wskros miekkawe. jak tak, zasypac grubo
zoltym serem, nie przykrywac i dopiec to az ser zloty bedzie..
czasem dorzucam pieczarki saute, ale odparowane.
inna zapiekanka kartoflana to z kartofli ugotowanych. zrobic
puree, dodac duzo zoltego sera i posiekanej cebuli. mozna
usmazonego booczku ale niekoniecznie, wylozyc na jakas blache czy
cos dosc plaskiego, zrobic lyzka dolki w puree, do kazdego dolka
wbic jajo, posypac sola/pieprzem, serem zoltym/zielenina, zapiec
az jajo bedzie sciete
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|