Data: 2006-11-10 11:07:42
Temat: Re: schab pieczony
Od: "Multisenior" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Multisenior" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej1mfl$s39$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Księżniczka Telimena" <c...@W...wp.pl> wrote in message
> news:ej1dg3$m4f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Co zrobić, żeby schab nie był zbyt suchy po upieczeniu? Ile się piecze
>> np. 1 kg schabu i w jakiej temperaturze?
>> To jest schab w majeranku, więc obsmażanie go przed pieczeniem chyba nie
>> ma sensu. Wie ktoś jak to zrobić? szukałam w archiwum, ale żadnej
>> konkretnej odpowiedzi, tylko przepisy.
>> Pozdrawiam
>> Teli.
>
> Masz brytfannę z pokrywą? Trzeba najpierw opiec pod promiennikiem - aby
> zamknąć pory mięsa, można sparzyć, nie dawać przypraw ziołowych na mięso -
> spalą się. Do brytfanny pasującej rozmiarem nalać oleju na dno, włożyć
> mięso, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. W pokrywie od wewnętrznej
> strony powinny byc występy wytłoczone - z nich kapie woda prosto na
> pieczeń. Od czasu do czasu podlewamy mięso po pół szklanki wody dla
> uzupełnienia odparowanej, oraz polewamy sosem wziętym z dna brytfanny. Gdy
> już blisko końca pieczenia dodajemy przyprawy do sosu, zdejmujemy pokrywę
> i polewamy pieczeń śmietaną (niekoszerne!) ale za to jaka fantastyczna
> skóreczka. Koszerni mogą polewać roztworem miodu, a nawet lekko osłodzoną
> wodą z dodatkiem soku cytrynowego...
> Gdy mięso jest chude warto naszpikować je słoninką, nacinamy wbijając
> wąski nóż w mięso i wsuwamy paski słoniny w głąb nacięcia. W zasadzie
> wieprzowiny nie musi się szpikować - wołowinę i dziczyznę...
> Jeżeli chcesz używać przyprawy - trzeba dać je do środka wtedy mięso na
> pieczeń solimy z obu stron, a przyprawy i dodatki z jednej i zwijamy mięso
> dodatkami do środka, a następnie sznurujemy lub spinamy wykałaczkami. W
> przypadku Twojego schabu możliwe, że kawałek jest jakimś paskiem którego
> niesposób będzie zwinąć. Weź kup słoninę, zetnij ją płasko na cienką około
> 5mm warstwę na której rozsypiesz przyprawy - owiniesz w nią schab i
> osznurujesz i taką "paczkę" dasz do pieczenia...
Oczywiście jest jeszcze folia aluminiowa...
|