Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nugaty w katalonii?

Grupy

Szukaj w grupach

 

nugaty w katalonii?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-19 17:50:54

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> napisał
> Witam
> Znalazlem ciekawy przepis z kuchni katalonskiej na ciasto nugatowe,ale
jak
> nazwa wskazuje uzywa sie tam nugatu, niby wiem co to jest nugat, taki
> turecki np. ale w przepisie jest napisane 400 g, nugatÓW?! wiec troche
> jestem rozbity bo nie wiem w koncu co mial na mysli autor.Moze ktos cos
> podpowie sensownego.
> pozdrawiam
> greg
>
JA się spotkałam z nazywaniem Nugatem pralinek albo kremu
czekoladowo-orzechowego (typu Nutella). Może chodzi po prostu o to, aby
dodać 400g nutelli? Tak jak np do niektórych ciast dodaje się rozpuszczoną
czekoladę. Przepis jest po hiszpańsku?
Pozdr
Nell_skora_do_pomocy_bo_głęboko_zainteresowana_owym_
niewątpliwie_makowitym
_ciastem :)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-19 18:20:52

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podaje przepis.
Ciasto-
100g startych migdalow
100g maki
125g zimnego masla
1 zoltko
+maslo i platki migdalo do formy.
Ciasto nugatowe-
10 jaj
200g cukru trzcinowego
szczypta soli
2 lyzeczki soku cytryny
1 lask wanili
otarta skorka 1 cytryny
szczypta cynamonu
200g mielonych migdalow
200g maki ziemniaczej
100g maki przennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
400 g nugatow
czekolada starta na grubej tarce i platki migdalow do przybrania
polaczyc wszystkie skladniki na ciasto kruche i szybko zagniesc. Uformowac
kule i zawinac w folie wstawic na godzine do lodowki.Stolnice posypac
maka,ciasto rozwalkowacna okraglo.Posmarowac maslem forme o srednicy 26-28
cm. i posypac platkami migdalow.Ciasto wlozyc do formy nakluc. Piekarnik
rozgrzac do 175 st C.Przygotowac ciasto nugatowe.Utrzec na gesto mase jaja z
cukrem,sola i sokiem z cytryny,dodac cynamon i milone migdaly,luczona
wanilie.Make ziemniaczana zmieszac z maka pszenna i proszkiem do
pieczenia,wymieszac z masa jajeczna.
polowe nugatowpodgrzac i roztopic caly czas ubijac trzepaczka zmieszac z
ciastem nugatowym.Ulozyc na przygotowane w formie ciasto kruche,wygladzic i
piec okolo godziny i 15 min,
wyjac z piekarnika,ostudzic.Przelozyc na patere.Podgrzac reszte
nugatow,roztopiona masa polac upieczone ciasto,wstawic do lodowki,zeby
stwardnialo,przybrac starta czekolada i platkami migdalow.
przpis jest z Przepieknej ksiazki - Kuchnia katalonska-Salvadora Dali
smacznego
ale ja wciaz czekam na rozjasnienie kwesti nugatow.
greg


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 18:26:02

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cikin2$she$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> wrote:


> przpis jest z Przepieknej ksiazki - Kuchnia katalonska-Salvadora Dali
Czyli miałeś ten przepis już przetłumaczony na polski? Wygląda na to, że
tam rzeczywiście chodzi o nugat. Sprawa nadal pozostaje niejasna, gdyż
nugaty bywają bardzo różne i to co jada się pod tą nazwą w Polsce jest
różne od nugatów np. we Francji.
Niewykluczone też, że tłumacz coś pokręcił, a w każdym razie nie
przyłożył się do sprawdzenia o co chodzi w tym przepisie.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 18:36:38

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tak- przepis byl juz tlumaczony. Wystarczyl maly blad i zrobila sie np z
nugatu liczba mnoga i mnie juz to wprowadza w zamieszanie.Jasne ze
najbardziej oczywiste to przyjac ze trzeba 400 g nugatu i juz,ale w koncu
lepiej sie poradzic.A zdjecie wyglada tak ze warto troche pochodzic obok
tego przepisu.
greg

> Czyli miałeś ten przepis już przetłumaczony na polski? Wygląda na to, że
> tam rzeczywiście chodzi o nugat. Sprawa nadal pozostaje niejasna, gdyż
> nugaty bywają bardzo różne i to co jada się pod tą nazwą w Polsce jest
> różne od nugatów np. we Francji.
> Niewykluczone też, że tłumacz coś pokręcił, a w każdym razie nie
> przyłożył się do sprawdzenia o co chodzi w tym przepisie.
>
> Władysław


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 18:42:00

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


> przpis jest z Przepieknej ksiazki - Kuchnia katalonska-Salvadora Dali
> smacznego


Ksiazka bardzo piekna
polecam ciasto z masa kajmakowa z tej ksiazki,
Przepisem niestety nie dysponuje, bylam nim czastowana u przyjaciol
Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 18:53:19

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

>
> Po jakiemu masz ten przepis?

Chciales powiedziec "w jakim jezyku"? Zdziwil mnie troche ten rusycyzm w
polskim tekscie o hiszpanskim przepisie.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 19:14:57

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 19 Sep 2004 19:30:13 +0200, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:

>In article <a...@4...com>,
> Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>> >> > Witam
>> >> > Znalazlem ciekawy przepis z kuchni katalonskiej na ciasto nugatowe,ale
>> >> > jak
>> >> > nazwa wskazuje uzywa sie tam nugatu, niby wiem co to jest nugat, taki
>> >> > turecki np. ale w przepisie jest napisane 400 g, nugatÓW?! wiec troche
>> >> > jestem rozbity bo nie wiem w koncu co mial na mysli autor.Moze ktos cos
>> >> > podpowie sensownego.
>> >> > pozdrawiam
>> >> > greg
>> >> >
>> >> >
>> >>
>> >> Nie jestem pewien, ale być może chodzi o orzechy laskowe.....
>> >
>> >Też bym coś takiego podejrzewał.
>> >
>> >Władysław
>>
>>
>> Ale nugat jest nugat a nie orzech, a po hiszpansku
>
>Askad wiesz, że chodzi o hiszpański?

000000000000000000000000

No tak mi sie z Katalonia skojarzylo :)

>
>>on jest
>> turron.
>
>On nugat, czy on orzech?
>
>Władysław


Nugat. popularne to tam - turystom sprzedaja

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 19:17:08

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@o...com>,
Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> >
> > Po jakiemu masz ten przepis?
>
> Chciales powiedziec "w jakim jezyku"?

Nie

> Zdziwil mnie troche ten rusycyzm w
> polskim tekscie o hiszpanskim przepisie.

Sądzę, że jest to jak najpoprawniej po polsku.

<http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20811>
<http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=po
+jakiemu&kat=18>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 19:38:33

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

> In article <4...@o...com>,
> Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:
>
> > Wladyslaw Los wrote:
> >
> > >
> > > Po jakiemu masz ten przepis?
> >
> > Chciales powiedziec "w jakim jezyku"?
>
> Nie
>
> > Zdziwil mnie troche ten rusycyzm w
> > polskim tekscie o hiszpanskim przepisie.
>
> Sądzę, że jest to jak najpoprawniej po polsku.
>
> <http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=po
+jakiemu&kat=18>
> <http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=po
+jakiemu&kat=18>
>
> Władysław

No coz, przeczytalam cytaty. Wynika z nich, ze pytanie "po jakiemu
mowisz" jest prawidlowym zwrotem w jezyku polskim. Mnie uczono w szkole,
ze jest to zwrot wulgaryzujacy polski jezyk literacki, stad zdziwilo
mnie uzycie tego zwrotu, przez Ciebie w szczegolnosci. No, ale skoro
jest to zwrot dopuszczony przez slowniki, przepraszam o zarzut.
Magdalena Bassett



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-19 21:13:39

Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl> szukaj wiadomości tego autora

Troche mi sie wstyd zrobilo,czytajac o poprawej pisowni.Gdy przeczytalem moj
przepis zobaczylem sporo bledow-a w tym towarzystwie musze chyba za to
przeprosic:) i chyba nie skrywac sie za skapym listkiem dyslekcji. Kurcze
ale ciemno bylo jak pisalem,a spieszno mi bylo podac przepis w ktorym maka
byla z pRZenicy, bo to wyjatkowe zboze, nie wspomne o prawidlowo napisanym
nugacie.
dobrej nocy
greg
> > Zdziwil mnie troche ten rusycyzm w
> > polskim tekscie o hiszpanskim przepisie.
>
> Sądzę, że jest to jak najpoprawniej po polsku.
>
> <http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20811>
> <http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=po
+jakiemu&kat=18>
>
> Władysław


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

buraczki na zimę (jak?)
dylemat kulinarny
Chwalę masę do wafla
Kurczak + piekarnik gazowo elektryczny? jak najlepiej?
Tłuszcz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »