« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-10 08:29:57
Temat: schab pieczonyCo zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
kg schabu i w jakiej temperaturze?
To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
odpowiedzi, tylko przepisy.
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-10 08:44:02
Temat: Re: schab pieczonyIn article <ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl>,
Księżniczka Telimena <c...@W...wp.pl> wrote:
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
> sensu.
A co ma jedno do drugiego?
> Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.
Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
swoje pytania,
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-10 08:46:16
Temat: Re: schab pieczonyKsiężniczka Telimena <c...@W...wp.pl> napisał(a):
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu?
Nie piec go za długo.
> Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
Ok. 200 st., nie więcej niż pół godziny. Ogólna metoda, która zawsze się u
mnie sprawdza - gdy schab przestanie być miękki, "zesztywnieje" - jest już
wystarczająco upieczony.
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu.
Ma sens, bo obsmażanie ma na celu utworzenie na powierzchni mięsa ścietej
otoczki, która zapobiega wyciekaniu soków - czyli żeby mięso nie było suche.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-10 09:49:38
Temat: Re: schab pieczony
Użytkownik "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
> 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
> Pozdrawiam
> Teli.
Podlej nieco wodą, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika, po 15 minutach
ogień zmniejsz, jakby woda wyparowała to dolej. I co jakiś czas polewaj
mięso tym sosikiem. Czas pieczenia - do godziny.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-10 10:09:10
Temat: Re: schab pieczony
Księżniczka Telimena napisał(a):
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np. 1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie ma
> sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.
> Pozdrawiam
> Teli.
Jest na to świetny sposób i wypróbowany przeze mnie wielokrotnie,
przed upieczeniem trzeba schab wrzucić do gorącej wody na 3 min. (bez
gotowania) a potem piec w rękawie foliowym albo naczyniu
żarodopornym. Polecam Lidia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-10 11:06:00
Temat: Re: schab pieczony
"Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> wrote in message
news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
> 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
> Pozdrawiam
> Teli.
Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na pieczeń.
Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla uzupełnienia
odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy już blisko
końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę i polewamy
pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna skóreczka.
Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną wodą z
dodatkiem soku cytrynowego...
Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-10 11:07:42
Temat: Re: schab pieczony
"Multisenior" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej1mfl$s39$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> wrote in message
> news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
>> np. 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
>> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
>> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
>> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
>> Pozdrawiam
>> Teli.
>
> Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
> zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
> spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
> mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
> strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na
> pieczeń. Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla
> uzupełnienia odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy
> już blisko końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę
> i polewamy pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna
> skóreczka. Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną
> wodą z dodatkiem soku cytrynowego...
> Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
> wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
> wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
> Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
> pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
> dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
> przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
> niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
> 5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
> osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...
Oczywiście jest jeszcze folia aluminiowa...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-10 11:12:47
Temat: Re: schab pieczony
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-64F033.09440210112006@news.gazeta.pl...
>> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
>> np. 1
>> kg schabu i w jakiej temperaturze?
>> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
>> ma
>> sensu.
>
> A co ma jedno do drugiego?
>
majeranek jak się przysmaży to jest gorzki.
>> Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
>> odpowiedzi, tylko przepisy.
>
> Jeżeli przeczytasz te przepisy, to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
> swoje pytania,
a schab robaki wyniosą...
Teli
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-10 12:22:53
Temat: Re: schab pieczony
Użytkownik "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.
Ja piekę w rękawie :)
Pozdrawiam, A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-10 13:48:35
Temat: Re: schab pieczonyUżytkownik "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> napisał w
wiadomości news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze np.
1
> kg schabu i w jakiej temperaturze?
> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
ma
> sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej konkretnej
> odpowiedzi, tylko przepisy.
Ja piekę w rękawie, po obsmażeniu. Temperatura 100-120 °C. Czas ok. 1,5 na
kg mięsa. Jest miękki, soczysty i nie kurczy się.
Sprawdzam termometrem temp. w środku mięsa - max 80 °C
--
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |