| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-22 13:54:40
Temat: nadzienie do zrazowSama wprawdzie nigdy nie probowałam tego robić, ale moja mama zawija
paski ogórków kiszonych.Jest O.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-22 14:25:05
Temat: Re: nadzienie do zrazow
Użytkownik Ania Hajkowicz <l...@a...amu.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...man.poznan.pl...
> Sama wprawdzie nigdy nie probowałam tego robić, ale moja mama zawija
> paski ogórków kiszonych.Jest O.K.
a moja jeszcze smaruje surowy placek zraza musztardę, daje podłużny cienki
plaster ogórka kiszonego i plaster boczku i cieniutki kawałek cebulki
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 14:37:45
Temat: Re: nadzienie do zrazowWkn wrote:
>
> a moja jeszcze smaruje surowy placek zraza musztardę, daje podłużny cienki
> plaster ogórka kiszonego i plaster boczku i cieniutki kawałek cebulki
>
> Wkn
A moja Babcia daje (a raczej dawała, bo już chyba zrazów nie pitrasi)
paski słoniny lub wędzonego boczku i cebulę. Dusiła to 2 godz. w
niewielkiej ilosci sosu (oczywiscie wczesniej przysmażyła obtoczone w
mące). A na koniec dodawała smietanę. Z przypraw dodawała tylko nieco
soli i pieprz. Pycha :-).
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 14:39:11
Temat: Re: nadzienie do zrazow
> a moja jeszcze smaruje surowy placek zraza musztardę,
daje podłużny cienki
> plaster ogórka kiszonego i plaster boczku i cieniutki
kawałek cebulki
> Wkn
Heja!
A moja nie!
Moja mama stoi obok i sie patrzy jak tez smaruje zrazy
musztarda [ja najbardziej lubieju kwasna mocno
francuska], wkladam ogoraska kawalek, boczek, cebuli
kawalek i kawawalek chleba razowego.
Uj, moja mama tylko stoi obok i sie mondrzy, a potem
jej sie uszy trzensa i sie nie mondrzy, bo ma pelna
buzie...
pozdr,
E.V.
a tu, ponizej bezplatna reklama najlepszej strony
internetowej, czyli Kukbuka Izy. Lubie Ize. Mam
nadzieje, ze ona mnie przynajmniej nie nie lubi.
Wpadajcie na Kukbuka codziennie, a nawet dwa, eh, co
tam, trz razy na dzien.
Koniecznie prosze kliknac.
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 17:28:02
Temat: Re: nadzienie do zrazow
> Sama wprawdzie nigdy nie probowałam tego robić, ale moja mama zawija
> paski ogórków kiszonych.Jest O.K.
No to Ameryki nie odkryłaś ;-), bo Mamy Babcia też tak robiła,a przed Nią
jaj Prababcia hi,hi.
Pełny przepis ,jak dodała reszta rozmówców, zawiera : boczek,musztardę i
ogórek kiszony, i jest na świecie znanym specjałem polskiej kuchni!!!
Co do chleba razowego,to raczej znany jest jako opakowanie dla zrazików
zawijanych.
Po prostu odcinasz wierzch z bochenka razowca,środeczek wydrązasz,a na jego
miejsce wkładasz zraziki i polewasz sosikiem. Wygląda i smakuje
pierwszorzednie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-22 17:33:52
Temat: Re: nadzienie do zrazow
Użytkownik "Ania Hajkowicz " <l...@a...amu.edu.pl> napisał w wiadomości
news:3c9b36f5.22778443@news.man.poznan.pl...
> Sama wprawdzie nigdy nie probowałam tego robić, ale moja mama zawija
> paski ogórków kiszonych.Jest O.K.
O tych tradycyjnych zrazach juz bylo.To jest przepis na bardziej egzotyczne
ale rownie dobre.
Rozbite plastry miesa posypac sola, imbirem,curry, posmarowac rozgniecionym
czosnkiem,skropic sosem sojowym.Polozyc na nie plaster szynki gotowanej,
polowke banana, mieso zrolowac i spiac, albo owinac nicia bawelniana.Tluszcz
rozgrzac na patelni, obsmazyc rolady z kazdej strony.Przelozyc do rondla i
podlac bulionem( moze byc z kostki).Dusic pod przykryciem okolo 1/2 h.W
czasie duszenia dolewac bulion i dodac troche sosu sojowego.Na koniec
zabielic sos smietana kremowka wymieszana z maka ziemniaczana, dosmaczyc
sola i imbirem, jescze chwile pogotowac.Przepis skads sciagnelam, ale
wyprobowany wielokrotnie.Zrazy podaje z ryzem.
Pozdrawiam Ramzes-a.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-23 08:11:41
Temat: Re: nadzienie do zrazowArtur Z <a...@p...com> wrote:
> No to Ameryki nie odkry"aś ;-), bo Mamy Babcia też tak robi"a,a przed Nią
> jaj Prababcia hi,hi.
> Pe"ny przepis ,jak doda"a reszta rozmówców, zawiera : boczek,musztardę i
> ogórek kiszony, i jest na świecie znanym specja"em polskiej kuchni!!!
> Co do chleba razowego,to raczej znany jest jako opakowanie dla zrazików
> zawijanych.
> Po prostu odcinasz wierzch z bochenka razowca,środeczek wydrązasz,a na jego
> miejsce wk"adasz zraziki i polewasz sosikiem. Wygląda i smakuje
> pierwszorzednie.
Tradycyjny przepis na farsz do zrazow zuzawijanych po polsku wyglada
tak:
Upiec jedna cebule, zetrzec ja na tarce, wymieszac z lyzka masla i dwoma
lyzkami tartej bulki. Tym farszem smaruje sie zrazy przed zawinieciem.
Inna wersja, ale dosyc pozna, bo z 1927 roku:
Posiekac drobno gotowane grzyby, zmieszac z cebulka zasmnazana na masle,
dodac troche tartej bulki.
Jak na razie w zadnej dawnej ksiazce kucharskiej nie znalazlem przepisu
z uzyciem musztardy, boczku czy ogorkow. Wydaje mi sie, ze takie
nadzienie pojawilo sie w polskiej kuchni restauracyjnej ok. polowy XX
wieku pod wplywem slaskich rolad i w ostatecznym rozrachunku jest
pochodzenia niemieckiego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |