Data: 2005-05-12 20:40:10
Temat: Re: najostrzejsza przyprawa swiata...
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 12 May 2005 15:42:31 +0000 (UTC), Maciej Jastrzebski
<p...@a...man.lublin.pl> wrote:
> Szybkie googlanie doniosło, że kapsaicyna jest znacznie mocniejsza od
>piperyny. Np. tu: http://students.chem.tue.nl/6n220-8/results.htm podany jest
>wynik eksperymentu porównawczego. Wynika z niego, że wyczuwalne stężenie
>kapsaicyny wynosi 45 cząsteczek/miliard, zaś piperyny 8000-38000 cz./miliard.
Aha. Dobrze wiedziec - widac po prostu pieprz piperyny zawiera
znacznie wiecej niz papryka kapsaicyny - stad wieksza moc produktu
naturalnego.
> Szczerze mówiąc nie zauważyłem. Dobrze jest natomiast wiedzieć, że
>kapsaicyna (w preciwieństwie do piperyny) nie rozpuszcza się w wodzie, za to
>dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego popijanie jalapeno wodą nie ma
>specjalnego sensu :).
A po co jalapeno w ogole popijac? Czerwone Tabasco to jak ktos
nieodporny - i owszem, tyle ze nie tluszczem - alkohol rownie dobrze
zmywa a jednoczesnie blokuje powierzchniowo zakonczenia nerwowe -
przestaje sie czuc.
--
Darek
|