Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia niemcy

Grupy

Szukaj w grupach

 

niemcy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-16 00:16:43

Temat: niemcy
Od: "Mikie" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

witajcie drodzy grupowicze!

w ciagu ostatniego tygodnia przestudiowalem dokladnie 2522 posty :)) i
zdazylem sie juz zorientowac who`s who (i zauwazylem, ze wiekszosc aktywnych
grupowiczow mieszka poza Polska);
ja ucze sie w niemczech i dziwi mnie tutaj jedno, a mianowicie brak
eksportowej, niemieckiej potrawy (dobrej, pragne zaznaczyc); tym bardziej to
dziwi, ze poziom kultury kulinarnej jest tu bardzo wysoki - podobnie jak we
francji, pija sie duzo wina, lokali zatrzesienie (szczegolnie zachodnie
niemcy), ale glownie prowadzone przez imigrantow (wlosi i grecy przede
wszystkim + china imbiss w przyczepie na kazdym rogu). zaryzykuje
stwierdzenie, ze to co tutaj dobre to z obczyzny lub zapozyczone (95%, 5%
dla slodyczy, klusek i wyjatkow ktore na pewno sa tylko ja ich jeszcze nie
znam :)
ale jak patrze co tutaj jest typowe (Spieß, Blut-, Brat-, Bock-, Curry- i
inne -wursty, eintopfy, gulasze i kapucha), to mnie zgroza ogarnia. ale
najbardzej mnie rozwalila zupa mleczna z kielbasa zamiast makaronu! (taka
wedzona sucha; tluste, zolte oczka sobie plywaly po mleku - bleee!) czy
popijanie gulaszu mlekiem...

sa i plusy: smiesznie tanie polprodukty i paczko/ puszki (kukurydza, oliwa,
maka, olej itp.), ale przede wszystkim niemieckie piekarnie, nigdzie tego
nie widzíalem (slyszalem ze jeszcze w szwecji jest podobnie): _mnostwo_
malych piekarenek z mila obsluga, gdzie mozna kupic co dusza (zoladek?)
zapragnie: chleby wszelakie (jasne, ciemne, ekologiczne! ...), buleczki,
ciasta i placki (tylko wszystkie slodycze utopione sa w lukrze, a ja tego
nie lubie), ciasteczka jak u nas to tylko z paczki, no i te ceny! (np. na
wschodzie pol bulki posmarowanej maslem, na to plasterki jajka na twardo
kosztuje 3,5 DM, sredniej wielkosci dobry chleb to tez tyle); ogolnie
slodycze niemieckie sa the best jakosciowo

tak wiec prosze mnie oswiecic (w koncu mam dopiero 20 wiosen i wiele musze
jeszcze sie nauczyc i poznac w swiecie kulinariow...) i przedstawic dobre,
rdzennie niemieckie danie!


ps. wiem, ze byl watek "smakosze na emigracji", chcialem przedstawic to z
"niemieckiej" strony (do Polski zabi skok :)))
ps2. bycie poza domem ma plus: jak raz na miesiac jestem w domu, to kochana
mama spelnia moje kulinarne zachcianki i dopasowuje menu pod moje rzyczenia
:)))
ps3. kiedys znajomi niemcy chcieli nam tu zrobic "mila niespodzianke" i
zrobili cos, co nazwali polskim bigosem, a co bylo kapusta+koncentrat+1h
gotowania...

--
Lukasz Madeksza - kitchen warrior :))
m...@p...fm









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-16 15:25:51

Temat: Re: niemcy
Od: "ktabaczynski" <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Mikie" <m...@p...fm> wrote in message news:98t9sn$q2g$5@news.tpi.pl...
>

[ciach]
> tak wiec prosze mnie oswiecic (w koncu mam dopiero 20 wiosen i wiele musze
> jeszcze sie nauczyc i poznac w swiecie kulinariow...) i przedstawic dobre,
> rdzennie niemieckie danie!
>

I nie tylko kulinaliów...

>
> ps. wiem, ze byl watek "smakosze na emigracji", chcialem przedstawic to z
> "niemieckiej" strony (do Polski zabi skok :)))
> ps2. bycie poza domem ma plus: jak raz na miesiac jestem w domu, to
kochana
> mama spelnia moje kulinarne zachcianki i dopasowuje menu pod moje
rzyczenia

... bo pod takie "rzyczenia" to bym nie dopasował :)


Poczytaj o "sałatce którą jadłem w 1967".

Pozdrowienia. Krzysztof.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 17:55:40

Temat: Re: niemcy
Od: "Mikie" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora



> [ciach]
> > tak wiec prosze mnie oswiecic (w koncu mam dopiero 20 wiosen i wiele
musze
> > jeszcze sie nauczyc i poznac w swiecie kulinariow...) i przedstawic
dobre,
> > rdzennie niemieckie danie!
> >
>
> I nie tylko kulinaliów...
>
primo: napisalem "kulinariow", poza tym nie bardzo wiem o co chodzi (zawsze
tak tu witacie nowych grupowiczow?)
secundo: to jak na rynku pracy: "zatrudnimy mlodego, po studiach wyzszych, z
do 30 z 10 letnim doswiadczeniem" :))

> >
> > ps. wiem, ze byl watek "smakosze na emigracji", chcialem przedstawic to
z
> > "niemieckiej" strony (do Polski zabi skok :)))
> > ps2. bycie poza domem ma plus: jak raz na miesiac jestem w domu, to
> kochana
> > mama spelnia moje kulinarne zachcianki i dopasowuje menu pod moje
> rzyczenia
>
> ... bo pod takie "rzyczenia" to bym nie dopasował :)
>
taaa, mea culpa, robie czasami bledy ortograficzne (chyba kazdy robi), no
ale jak widac chodza po tej ziemi nieomylne idealy - akceptuje Cie wiec jako
atorytet ortograficzny, ok?
tak na marginesie: zauwazylem, ze znikoma ilosc lektur w jezyku polskim
negatywnie wplynela na moje umiejetnosci wypowiadania sie (vide bledy ort.),
za to z niemieckim coraz lepiej :))

>
> Poczytaj o "sałatce którą jadłem w 1967".

chetnie, dzieki!


> Pozdrowienia. Krzysztof.

pozdrawiam!




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 21:14:48

Temat: Re: niemcy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Mikie <m...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:98tjvi$18g$...@n...tpi.pl...
[ciach]
> poza tym nie bardzo wiem o co chodzi (zawsze
> tak tu witacie nowych grupowiczow?)
nieeee, ale "frycowe" trzeba zapłacić.
;-)))
pozdrawiam Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 21:26:43

Temat: Re: niemcy
Od: "Mikie" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora



> [ciach]
> > poza tym nie bardzo wiem o co chodzi (zawsze
> > tak tu witacie nowych grupowiczow?)
> nieeee, ale "frycowe" trzeba zapłacić.
> ;-)))
> pozdrawiam Jerzy

no tak
taka "fala", ale niegrozna :)))
pozdrowienia dla calej grupy!
szeregowy Mikie
"salut"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-17 14:26:55

Temat: Re: niemcy
Od: t...@y...com (Adam Trendowicz) szukaj wiadomości tego autora

At 01:16 AM 16.03.2001 +0100, you wrote:
>[...] poziom kultury kulinarnej jest tu bardzo wysoki

Co z tego jesli kultura produkcji zywnosci jest zatrwazajaca. Karmienie
wszystkiego co sie rusza maczkami zrobionymi z niewiadomo z czego, np.
starego oleju silnikowego i inne takie historie. A to dopiero poczatek.
Zobaczymy co bedzie kolejne po kurczakach karmionych olejem silnikowym,
BSE, swin faszerowanych antybiotykami i pryszczycy.

> - podobnie jak we
>francji, pija sie duzo wina,

Nie wiem czy wiesz, ze to wlasnie wspaniali Niemcy przeforsowali dodawanie
do produkcji czekolad wiekszej ilosci tluszczow co nie czyni bynajmniej
czekolady lepsza ale za to jej produkcje latwiejsza i tansza. Ostatnio
przeforsowali tez (naszczescie tylko u siebie) pozwolenie na dodawanie
cukru i wody do win. Je dziekuje za takie wino.

>ale jak patrze co tutaj jest typowe (Spieß, Blut-, Brat-, Bock-, Curry- i
>inne -wursty, eintopfy, gulasze i kapucha), to mnie zgroza ogarnia. ale
>najbardzej mnie rozwalila zupa mleczna z kielbasa zamiast makaronu! (taka
>wedzona sucha; tluste, zolte oczka sobie plywaly po mleku - bleee!) czy
>popijanie gulaszu mlekiem...

Genau ...yyy ... tzn zgadzam sie w calej rozciaglasci.

>sa i plusy: smiesznie tanie polprodukty i paczko/ puszki (kukurydza, oliwa,
>maka, olej itp.), ale przede wszystkim niemieckie piekarnie, nigdzie tego
>nie widzíalem (slyszalem ze jeszcze w szwecji jest podobnie): _mnostwo_
>malych piekarenek z mila obsluga, gdzie mozna kupic co dusza (zoladek?)
>zapragnie: chleby wszelakie (jasne, ciemne, ekologiczne! ...), buleczki,
>ciasta i placki (tylko wszystkie slodycze utopione sa w lukrze, a ja tego
>nie lubie), ciasteczka jak u nas to tylko z paczki, no i te ceny!

Tylko czasem przeraza lista skladnikow na opakowaniu. Sporo z tych wyrobow
bardziej przypomina produkty zakladow chemicznych niz cos do jedzenia.

>ogolnie
>slodycze niemieckie sa the best jakosciowo

Jadles beligijskie???

Czarno to widze i tylko nie rozmie dlaczego Polska gdzie to jedzenie jest
jeszcze produkowane w miare porzadnie z tego nie korzysta. Z drugiej strony
rozumie za to dlaczego Unia tak sie broni przed polska konkurencja.

Pozdrowienia,
Adam



____________________________________________________
_____

Do You Yahoo!?

Get your free @yahoo.com address at http://mail.yahoo.com



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-18 02:21:25

Temat: Re: niemcy
Od: j...@s...org (Jocelyn) szukaj wiadomości tego autora

"Mikie" <m...@p...fm> wrote:

>
>
>> [ciach]

>pozdrowienia dla calej grupy!
>szeregowy Mikie
>"salut"
>

Prosit!
Art(Gruby)
"Imperialistyczny wrog kusi Cie Coca Cola"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-18 06:16:40

Temat: Re: niemcy
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Adam Trendowicz <t...@y...com> wrote:

> At 01:16 AM 16.03.2001 +0100, you wrote:
> >[...] poziom kultury kulinarnej jest tu bardzo wysoki
>

>
> >ale jak patrze co tutaj jest typowe (Spieß, Blut-, Brat-, Bock-, Curry- i
> >inne -wursty, eintopfy, gulasze i kapucha), to mnie zgroza ogarnia. ale
> >najbardzej mnie rozwalila zupa mleczna z kielbasa zamiast makaronu! (taka
> >wedzona sucha; tluste, zolte oczka sobie plywaly po mleku - bleee!) czy
> >popijanie gulaszu mlekiem...
>

Kochani, w dyskusji o kuchni niemieckiej nie zapominajcie, ze jest to
kraj duzy i zroznicowany takze pod wzgledem kulinarnym. Takze
spoleczniue kuchnia niemiecka jest bardzo zroznicowana.


Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-18 12:22:49

Temat: Re: niemcy (odp. dla Wladyslawa)
Od: t...@y...com (Adam Trendowicz) szukaj wiadomości tego autora

At 07:16 AM 18.03.2001 +0100, you wrote:
>Adam Trendowicz <t...@y...com> wrote:
>
> > At 01:16 AM 16.03.2001 +0100, you wrote:
> > >[...] poziom kultury kulinarnej jest tu bardzo wysoki
> >
>
> >
> > >ale jak patrze co tutaj jest typowe (Spieß, Blut-, Brat-, Bock-, Curry- i
> > >inne -wursty, eintopfy, gulasze i kapucha), to mnie zgroza ogarnia. ale
> > >najbardzej mnie rozwalila zupa mleczna z kielbasa zamiast makaronu! (taka
> > >wedzona sucha; tluste, zolte oczka sobie plywaly po mleku - bleee!) czy
> > >popijanie gulaszu mlekiem...
> >
>
>Kochani, w dyskusji o kuchni niemieckiej nie zapominajcie, ze jest to
>kraj duzy i zroznicowany takze pod wzgledem kulinarnym. Takze
>spoleczniue kuchnia niemiecka jest bardzo zroznicowana.
>
>
>Wladyslaw

Tak na marginesie to akurat to co zacytowales to nie moje slowa, wiec mi
ich nie przypisuj.. A co do kuchni to moja wypowiedz dotyczyla nie jej
samej ale unijnego (w tym rowniez niemieckiego) rolnictawa, ktore wydaje
sie byc wszczedzie na "jednakowym" poziomie - rownie niepokojacym, dodam.

Pozdrowienia,
Adam



____________________________________________________
_____

Do You Yahoo!?

Get your free @yahoo.com address at http://mail.yahoo.com



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia francuska vs wloska w moim miescie [przydlugie]
Pizza ciasto -pomocy !!!
Już jest !!! Stary serwis w nowej szacie, czekam na opinie.
Złota rosa - sernik
Nowa kuchnia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »