Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!lublin.pl!n
ews.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Grzegorz Meisel" <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: musaka ?
Date: Fri, 4 Oct 2002 12:25:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <anjqb1$d4h$1@news.tpi.pl>
References: <ancjas$3fu$1@galaxy.uci.agh.edu.pl> <anhdif$isb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa96.wodzislaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1033727137 13457 217.96.208.96 (4 Oct 2002 10:25:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Oct 2002 10:25:37 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128072
Ukryj nagłówki
Witam
Musaka to super jedzonko!! ostatnio wpadlismy w domu w prawdziwy nalug
robienia musaki i musze powiedziec ze nie znudzila nam sie.
Musaka jest z gatunkow tych potraw przy ktorych mozna sobie pofantazjowac i
prawie zawsze wyjdzie.Wiem ze ta nasza troche odbiega od normalnej bo np nie
uzywamy ziemniakow - bo moim zdaniem psuja smak.
my robimy to tak:
1.kg wolowiny mielonej dusimy na wczesniej usmazonej 1-2 cebuli +czosnek.
w tym czasie gdy wolowina sie dusi pieczemy w piekarniku baklazany pociete i
obsmarowane oliva( trzeba je odwrocic ) na drugiej patelni smaze w paski
pocieta papryke. gdy baklazany juz sa (ok 10 min.) a papryka prawie juz
tez.W tym czasie zwykle wrzucamy cala zawartosc puszki pomidorow i duszenie
ciagnie sie dalej. To wtedy zaczynam zajmowac sie chlebem( tak nie pomylilem
sie) chleb pokrojony na kromki kroje na paski i daje go do piekarnika
skropione oliva , czekam pare min az lekko nabierze koloru.Gdy te wszystkie
rzeczy juz sa we wlasciwym stadium, wtedy je mieszam (za wyjatkiem chleba) i
dodaje mnostwo swierzych ziol ( jak nie ma to sporo prowansalskich) -
bazlie, miete, melise, dorzucam czosnek pociety w slupki. I znow sie dusi az
do chwili gdy sie odparuje sos, potrawa ma byc lekko wilgotne - prawie sucha
i sypka.jak juz jest wlasnie taka, to wtedy daje podpieczony chleb (
nieduzo). Swietnie robi tez tej potrawie towarzystwo dipu na gorze juz na
talerzu. Dip : jogurt nat. (duzy) curry, (tyle ze zabarwi ladnie jogurt)
czosnek zmiazdzony i znow ziolka swierze. i tym sie polewa juz na talerzu
obficie - a potem dzban wina czerwonego.
czekam na ew. wrazenia i powodzenia
greg
|