Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia musaka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

musaka ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-01 16:43:02

Temat: musaka ?
Od: "G KULAS" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

jak zrobić ta potrawę? Moi rodzice jedli ją w Grecji i chętnie by spróbowali
zrobić ją sami


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-03 12:35:31

Temat: Re: musaka ?
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "G KULAS" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ancjas$3fu$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> jak zrobić ta potrawę? Moi rodzice jedli ją w Grecji i chętnie by
spróbowali
> zrobić ją sami
>
>
Poprosić dobrą duszę ze Szwecji o przesłanie Fix Knorr'a pt. Moussaka. Do
tego potrzebne będzie jeszcze (jak dobrze pamiętam) ok 80 dkg ziemniaków,
lub pół na pół ziemniaków i bakłażana oraz ok 40 dkg mielonego, woda + mleko
(chyba po 3 dl). W ciągu godziny masz już gorącą musakę na stole (15 min.
przygotowania + 45 min. pieczenie)

Ew. mogą się trochę pomęczyć nad przepisem
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=43

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 10:25:50

Temat: Re: musaka ?
Od: "Grzegorz Meisel" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Musaka to super jedzonko!! ostatnio wpadlismy w domu w prawdziwy nalug
robienia musaki i musze powiedziec ze nie znudzila nam sie.
Musaka jest z gatunkow tych potraw przy ktorych mozna sobie pofantazjowac i
prawie zawsze wyjdzie.Wiem ze ta nasza troche odbiega od normalnej bo np nie
uzywamy ziemniakow - bo moim zdaniem psuja smak.
my robimy to tak:
1.kg wolowiny mielonej dusimy na wczesniej usmazonej 1-2 cebuli +czosnek.
w tym czasie gdy wolowina sie dusi pieczemy w piekarniku baklazany pociete i
obsmarowane oliva( trzeba je odwrocic ) na drugiej patelni smaze w paski
pocieta papryke. gdy baklazany juz sa (ok 10 min.) a papryka prawie juz
tez.W tym czasie zwykle wrzucamy cala zawartosc puszki pomidorow i duszenie
ciagnie sie dalej. To wtedy zaczynam zajmowac sie chlebem( tak nie pomylilem
sie) chleb pokrojony na kromki kroje na paski i daje go do piekarnika
skropione oliva , czekam pare min az lekko nabierze koloru.Gdy te wszystkie
rzeczy juz sa we wlasciwym stadium, wtedy je mieszam (za wyjatkiem chleba) i
dodaje mnostwo swierzych ziol ( jak nie ma to sporo prowansalskich) -
bazlie, miete, melise, dorzucam czosnek pociety w slupki. I znow sie dusi az
do chwili gdy sie odparuje sos, potrawa ma byc lekko wilgotne - prawie sucha
i sypka.jak juz jest wlasnie taka, to wtedy daje podpieczony chleb (
nieduzo). Swietnie robi tez tej potrawie towarzystwo dipu na gorze juz na
talerzu. Dip : jogurt nat. (duzy) curry, (tyle ze zabarwi ladnie jogurt)
czosnek zmiazdzony i znow ziolka swierze. i tym sie polewa juz na talerzu
obficie - a potem dzban wina czerwonego.
czekam na ew. wrazenia i powodzenia
greg



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

?? a ja o canelloni
SPAGETTI
Jak ugotowac zupe?
Strogonow
Krem z borowika

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »