Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia najostrzejsza przyprawa swiata...

Grupy

Szukaj w grupach

 

najostrzejsza przyprawa swiata...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-05-10 18:39:52

Temat: najostrzejsza przyprawa swiata...
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

co o tym sadzicie ???
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,26986
13.html?skad=rss
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-05-10 22:03:11

Temat: Re: najostrzejsza przyprawa swiata...
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marsjasz <m...@p...nospam.neostrada.pl> wrote:
> co o tym sadzicie ???
> http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,26986
13.html?skad=rss

Czysta kapsaicyna - raczej bez zastosowań praktycznych :). I nie jest to
żaden 'sos chili', tylko proszek, bo kapsaicyna ma postać krystaliczną.

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-05-11 23:11:17

Temat: Re: najostrzejsza przyprawa swiata...
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 10 May 2005 22:03:11 +0000 (UTC), Maciej Jastrzebski
<p...@a...man.lublin.pl> wrote:

>Marsjasz <m...@p...nospam.neostrada.pl> wrote:
>> co o tym sadzicie ???
>> http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,26986
13.html?skad=rss
>
> Czysta kapsaicyna - raczej bez zastosowań praktycznych :). I nie jest to
>żaden 'sos chili', tylko proszek, bo kapsaicyna ma postać krystaliczną.

No to pytanie - czy kapsaicyna jest mocniejsza od piperyny? Bo ze
pieprz jest mocniejszy od papryki to wiem ale w postaci czystej jak to
wypada? Wie ktos? Inna sprawa ze kapsaicyna na sluzowki dziala z
wyrazym opoznieniem w porownaniu z piperyna - pieprz czuje sie
natychmiast, papryka dziala z zaskoczenia po fakcie spozycia...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-05-12 15:42:31

Temat: Re: najostrzejsza przyprawa swiata...
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> No to pytanie - czy kapsaicyna jest mocniejsza od piperyny? Bo ze

Szybkie googlanie doniosło, że kapsaicyna jest znacznie mocniejsza od
piperyny. Np. tu: http://students.chem.tue.nl/6n220-8/results.htm podany jest
wynik eksperymentu porównawczego. Wynika z niego, że wyczuwalne stężenie
kapsaicyny wynosi 45 cząsteczek/miliard, zaś piperyny 8000-38000 cz./miliard.

> pieprz jest mocniejszy od papryki to wiem ale w postaci czystej jak to
> wypada? Wie ktos? Inna sprawa ze kapsaicyna na sluzowki dziala z
> wyrazym opoznieniem w porownaniu z piperyna - pieprz czuje sie
> natychmiast, papryka dziala z zaskoczenia po fakcie spozycia...

Szczerze mówiąc nie zauważyłem. Dobrze jest natomiast wiedzieć, że
kapsaicyna (w preciwieństwie do piperyny) nie rozpuszcza się w wodzie, za to
dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego popijanie jalapeno wodą nie ma
specjalnego sensu :).

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-05-12 20:40:10

Temat: Re: najostrzejsza przyprawa swiata...
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 12 May 2005 15:42:31 +0000 (UTC), Maciej Jastrzebski
<p...@a...man.lublin.pl> wrote:

> Szybkie googlanie doniosło, że kapsaicyna jest znacznie mocniejsza od
>piperyny. Np. tu: http://students.chem.tue.nl/6n220-8/results.htm podany jest
>wynik eksperymentu porównawczego. Wynika z niego, że wyczuwalne stężenie
>kapsaicyny wynosi 45 cząsteczek/miliard, zaś piperyny 8000-38000 cz./miliard.

Aha. Dobrze wiedziec - widac po prostu pieprz piperyny zawiera
znacznie wiecej niz papryka kapsaicyny - stad wieksza moc produktu
naturalnego.


> Szczerze mówiąc nie zauważyłem. Dobrze jest natomiast wiedzieć, że
>kapsaicyna (w preciwieństwie do piperyny) nie rozpuszcza się w wodzie, za to
>dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego popijanie jalapeno wodą nie ma
>specjalnego sensu :).

A po co jalapeno w ogole popijac? Czerwone Tabasco to jak ktos
nieodporny - i owszem, tyle ze nie tluszczem - alkohol rownie dobrze
zmywa a jednoczesnie blokuje powierzchniowo zakonczenia nerwowe -
przestaje sie czuc.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

napoje kefirowe
Krokiety
Ryba
filizanki do espresso
kiszeniny z Rusi...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »