| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-19 21:53:21
Temat: najlepsze ksiazki kucharskie - wyrokIles dni temu pojawilo sie pytanie o najlepsze ksiazki kucharskie.
Udzielenie uczciwej odpowiedzi wymagalo ode mnie sporo czasu i nocnych
przemyslen. A oto i wnioski:
I. Z książek "profesjonalnych" czyli opis techniki wraz z duza iloscia
przepisow (czyta sie jak potrzeba porady lub chce sie czegos czlowiek
nauczyc, zblizone do podrecznikow) Złoty Vefourek goes to:
Wayne Gisslen "Professional Cooking" oraz "Professional Baking", sygnowane
przez Cordon Blue. Nagroda za caloksztalt, bardzo dobry opis roznych
technik, niezle, uzyteczne przepisy na rozne "tematy". Podreczna "biblia"
jak nie wiem jak cos zrobic. Kontrkandydatem byl "New Professional Chef" od
ekipy z CIA, ale jednak Gisslen jest lepszy, bardziej "zawodowy" - NPC to
jednak dosc amatorska ksiazka, choc ladniej i prosciej "podana".
Z polskich "dziel" to "Kuchnia Polska" z PWN, ale starsze (biale) wydania
oraz Monnatowa.
Z profesjonalnych encyklopedii jednak mimo wszystko Larousee Gastronomique.
II. Z ksiązek "autorskich", przepisy z silnym osobistym przeslaniem od
tworcy (czyta sie nawet jak sie nie ma zamiaru gotowac, kawal literatury)
Złoty Vefourek goes to:
Nigella Lawson za "How to eat" i "How to be the domestic goddess" -
praktycznie, ladnie opisane przepisy z roznymi wariacjami, dobre do
zastosowania w domu (czego nie mozna powiedziec o wileu ksiazkach
profesjonalnych kucharzy). I niezwykle pomysly (creme brulee bez
piekarnika). Poza tym duzo tresci, malo zdjec. No i sama Nigella jest
przesliczna :)
III.. Z ksiazek "najlepsza pozycja aby zaczac gotowac ..." czyli dobrze
napisane, prawdziwe i przydatne ksiazki dla poczatkujacych - Złoty Vefourek
goes to:
"Gotowanie" by Bryan Miller i Marie Rama z serii "dla opornych" ( w Polsce
wydawnictwo IDG). Nadzwyczaj sensowna ksiazka i bardzo dowcipna.
Alton Brown za ksiązke iscie genialna "I'm just here for the Food". Jedna z
absolutnie topowych pozycji w moim zyciorysie. Omowione po koleji rozne
techniki przyrzadzania potraw i co z nich wynika. "a must".
IV. Nagroda specjalna dla Andrew Dornenburg i Karen Page za "Culinary
Artistry". Po prostu opis skladnikow i pozycji "z czym sie lacza". Dodatkowo
kilka pomyslow na menu oraz inne, przedziwne informacje. Dosc profesjonalne,
ale bardzo lubie te pozycje.
V. Najwieksze zaskoczenie in plus w polskich ksiegarniach - seria
"kulinaria" (takie ogromne tomiszcza konemanna). Wygladalo to totalnie
lamersko, ale zupelnie fajne i pouczajace pozycje. In minus - bardzo slabe
ksiazki Kuronia.
Pozdrawiam,
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |