Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia schab pieczony

Grupy

Szukaj w grupach

 

schab pieczony

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2006-11-10 08:29:57

Temat: schab pieczony
Od: Księżniczka Telimena <c...@W...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2006-11-10 08:44:02

Temat: Re: schab pieczony
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl>,
Księżniczka Telimena <c...@W...wp.pl> wrote:

> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
> sensu.

A co ma jedno do drugiego?

> Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.

Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
swoje pytania,

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-10 08:46:16

Temat: Re: schab pieczony
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Księżniczka Telimena <c...@W...wp.pl> napisał(a):

> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu?

Nie piec go za długo.

> Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?

Ok. 200 st., nie więcej niż pół godziny. Ogólna metoda, która zawsze się u
mnie sprawdza - gdy schab przestanie być miękki, "zesztywnieje" - jest już
wystarczająco upieczony.

> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu.

Ma sens, bo obsmażanie ma na celu utworzenie na powierzchni mięsa ścietej
otoczki, która zapobiega wyciekaniu soków - czyli żeby mięso nie było suche.

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-10 09:49:38

Temat: Re: schab pieczony
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
> 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
> Pozdrawiam
> Teli.
Podlej nieco wodą, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika, po 15 minutach
ogień zmniejsz, jakby woda wyparowała to dolej. I co jakiś czas polewaj
mięso tym sosikiem. Czas pieczenia - do godziny.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-11-10 10:09:10

Temat: Re: schab pieczony
Od: "lotaria" <l...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Księżniczka Telimena napisał(a):
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
> sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.
> Pozdrawiam
> Teli.


Jest na to świetny sposób i wypróbowany przeze mnie wielokrotnie,
przed upieczeniem trzeba schab wrzucić do gorącej wody na 3 min. (bez
gotowania) a potem piec w rękawie foliowym albo naczyniu
żarodopornym. Polecam Lidia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-11-10 11:06:00

Temat: Re: schab pieczony
Od: "Multisenior" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> wrote in message
news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
> 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
> Pozdrawiam
> Teli.

Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na pieczeń.
Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla uzupełnienia
odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy już blisko
końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę i polewamy
pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna skóreczka.
Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną wodą z
dodatkiem soku cytrynowego...
Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-11-10 11:07:42

Temat: Re: schab pieczony
Od: "Multisenior" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Multisenior" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej1mfl$s39$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> wrote in message
> news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
>> np. 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
>> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
>> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
>> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
>> Pozdrawiam
>> Teli.
>
> Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
> zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
> spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
> mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
> strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na
> pieczeń. Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla
> uzupełnienia odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy
> już blisko końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę
> i polewamy pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna
> skóreczka. Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną
> wodą z dodatkiem soku cytrynowego...
> Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
> wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
> wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
> Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
> pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
> dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
> przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
> niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
> 5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
> osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...

Oczywiście jest jeszcze folia aluminiowa...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-11-10 11:12:47

Temat: Re: schab pieczony
Od: Księżniczka Telimena <c...@W...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-64F033.09440210112006@news.gazeta.pl...

>> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
>> np. 1
>> kg schabu i w jakiej temperaturze?
>> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
>> ma
>> sensu.
>
> A co ma jedno do drugiego?
>

majeranek jak się przysmaży to jest gorzki.

>> Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
>> odpowiedzi, tylko przepisy.
>
> Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
> swoje pytania,

a schab robaki wyniosą...
Teli

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-11-10 12:22:53

Temat: Re: schab pieczony
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.

Ja piekę w rękawie :)
Pozdrawiam, A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-11-10 13:48:35

Temat: Re: schab pieczony
Od: "RaV" <wylot_2@@poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.


Ja piekę w rękawie, po obsmażeniu. Temperatura 100-120 °C. Czas ok. 1,5 na
kg mięsa. Jest miękki, soczysty i nie kurczy się.
Sprawdzam termometrem temp. w środku mięsa - max 80 °C
--
Pozdrawiam
.Rafał


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos szpinakowy
PEKLOWANIE
DO PANI HANI
DO PANI HANI
Moja ulubiona zapiekanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Odp: Odp: Odp: Odp: Panslavisto!
Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Ketchup - :)
Świeży koperek, natka pietruszki - przechowywanie przez parę dni
Trucizna nasza powszechna.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X