« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-11 07:19:57
Temat: nalewka z pigwówekWitam wszystkich :-)
właśnie zlałam sok z owoców pigwowca, który przygotowywałam na nalewkę.
Owoce zasypane cukrem stały chyba zbyt długo, bo rozpoczęła się frementacja
ku produkcji wina.
Wina nie mam warunków i ochoty robić.
Mam nadzieję, że nadal mogę połączyć sok ze spirytusem a owoce zalać
alkoholem?
Pozdrawiam Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-11 07:23:55
Temat: Re: nalewka z pigwówek
"krycha" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej3thj$s80$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich :-)
> właśnie zlałam sok z owoców pigwowca, który przygotowywałam na nalewkę.
> Owoce zasypane cukrem stały chyba zbyt długo, bo rozpoczęła się
> frementacja ku produkcji wina.
> Wina nie mam warunków i ochoty robić.
> Mam nadzieję, że nadal mogę połączyć sok ze spirytusem a owoce zalać
> alkoholem?
>
> Pozdrawiam Krycha
Pewnie - stężenie powyżej 20% przerwie fermentację. Trzeba tylko niedopuścić
do utleniania alkoholu poprzez szczelne zamknięcie, inaczej wytworzy się
ocet...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-11 07:25:59
Temat: Re: nalewka z pigwówek
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ej3tr7$t3g$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "krycha" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ej3thj$s80$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam wszystkich :-)
>> właśnie zlałam sok z owoców pigwowca, który przygotowywałam na nalewkę.
>> Owoce zasypane cukrem stały chyba zbyt długo, bo rozpoczęła się
>> frementacja ku produkcji wina.
Było zbyt mało cukru - odpowiednia ilość cukru też hamuje pracę drożdzy
winnych...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-11 07:39:14
Temat: Re: nalewka z pigwówekUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ej3tv3$4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
(....)
> Było zbyt mało cukru - odpowiednia ilość cukru też hamuje pracę drożdzy
> winnych...
Uważałam, że wystarczajaco dużo cukru skoro na dnie naczynia była wastwa
nierozpuszczonego.
Pozdrawiam Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-11 07:41:14
Temat: Re: nalewka z pigwówek
"krycha" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej3uqp$shn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ej3tv3$4d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> (....)
>> Było zbyt mało cukru - odpowiednia ilość cukru też hamuje pracę drożdzy
>> winnych...
> Uważałam, że wystarczajaco dużo cukru skoro na dnie naczynia była wastwa
> nierozpuszczonego.
>
>
> Pozdrawiam Krycha
To tylko znak, że nie było należycie wymieszane...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |