Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: najostrzejsza przyprawa swiata...
Date: Thu, 12 May 2005 15:42:31 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 25
Message-ID: <d5vth7$rot$1@news.lublin.pl>
References: <d5qves$siq$1@nemesis.news.tpi.pl> <d5rb2v$18c$1@news.lublin.pl>
<4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1115912551 28445 212.182.63.154 (12 May 2005 15:42:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 May 2005 15:42:31 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239356
Ukryj nagłówki
Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> No to pytanie - czy kapsaicyna jest mocniejsza od piperyny? Bo ze
Szybkie googlanie doniosło, że kapsaicyna jest znacznie mocniejsza od
piperyny. Np. tu: http://students.chem.tue.nl/6n220-8/results.htm podany jest
wynik eksperymentu porównawczego. Wynika z niego, że wyczuwalne stężenie
kapsaicyny wynosi 45 cząsteczek/miliard, zaś piperyny 8000-38000 cz./miliard.
> pieprz jest mocniejszy od papryki to wiem ale w postaci czystej jak to
> wypada? Wie ktos? Inna sprawa ze kapsaicyna na sluzowki dziala z
> wyrazym opoznieniem w porownaniu z piperyna - pieprz czuje sie
> natychmiast, papryka dziala z zaskoczenia po fakcie spozycia...
Szczerze mówiąc nie zauważyłem. Dobrze jest natomiast wiedzieć, że
kapsaicyna (w preciwieństwie do piperyny) nie rozpuszcza się w wodzie, za to
dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego popijanie jalapeno wodą nie ma
specjalnego sensu :).
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|