Data: 2002-08-14 12:37:32
Temat: Re: zapiekanka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 14 Aug 2002 13:51:25 +0200, "Karolina S"
<k...@p...onet.pl> wrote:
>
>" nie musisz mieć zaroodpornego naczynia, zależy czy zapiekanka musi być
>> przykryta, jeśli tak, to wystarczy Ci metalowe naczynie do zapiekania-
>taka
>> brytfanka - ja w niej robię mięsa i ziemniaki albo, jesli nie wymaga
>> przykrycia - może to być zwykła blacha do pieczenia ciast, powinny Ci z
>niej
>> wyjść niezłe zapiekanki chlebowe, makaronowe i ziemniaczane. Z braku laku,
>> możesz tę blachę przecież przykryć sreberkiem do pieczenia :)"
>>
>
>
>
>>a teraz tylko poprosze o jakiś przepis na zapiekanke najlepiej ziemniaczaną
>(chyba tam sie daje ser żółty - bo ja go uwielbiam)
>Prosze o przepisy, bo ja czekam i czekam i jak sie tylko doczekam na jakiś
>to od razu zabieram się do roboty, a potem się podziele z wami wrażeniami z
>tego co mi wyszło i jak smakowało :)
>
>Pozdr
>
>Karolka
>>
>>
>
ja to lubie taka prosta - plasterki ziemniakow, plasterki boczku,
chudego bardziej, cebuli plasterki, albo pora. zalaz to mieszanka
smietany z odrobina maki i mleka. popieprzyc, troche posolic,
piec [pod przykryciem, po jakichs 45 minutach odkryc, sprawdzic
widelcem czy ziemniaki na wskros miekkawe. jak tak, zasypac grubo
zoltym serem, nie przykrywac i dopiec to az ser zloty bedzie..
czasem dorzucam pieczarki saute, ale odparowane.
inna zapiekanka kartoflana to z kartofli ugotowanych. zrobic
puree, dodac duzo zoltego sera i posiekanej cebuli. mozna
usmazonego booczku ale niekoniecznie, wylozyc na jakas blache czy
cos dosc plaskiego, zrobic lyzka dolki w puree, do kazdego dolka
wbic jajo, posypac sola/pieprzem, serem zoltym/zielenina, zapiec
az jajo bedzie sciete
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|