Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Multisenior" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schab pieczony
Date: Fri, 10 Nov 2006 12:07:42 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ej1mnq$gbf$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl> <ej1mfl$s39$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcv109.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1163157051 16751 83.6.237.109 (10 Nov 2006 11:10:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Nov 2006 11:10:51 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0647-0, 2006-11-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282802
Ukryj nagłówki
"Multisenior" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej1mfl$s39$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> wrote in message
> news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
>> np. 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
>> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
>> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
>> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
>> Pozdrawiam
>> Teli.
>
> Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
> zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
> spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
> mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
> strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na
> pieczeń. Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla
> uzupełnienia odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy
> już blisko końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę
> i polewamy pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna
> skóreczka. Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną
> wodą z dodatkiem soku cytrynowego...
> Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
> wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
> wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
> Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
> pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
> dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
> przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
> niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
> 5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
> osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...
Oczywiście jest jeszcze folia aluminiowa...
|